FONTOS


 








Öt magyar versenyző a román olimpiai csapatban
Tófalvi zászlót visz - és pontot hoz?

A bukaresti Marriott Szállóban tartott búcsúztatás után pénteken elrepült Salt Lake Citybe a 22 versenyzőből, nyolc edzőből, valamint öt vezetőből álló román olimpiai küldöttség. Az utóbbi kategóriában ott van Nadia Comaneci is, aki a román sport amolyan olimpiai nagykövetének számít, nincs ott viszont a Román Olimpiai Bizottság (COR) elnöke, Ion Tiriac, aki - lévén az elvek embere - saját költségén, külön utazik majd a 19. téli olimpia színhelyére.

A csapat különösebb igények és éremremények nélkül kelt útra. Az olimpiai eszmét - a részvétel a fontos... - a románok olyannyira komolyan veszik, hogy a COR-ban fel sem vetődött az esetleges érem anyagi honorálása, úgyhogy főhetnek majd a fejek egy balesetszerű siker esetén. De ilyesmire amúgy is csak a sílövő Tófalvi Évának van némi esélye, aki négy éve 11. lett, tavaly pedig már a világbajnokság 6. helyéig rukkolt előre. A csúcsok további ostromlása ebben az esztendőben egyelőre elmaradt, a Világkupa-sorozatban az 51. helyen áll a hargitafürdői születésű 23 éves sportolónő. Az idei "visszafogottságra" Márton Simon, Tófalvi edzője szolgált egyfajta magyarázattal. "Sohasem dolgoztunk annyit, mint ebben az évben - mondta a szakember -, gyakorlatilag egyetlen versenyre sem készültünk külön, az idén csak az olimpia számít. Az első fellépésünk sajnos nagyon rosszul sikerült, mivel futás közben erős havazás kezdődött, mi meg nem friss hóra készítettük elő a sítalpakat. Úgy érzem, azt a csalódást Éva képtelen volt ez ideig kiheverni. Talán éppen az olimpián sikerül neki..."

Tófalvi romániai elismertségét jelzi, hogy a COR őt jelölte ki zászlóvivőnek az olimpia megnyitóján. "Úgy érzem, az olimpiai pálya kedvez nekem - idézi fel az egy évvel korábbi amerikai emlékeket a versenyzőnő. - Domborzata, vonalvezetése hasonlít a hazaira, még a lőtér is éppen olyan szeles, mint a miénk a Bucegi-ben. Ha minden rendben lesz, ha elmúlik ez az ólmos fáradság, ha a szél nem fújja szét a lövésemet, akkor ott leszek az első tízben. A többhöz már szerencse is kellene..."

Tófalvi Éván és edzőjén, Márton Simonon kívül további négy magyar sportoló és két edző, a csíkszeredai Csiszér Judit és Hódos László is helyet kapott a román olimpiai keretben. A küldöttség egyetlen sífutója, a 32 éves Antal Zsolt számít a társaság legtapasztaltabb tagjának, a Gyergyói-medencében fekvő Tekerőpatakról - korábban két másik falubeli sífutó, György Vilmos és Fórika Ferenc is eljutott innen az olimpiára - származó versenyző harmadik ötkarikás játékára készül. A csíkszeredai Kovács Erika, a kettesbob pilótája - társa Maria Spirescu atléta - is ott lehet a pontszerzők között, lévén az egység az olimpián most bemutatkozó szakág egyik legjobban rajtoló csapata. Erről a 2000-es rajt Eb aranya, illetve a tavalyi bronza tanúskodik. Mellette a 10. helyezés körüli eredményre számító rövidpályás gyorskorcsolyázó, Kristó Katalin - a grenoble-i kontinensbajnokságon 12. lett -, valamint a gyorskorcsolyázó Jakab Andrea egészíti ki a magyarok névsorát. Teljessé azonban nem teszi, a szakemberek szerint ugyanis további három-négy romániai magyar versenyzőnek is ott lett volna a helye az olimpiai mezőnyben.

Csinta Samu, Nemzeti Sport 2002.02.05.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002