FONTOS


 








Sílövészet
Henkel: a legjobbkor, a legjobb helyen

Az orosz Olga Pileva és a svéd Magdalena Forsberg keze is megremegett a döntő pillanatban - így egy német fiatal halászta el a nagyok orra elől a Salt Lake City-i olimpia első sílövő aranyérmét. A huszonhárom esztendős Andrea Henkel nem tartozott a favoritok közé, bár pályafutása során már nyert két Világkupa-futamot, de a 15 kilométeres távon egy világbajnoki kilencedik hely volt a legjobb eredménye. Ezek után nem is volt meglepő, hogy a hetvenegy fős mezőnyben huszonhatodikként kezdte meg a távot, amelynek során mindössze egy lövésnél hibázott, és emellett a lehető legjobbkor nyújtott kiemelkedő futóteljesítményt. Az üldözők közül a már említett Pileva és Forsberg állt a legközelebb ahhoz, hogy a célban remegő térdekkel várakozó Henkelt letaszítsa a képzeletbeli dobogó legfelső fokáról, az utolsó lövészet előtt ugyanis az orosz és a svéd is hibátlan teljesítményt nyújtott. Az állásról vélhetően elegendő információt kaptak a pálya mellett időt mérő trénerektől, és talán éppen a nagy tét miatt rontottak mindketten kétszer is az utolsó öt lövés során...

Az esélyesek közé sorolt norvég Liv Grete Poirée-Skjelbreid Henkelhez hasonlóan csak egyszer tévesztett célt, ám ezen a napon a fiatal német ragyogó futásával ő sem tudta felvenni a versenyt, és ha csupán minimális hátránnyal is, be kellett érnie a második hellyel. A 35 évesen hat világbajnoki címmel a háta mögött olimpiai éremről álmodozó Forsberg remek hajrával Pilevát megelőzve lett harmadik, míg az ötödik helyet a címvédő bolgár Dafovszka szerezte meg.

A szám magyar indulói közül Bekecs Zsuzsanna a 65. helyen zárt. "Egyáltalán nem értem, hogy mi történt velem. Vasárnap az edzésen még hibátlanul lőttem és nagyon jól futottam, ezúttal sem a lövészet, sem a futás nem ment. Mintha ólomból lettek volna a lábaim, nagyon csalódott vagyok" - nyilatkozta a verseny után. Csapattársának, a junior-világbajnokságról Salt Lake Citybe érkező Szöllösi Ivettnek jobban ment a verseny, csak az utolsó lövészete során hibázott egyet, és így az 58. helyet tudta megszerezni.

"Kár, hogy nem a juniorvébén lőttem így, mert akkor nagyon jól szerepelhettem volna. Mindenesetre nagyon büszke vagyok erre a teljesítményre, de rendesen el is fáradtam, mert a meredek emelkedők sokat kivettek belőlem" - mondta a fiatal Szöllösi.

ANDREA HENKEL

Született: 1977. december 10., Grossbreitenbach

Nemzetisége: német

Sportága: sílövészet

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (15 km, Salt Lake City, 2002); 2x vb-2. (váltó, Lahti, 2000; váltó, Pokljuka, 2001); 2x Vk-futamgyőztes; 3x junior vb-1. (15 km, Kontiolahti, 1996; 7.5 km, Forni Avoltri, 1997; csapat, Kontiolahti, 1996)

SÍLÖVÉSZET. Nők, 15 km. OB: ANDREA HENKEL (NÉMETORSZÁG) 47:29.1 (1 büntetőperc), 2. Liv Grete Poirée-Skjelbreid (Norvégia) 47:37.0 (1), 3. Magdalena Forsberg (Svédország) 48:08.3 (2), 4. O. Pileva (Oroszország) 48:14.0 (2), 5. E. Dafovszka (Bulgária) 48:15.5 (1), 6. O. Nazarova (Fehéroroszország) 48:29.9 (1), ...58. Szöllösi Ivett (Magyarország) 56:34.8 (1), ...65. Bekecs Zsuzsanna (Magyarország) 1:00:40.7 (5)

Nemzeti Sport 2002.02.12.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002