FONTOS


 








Színes hírek
A háttérből

Huszonkét évvel azután, hogy egy egyetemistákból álló, fiatal csapat megtörte a szovjetek egyeduralmát, és legyőzte őket a olimpiai jégkorongdöntőben, visszatért a "csoda a jégre". Az egyetemistákból álló csapat, amely 1980-ban megtörte a szovjetek egyeduralmát újra a közönség elé lépett. Az egykori srácokból mára családapák lettek, ők léptek a szurkolók, a mostani világklasszisok elé, hogy fellobbantsák az olimpiai lángot. A fáklyát az egykori csapatkapitány, Mike Eruzione tartotta a kezében - ő volt az, aki annak idején a győztes gólt lőtte a szovjetek hálójába. Aztán csakúgy, ahogy évekkel ezelőtt az olimpiai döntő után a dobogón, csatlakoztak hozzá a társai. Mindannyian az amerikai jégkorongválogatott mezét viselték, és közösen lobbantották fel a lángot a 117 láb magas kandeláberen. "Olyan volt ez, mint a döntő megnyerése - mondta Eruzione. - Akkor nehéz volt elképzelni, hogy győzhetünk, most pedig az volt furcsa, hogy 22 év elteltével ott álltunk újra egy olimpia megnyitóján, és mi gyújtottuk meg a lángot. Ez volt az a titok, amelyet a legnehezebb volt megtartani az életem során."

Még a családjának sem beszélhetett az olimpiai láng meggyújtására vonatkozó felkérésről. Pedig ez legalább olyan nagy dolog volt az életében, mint az olimpiai arany megszerzése. "Úgy nőttem fel, hogy az emberek folyamatosan az apámról meséltek nekem - mondta Eruzione lánya, Leighan. - Olyan eseményekről, amelyekről nekem fogalmam sem volt. De most, a megnyitót látva, megértettem valamit az elbeszéléseikből..."

Kwan: a győzelem a fontos

Michelle Kwan több mint 200 újságíró előtt tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: számára nem a győzelem a legfontosabb. Az 1998-as naganói olimpián ezüstérmet nyerő, négyszeres világbajnok amerikai műkorcsolyázónőtől hazai pályán az első hely megszerzését várja a közvélemény. "Tisztában vagyok vele, hogy mekkora nyomás nehezedik rám, de nem foglalkozom vele - mondta a 21 éves versenyző. - Élvezni akarom a játékok hangulatát, rengeteg érdekes emberrel fogok megismerkedni. Nagyon jó lenne nyerni, hiszen ezért dolgoztam négy éven át, de még fontosabb, hogy jól érezzem magam. Lehet, hogy hibázok, és dobogóra sem kerülök, de ettől az élet még megy tovább."

Baar a dopping ellen

Roland Baar, a NOB sportolói bizottságának tagja szerint a doppingellenes harcot nem lehet megnyerni, de tilos feladni a küzdelmet. "A tiltott szerek gyártói, terjesztői és használói felbecsülhetetlen kárt okoznak. Az emberek és a szponzorok elvesztik a sport tisztaságába vetett hitüket. Az új készítmények előállítói mindig egy lépéssel előttünk járnak, ennek ellenére nem szabad feladni ellenük a küzdelmet. Ez egy olyan háború, melyet sohasem fogunk megnyerni, de ha elveszítjük, akkor mindennek vége."

Terror és kétségek

George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke a megnyitó ünnepség után azt mondta: az olimpia rengeteget segít az amerikai embereknek, hogy túltegyék magukat a szeptember 11-ei terrortámadáson: "Az elkövetkező több mint két hét rengeteget jelent az amerikai népnek. Itt a lehetőség, hogy megmutassuk az egész világnak: talpra álltunk, nem sikerült megtörni bennünket."

A politikus elképzelhetetlennek tartja, hogy az ötkarikás versenyeket terrortámadás árnyékolja be. Elmondta, hogy a szervezők mindenre felkészültek, a sportolók és a nézők biztonságban vannak. Egy közvéleménykutató cég felméréséből kiderült: az amerikai lakosság 63 százaléka gondolja úgy, hogy az olimpia alatt nem kell terrortámadástól tartani. Ez azért is érdekes, mert szeptember végén a megkérdezettek 59 százaléka biztos volt benne, hogy a játékokat nem lehet biztonságosan lebonyolítani.

A megnyitó ünnepségen azonban még nagyon sok minden utalt a terrortámadásra. A World Trade Centernél talált lobogó, no és az, hogy a nemzeti himnuszt egy New York-i rendőr, bizonyos Daniel Rodriguez énekelte el az egybegyűltek előtt.

Lapszemle
"The best of America"

Blick (svájci) Ünnepélyesen megnyitották az olimpiát - Tűzparádé Salt Lake Cityben című cikkében azt írja: "Színpompás előadással, de a sport történetének legszigorúbb biztonsági előírásai közepette kezdődtek meg a játékok." Ennek költségeit a svájci lap 85 milliárd forintra becsüli.

Kurier (osztrák) "Lapunk számítógépénél, amely 18 érmet jósol csapatunknak csak egyetlen optimistább van: a Sports Illustrated. A tekintélyes amerikai szaklap szerint Ausztria 6 arany-, 8 ezüst és 6 bronzérmet nyer a játékokon."

Bild (német) A bulvárlap azon élcelődik, hogy a szigorú mormon városban az olimpia mindent felforgat, Rocky Anderson polgármester is csinos nőkkel és habzó sörökkel fotóztatja magát, s ahogy a város első embere mondja: "Az olimpia remek alkalom arra, hogy a városunkkal kapcsolatos téveszméket szertefoszlassuk."

La Gazetta dello Sport: Olaszország

"A hatalmas hang és fényeffektusok között a legnagyobb zajt a csönd keltette... A csönd, amely akkor állt be, amikor az amerikai olimpiai csapat nyolc tagja, valamint New York-i tűzoltók és rendőrök bevonultak a terrorizmus áldozatává vált World Trade Centertől elhozott szakadt, piszkos nemzeti lobogóval. Nem volt szükség karmesterre, a tömeg egyszerre kezdte el énekelni az amerikai himnuszt."

USA Today: Egyesült Államok

"George Bush szerint a legjobb időpontban jött a téli olimpia az országnak - a szomorúság és a döntéshozatal időpontjában. Az Egyesült Államok elnöke a »the best of America« (vagyis Amerika legjobbjai) jelzővel illette országa olimpikonjait."

Nemzeti Sport 2002.02.10.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002