FONTOS


 








Az abszolút favorit Friesinger érem nélkül maradt
Pechstein átírta korábbi rekordját

Egészen a vasárnapi versenyig Claudia Pechstein volt az egyetlen gyorskorcsolyázónő, aki - hivatalosan - 4 perc alatt tudta lefutni a 3000 métert. A Utah Olympic Ovalban azonban úgy látszik, minden rekord megdől. (Gondoljunk csak a férfiak nyitószámára, az 5000 méterre, amelyet a holland Jochem Uytdehaage új világcsúccsal nyert meg.)

Elsőként a táv abszolút favoritjának számító, a Világkupa-sorozatban ebben a számban százszázalékosan álló Anni Friesinger csatlakozott az elitbe, éppen hogy csak elmaradva a 3:59.26 perces rekordtól, amit tavaly márciusban állított fel honfitársnője. A vele korcsolyázó hazai versenyző, Jennifer Rodriguez sem járt rosszul, hiszen miután megpróbált lépést tartani a németek kiválóságával - a verseny után nem tagadta, soha ilyen gyorsan nem kezdett még ezen a távon -, amerikai rekorddal (4:04.99) ért célba, ami végül a hetedik helyhez lett elég.

Az utolsó két pár aztán minden addigi elképzelést fölülmúlt. Előbb a csúcstartó Pechstein és a kanadai Cindy Klassen lépett jégre, hogy ádáz csatát vívjon egymással és természetesen a stoperral. Klassen gyilkos tempót diktált, így megtörtént az a furcsaság, hogy időnként a német versenyzőnő kényszerült statisztaszerepre. A végére aztán Pechsteinben maradt annyi erő, hogy megfejelje az addigiakat, és olyan időt repesztett, amitől tátva maradt a szakemberek szája.

3:57.70 lett tehát az új álomhatár, ami pontosan 1.56 másdoperccel jobb a korábbinál.

Klassen sem sokkal maradt el tőle, hiszen bőven a régi rekordon belül (3:58.97) ért célba.

A közönség még fel sem ocsúdott az ünneplésből, amikor az utolsó körben a holland Renata Groenewold követelt magának figyelmet. A pályafutása addigi legjobbjaként a budapesti négytávú összetett világbajnokság bronzérmével büszkélkedhető korcsolyázónő részidejei ugyanis egyre elképesztőbben alakultak ahogy fogytak a méterek. Az utolsó két körre aztán láthatóan elfáradt - "Nehéz elmondani, mit éreztem akkor. A lábaim ólomsúlyúak voltak, nem kaptam levegőt, csak arra tudtam gondolni, le kellene ülni, de azt meg nem lehetett." -, ám így is a második legjobb teljesítményt nyújtotta ezen a napon, vagyis a jövőben már az olimpiai ezüst lesz a legfényesebb darabja a kollekciójának.

Anni Friesinger pedig, aki esélyesből a legnagyobb vesztessé vált, kénytelen volt beletörődni a megmásíthatatlanba, vagyis hogy ezúttal érem nélkül maradt.

Magyar indulója ugyan nem volt a versenynek - Egyed Krisztinát 500, 1000 és 1500 méteren láthatjuk majd - magyar érdekeltség mégis akadt, hiszen az osztrák színekben korcsolyázó Hunyady Emese rajthoz állt. S nem is akárhogyan szerepelt. A decemberben térdműtéten átesett olimpiai bajnoknő 4:06.55-ös idejével - amivel végül kilencedikként zárt - jelezte, korai lenne még a visszavonulását fontolgatni.

"A műtét miatt az utolsó pillanatig kérdéses volt az indulásom az olimpián. A versenyre azonban fizikailag tökéletes állapotba kerültem, csak fejben nem voltam az igazi. Ezzel együtt nagyon boldog vagyok ezzel az eredménnyel. A visszavonulásomat firtató kérdésekre pedig azt tudom mondani, nem hiszem, hogy a közeljövőben sor kerülne rá. A gyorskorcsolyázás az életem. Ezen kívül szeretek utazni, és a külföldi sportoló barátaimmal találkozni. Nem könnyű valamit egyik percről a másikra magad mögött hagyni, amit annyi éven keresztül csináltál" - összegzett Hunyady a versenyt követően.

CLAUDIA PECHSTEIN

Született: 1972. február 22., Berlin

Nemzetisége: német

Sportága: gyorskorcsolya

Magassága/testsúlya: 164 cm/58 kg

Legjobb eredményei: 3x olimpiai bajnok (3000 m, Salt Lake City, 2002, 5000 m, Nagano, 1998, 5000 m, Lillehammer, 1994), olimpiai 2. (3000 m, Nagano, 1998), 2x olimpiai 3. (3000 m, Lillehammer, 1994, 5000 m, Albertville, 1992), 3x világbajnok (négytávú összetett, Milwaukee, 2000, 1500 és 3000 m, Nagano, 2000)

GYORSKORCSOLYA. Nők, 3000 m. OLIMPIAI BAJNOK: CLAUDIA PECHSTEIN (NÉMETORSZÁG) 3:57.70 - világcsúcs, régi: 3:59.26, G. Niemann-Stirnemann, német, 2001, Calgary, 2. Renate Groenewold (Hollandia) 3:58.94, 3. Cindy Klassen (Kanada) 3:58.97, 4. A. Friesinger (Németország) 3:59.39, 5. T. de Jong (Hollandia) 4:00.49, 6. Tabata M. (Japán) 4:03.63

Pechstein-Friesinger: 1-0

Lehullott a függöny a németek előolimpiai szappanoperájának első felvonását követően. A "szőke a barna ellen", vagy a "Kelet a Nyugat ellen" címet viselő történet főszereplői: a jégovális borotvaélen suhanó két világsztárja, Claudia Pechstein és Anni Friesinger. A merőben ellentétes személyiségeknek előbb a lapok hasábjain, majd az Utah Olympic Ovalsban megvívott párbajaúj világcsúcsot eredményezett a 3000 m-es távon - erről a 29 éves, visszahúzódó Pechstein gondoskodott 3:37.70-es idővel, igazolva a szövetség véleményét: "Hasznos az, ha pozitív forrongás tapasztalható!" E feszültség másik szereplője, a 25 esztendős Anni Friesinger, a látványos megnyilvánulások képviselője, ezúttal elszámította magát, túl erős kezdés után a hajrára kimerült és nem került dobogóra. Drámai finalé az egy évre visszanyúló "színmű" végén. Tavaly a magát "sexy"-nek tartó Friesinger szűklátókörűnek, merevnek titulálta a (kelet)-berlini gyorskorcsolyázók munkáját, a sport szórakoztató hatását - szerinte - a bajorországi Inzellben ápolják. Az idei Európa-bajnokságon 2. helyen végzett Pechstein megfázással magyarázta szereplését, a győztes Friesinger - a TV-kamerák előtt, irónikus hangnemben - erre így reagált: "Aligha lehet szó komoly betegségről!"

"Gyerekes megnyilvánulás!" - hangzott a kontra. Pechstein a fodrásznál barnára festette a haját, hogy ezzel a külsőséggel is elhatárolja magát a szőke Friesingertől.

A 3000 meg az 1500 méteres táv világcsúcstartóinak viszálya ideális lehetőséget nyújtott a szivárványsajtónak, hogy napirenden tartsa a "kelet-nyugati" ellentét témáját, további verbális tűszúrásokat idézve. Az olimpiai játékok színhelyén a két szereplő egyetlen szót sem váltott egymással - a jégen megvívott párbaj végéig, akkor Friesinger sportszerűen gratulált a győztesnek, hozzátéve: "Még van három lehetőségem!"

Várhatjuk a német szappanopera második felvonását.

Nemzeti Sport 2002.02.12.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002