FONTOS


 








GYORSKORCSOLYA
Romme nem fájdítottaa szívét, inkább nem is nézte az 5000 métert
Uytdehaage világcsúccsal lett bajnok

Egyvalamit biztosan lehetett tudni a férfi gyorskorcsolyázók második leghosszabb versenytávja, az 5000 méter előtt, nevezetesen, hogy a naganói bajnok nem tudja majd megvédeni címét. A hollandok kétszeres olimpiai aranyérmese, a világcsúcstartó Gianni Romme ugyanis a hazai válogatón nem került a legjobb háromba - Jochem Uytdehaage, Carl Verheijen és Bob de Jong bérelte ki otthon a dobogót -, így Salt Lake Cityben a közönség soraiba kényszerült. Vagyis, kényszerült volna, amennyiben elmegy megnézni a társakat. A futballrajongó édesapának köszönhetően Gianni Rivera után elnevezett klasszis azonban úgy döntött, nem fájdítja fölöslegesen a szívét, inkább a szobájában marad - Romme és klubtársai nem az olimpiai faluban laknak, hanem külön apartmant bérelnek - és rápihen a 10 000 méterre, amelyen még van esélye ismételni.

A címvédő távollétében egyébként a szakemberek honfitársai közül vártak valakit az élre, sőt olyan is akadt - nem is kevés -, aki úgy vélte, a narancssárgák miatt a többi nemzet indulóinak csak a negyedik helytől lefelé van értelme álmodoznia. Ez utóbb említettek közé tartozott például a norvégok edzője, Geir Karlstad is, aki a viadal előtt kerek perec kijelentette, hogy: "A holland korcsolyázóké lesz az első, a második és a harmadik hely is." Hogy Karlstad tévedett, az nem jelenti azt, hogy kétségbe kellene vonni a szakértelmét. Azt ugyanis talán széles e világon senki sem sejtette, hogy előbb a januárban Heerenveenben - azaz hazai pályán - remeklő, és a játékok előtti utolsó Vk-elsőséget begyűjtő Carl Verheijen botlik (na persze nem szó szerint), éppen hogy csak helyet szereve így a legjobb hatban, majd jön honfitársa, Bob de Jong, aki a Vk-pontversenyben az előkelő ezüstös pozíciót foglalja el, és szégyenszemre harmincadikként zárja a napot (itt kell gyorsan megemlíteni, hogy 32 indulóból).

S hogy kik kerültek akkor az élre a "flúgos futamban"?

Elsőként a még a mezőny elején szerephez jutó - az ötödik párban az olimpiai bajnok Bart Veldkamppal együtt futó - német Jens Boden jelezte, hogy neki kifejezetten fekszik ez a pálya, miután olimpiai csúcsot repesztve (6:21.73) átadta Romme korábbi idejét (6:22.20, Nagano, 1998. február 8.) a múltnak. Ezt követően ugyan elég sokáig kellett várni a következő "meglepetésre", ám megérte, mert az akár egy petárda, óriásit szólt. A hazai közönség előtt megtáltosodó Derek Parra ugyanis 6:17.98-as futásával pillanatok alatt romba döntötte Romme maradék reményét is, vagyis hogy legalább a 2000. január 3o-án, a Calgary-i Olympic Ovalban futott világrekordja (6:18.72) fennmaradjon.

Hogy a mundér - mármint a tulipánosoké - becsülete mégsem foszlott semmivé, arról végül Jochem Uytdehaage gondoskodott, az Erfurtban összetett Európa-bajnoki címet szerző holland korcsolyázó ugyanis fittyet hányva a házigazdák örömére, lelökte Parrát a trónról, és fantasztikus korcsolyázását követően (6:14.66) saját maga helyezkedett el rajta. Méghozzá igencsak kényelmesen, hiszen miután több mint három másodpercet faragott az amerikai, négyet pedig a korábbi csúcstartó rekordjából, egy ideig biztosan nem kell trónkövetelőtől tartania. (Igaz, korábban Romme is ebbe a hitbe ringatta magát.) Mindenesetre a 26 éves sportoló a verseny utáni lelkesedésével egy csapásra az újságírók kedvencévé vált, akik végre nem a megszokott sablonszöveget írhatták a jegyzettömbjükbe.

"Még mindig nem fogtam fel mi történt! Olimpiai bajnok vagyok, ráadásul senki sem korcsolyázott még ilyen gyorsan ezen a távon. Olyen nehéz ezt elhinni. Lehet, hogy megéreztem valamit a verseny előtt, mert annyira ideges voltam, mint még soha. Háromszor is ki kellett mennem a mosdóba - mesélte Uytdehaage, majd egy közbeszúrt kérdésre, amely a hazaiak favoritjának, Parrának a világcsúcsára vonatkozott, fesztelenül folytatta a csacsogást. - Lehet, hogy durván hangzik, de amikor láttam Derek Parra idejét, rögtön tudtam, meg fogom dönteni. Éreztem, hogy most képes vagyok 6:15 körüli időre. Amikor aztán sikerült, csak azt érzékeltem, hogy a holland szurkolók mind megőrülnek."

Névjegy

JOCHEM UYTDEHAAGE

Született: 1976. július 9., Utrecht

Nemzetisége: holland

Sportága: gyorskorcsolya

Magassága/testsúlya: 174 cm/70 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (5000 m, Salt Lake City, 2002); vb-7. (négytávú összetett, Budapest, 2001), vb-10. (10 000 m, Salt Lake City, 2001); Európa-bajnok (négytávú összetett, Erfurt, 2002)

GYORSKORCSOLYA. Férfiak, 5000 m. OLIMPIAI BAJNOK: JOCHEM UYTDEHAAGE (HOLLANDIA) 6:14.66 - világcsúcs, régi: 6:18.72, G. Romme, holland, 2000, Calgary, 2. Derek Parra (Egyesült Államok) 6:17.98, 3. Jens Boden (Németország) 6:21.73, 4. D. Sepel (Oroszország) 6:25.81, 5. K. Boutiette (Egyesült Államok) 6:22.97, 6. C. Verheijen (Hollandia) 6:24.71

Nemzeti Sport 2002.02.11.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002