FONTOS


 








Amerika nem változik
A számok bűvöletében

A Salt Lake Cityben megrendezésre kerülő, február nyolcadikán kezdődő téli olimpia hivatalos honlapján (www.olympics.com) böngészve egy laza kattintással Amerikában találjuk magunkat. Tudják, ahol minden egyszer?en csak az "érzésről" szól. És a pénzről. Ha valaki bármiféle hiú ábrándot kergetett eddig a játékokkal kapcsolatban, azt most felébresztenénk: ez az olimpia sem fog elsősorban másról szólni, mint a pénzről. Üzlet ez, kérem, mégpedig az egyik legjobb fajtából.

Szóval "szörfözünk a hálón", és elmerengünk: de jó lenne ott lenni mondjuk a m?korcsolyázók gáláján! Vagy akármelyik versenyen, mindegy, csak jegyünk lenne! Azonnal kattintunk is a "ticket" feliratú ablakra, s kijózanodunk. Az nem fáj, hogy az áhított eseményre már most biztosított a telt ház (ergo: minden jegy elkelt), sőt, ez örömteli. A bántó az, hogy ha jó helyről szeretnénk (szerettük volna...) végignézni a show-t, mélyen a zsebünkbe kellene nyúlni, mondjuk a bokánk mélységéig. A négyszáz dollár (közelítőleg száztizenháromezer forintról van szó) utolsó centjeit onnan kaparnánk össze. És ez csak egy esemény lenne. Tegyük fel, megnéznénk az egyik hokielődöntőt (ellenőriztük, még van hely...), újabb háromszázhuszonötöt kellene kipengetnünk. Az együtt összesen majdnem negyedmillió a mi kis forintunkban számolva. De ha akarom, ezért az összegért (meg még adjunk hozzá harmincezret) akár a megnyitón vagy a záróünnepségen is kaphatnánk egy széket.

Maradjunk hát szerények, és főként a szabad levegőn! Bámulatos árzuhanás! A sí, sífutás egy-egy futója másodpercének örömeiért húsz-száz dollár közötti összeget kell fizetni. És garantált élményben lehet részünk -- ha a meteorológusok jóslata beválik --, olyan igazi utah-i telet kapunk a nyakunkba, amit míg élünk, nem felejtünk. Mit nekünk a verseny, az elemek részévé lenni, az az igazi"fíling"! És mindezt csak egy maréknyi dollárért...

***

A WADA felügyeli a doppingvizsgálatokat a játékokon

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tizenkét munkatársa felügyeli a vizsgálatokat a Salt Lake City-i téli olimpián. "Azt szeretnénk, ha minden szabályos körülmények között zajlana" -- mondta Dick Pound, a WADA elnöke. Az olimpiai falu január 29-i megnyitásától a február 24-i záróünnepélyig összesen 1600 ellenőrzésre kerül sor. A felkészülési időszakban 1000 mintát vettek, az eredményeket pénteken hozzák nyilvánosságra.

***

Bombariadó volt az autópályán -- másfél órás lezárás

Bombariadó volt a pénteken kezdődő Salt Lake City-i olimpia curling- és alpesisí-versenyeihez vezető autópályán. A biztonságiak egy elhagyott csomagot fedeztek fel az út szélén, és ezért közel másfél órára lezárták a forgalmat. Azt nem tudni, hogy tartalmazott-e veszélyes anyagot a táska.

***

A svéd érmesek telket kapnak a Holdon

Négyezer négyzetméteres telket kapnak a Holdon a Salt Lake City-i téli olimpia svéd érmesei -- jelentette be a területet birtokló Moon Shop nev? amerikai cég stockholmi irodája. "Ráadásul még díszpolgárrá is avatjuk őket az égitest első svéd kolóniájában" -- tette hozzá lelkesen Göran Söderstedt igazgató. A jutalom inkább eszmei érték?, ugyanis a Hold-telkek mostani árfolyama 36 euró (körülbelül 8800 forint) -- legalábbis a skandináv országban.

***

Kristina Smigunról azt hitték, hogy férfi

Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke nyilvánosan kért elnézést a doppinggyanúba keveredett Kristina Smiguntól. "Az észt sífutó tévedés áldozata lett -- mondta a WADA vezetője. -- Az olasz labor ugyanis a minta elemzésénél azt hitte, hogy egy férfiról van szó." A 24 éves versenyzőt a december 12-i, brussoni Világkupa-verseny után ellenőrizték, s szervezetében az anabolikák közé tartozó norandroszteront találtak. A B-próba azonban már a megengedett szint alatti értéket mutatott ki. "A vizsgálatnál sokkal körültekintőbben kellett volna eljárni" -- jelentette ki Pound. Smigun, aki az 1999-es ramsaui világbajnokságon egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett, a tavalyi Vk-ban pedig második lett, indulhat a pénteken kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián.

***

Hunyady az egyetlen olimpiai bajnok az osztrák csapatban

Az osztrákok számításai szerint akár 25 érmet is nyerhetnek Salt Lake Cityben. Ausztria számára az eddigi legsikeresebb téli olimpia az 1992-es albertville-i volt, ahol 21 dobogós helyezést -- ebből hat elsőséget -- szereztek havas-jeges sportolói. Mint akkor, ezúttal is az alpesi síelőktől várható a legjobb eredmény: a csapat két legnagyobb reménysége Stephan Eberharter és Renate Götschl. A 97 tagú válogatottból tizenhárman már álltak dobogón téli ötkarikás játékokon, közöttük azonban csak egy olimpiai bajnok található: Hunyady Emese.A magyar születés? gyorskorcsolyázó 1994-ben Lillehammerben 1500 méteren bizonyult a legjobbnak.

***

Ingyenmasszázs az újságíróknak

A Salt Lake City-i téli olimpia szervezőbizottsága masszőröket vett fel, akiknek a sajtóközpontban a derék- és ízületi fájdalmakra panaszkodó újságírók ellátása lesz a feladatuk. "A napi többórás ülőmunka következtében előfordulhat, hogy a sajtó képviselőinek elgémberednek a tagjai. Ezért gondoltuk úgy, hogy akik igénylik, ingyen masszíroztathatják magukat" -- mondta a SLOC egyik munkatársa.

***

Sandis Prusis fellebbez

A nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult Sandis Prusis világbajnoki negyedik helyezett lett bobos, aki a NOB döntése értelmében nem vehet részt a Salt Lake City-i játékokon. A 36 éves versenyzőt november 9-én, az olimpia futamainak is helyet adó Park City-i pályán ellenőrizték, és a doppingvizsgálat nandrolon jelenlétét mutatta ki a szervezetében. A nemzetközi szövetség visszamenőleg három hónapos eltiltással sújtotta őt, így még időben, február 9-én lejárt volna a büntetése, a NOB viszont nem járult hozzá, hogy elinduljon a játékokon. A tárgyalásra az AFP szerint kedden kerül sor, ítélethirdetés szerdán várható.

Nemzeti Sport 2002.02.06.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002