FONTOS


 








Színes hírek
Kerekasztal a gyerekekért

Az olimpia városában zajló nem kifejezetten a sportversenyekhez kapcsolódó események közül kiemelkedik az a két és fél órás nyilvános kerekasztal-beszélgetés, amelyet az LDS konferencia központban rendeztek. Jelentőségét mutatja, hogy az elnöki tisztet Kofi Annan, az ENSZ főtitkára töltötte be. A kerekasztal-beszélgetés címe ez volt: "Egészségesebben, biztonságosabban, erősebben!... Használjuk fel a sportot a világ gyerekeinek fejlődése, jövője érdekében"

A kezdeményezést Johann Olaf Koss olimpiai bajnok, norvég gyorskorcsolyázó indította el, s a kerekasztal résztvevői többek között Desmond Tutu püspök, Thommy Thompson, az USA egészségügy-minisztere, Jacques Rogge, a NOB elnöke, s a világ társadalmi és sportéletének több kiemelkedő egyénisége, a sport szerepét, jelentőségét hangoztatták a világ gyerekeinek jövője érdekében.

" A Minden gyereknek joga van a játékhoz mozgalom ezzel a kerekasztal-beszélgetéssel világméretűvé növi ki magát" - magyarázta Schmitt Pál, a kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője. Már eddig is több elmaradott ország és több menekülttábor fiataljaihoz juttattak el sporteszközöket, labdát, felszereléseket, világhírű sportemberek tartottak élménybeszámolót és igyekeztek a gyerekek sport iránti érdeklődését felkelteni. Amint a kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, máris több tízmillió dollár áll az alapítvánnyá alakult mozgalom nemes céljainak megvalósítására.

Korcsolyamizériák

Az olasz pároskorcsolyázó Ruben De Pra számára nem indult túl jól ez az olimpia. Érkezésekor ugyanis a reptérről az olimpiai faluig vezető úton eltűnt a korcsolyacipője. Pra kénytelen volt otthonról, Olaszországból kérni egy másikat, amely a pénteki rövid program bemutatása előtt érkezett csak meg, így még igen idegenül mozgott benne Michela Cobisi partnere. A hétfő esti szabadra talán jobban sikerül betörnie az új lábbelit.

Nagyobb szerencséje volt a hollandok gyorskorcsolyázó klasszisának, Rintje Ritsmának, aki Calgaryban a repülőn ülve vette észre, hogy a legfontosabb csomagja még ott árválkodik a betonon, miközben már régen a repülő gyomrában kellene lennie. Azonnal a személyzethez fordult, s végül sikerült elérnie, hogy megállítsák a gépet és felvegyék a hiányzó poggyászt.

Cohen mama meglepetése

A mindössze 17 éves műkorcsolyázónő, Sarah Cohen az amerikai csapat bevonulását várta társaival a megnyitóünnepségen, s hogy gyorsabban teljen az idő, felhívta telefonon édesanyját. A csacsogás közepette aztán észrevette, hogy az elnök, Geroge W. Bush sétál el mögötte, mire odafordult az Egyesült államok elnökéhez, hogy ugyan szóljon már pár kedves szót a mamához. Bush pedig szemrebbenés nélkül elvette a mobilt és "Itt az elnök beszél" bevezető után kedvesen közölte Galina Cohennel, hogy a lánya nagyon rendesen viselkedik, most is aranyosan mosolyog rá. A megszeppent mama később nem tudta pontosan felidézni, mit is válaszolt, emlékei szerint arról hebegett, milyen nagyszerű is az ünnepség.

Sarah később azt is elmesélte, hogy az elnök a nevét ugyan nem tudta, amíg be nem mutatkozott neki, azt viszont igen, hogy műkorcsolyázó.

Sör nélkül nem megy

Miután a sydneyi nyári olimpián a Heineken Sörház osztatlan sikert aratott, a hollandok úgy döntöttek, a mormon fővárosból - ahol ráadásul nem sok italmérés található, lévén a vallás nem engedélyezi az alkoholfogyasztást - sem hiányozhat a közkedvelt "kuckó". West Valley Cityben, nem messze a belvárostól ütötték fel táborukat, ahol a versenyek idején a televíziók előtt egy tűt sem lehetne leejteni. Hajnalban pedig valószínűleg a kiürített söröskorsóktól nem lehet elférni.

Misint már nem zavarná a lágyékhúzódás

Valószínűleg nem kockáztatja meg a négyfordulatos lutzot Jevgenyij Pljusenko, a férfi műkorcsolyázók magyar idő szerint péntek hajnali kűrjében. Az aranyérem elsőszámú esélyesének tartott orosz világbajnok az első hivatalos edzésen legalábbis nem gyakorolta ezt az ugrást.

"Nem hiszem, hogy az olimpián kockáztatni kellene egy ilyen nehéz elem bemutatását - mondta edzője, Alekszej Misin. - A jó eredményhez nem feltétlenül szükséges a négyfordulatos. Pljusenko ugyan felépült decemberi bokasérüléséből, de hosszabb ideje lágyékhúzódással bajlódik. Jevgenyijt ez a kellemetlenség még hosszú évekig a pályán kívül is zavarhatja, míg nekem már nincs ilyen gondom."

Stojko kudarca a forgatáson

Kisebb szerepet játszik a tavasszal bemutatásra kerülő, Halál Smoochyra című mozifilmben Elvis Stojko, a kanadaiak háromszoros világbajnok, naganói ezüstérmes műkorcsolyázója: Robin Williams dublőre lesz egy jeges jelenetben. A világsztár őt kérte fel a jelenet koreográfiájának elkészítésére is. "Négy napig forgattam Torontóban és úgy érzem, hogy tökéletes kudarcot vallottam" - ismerte el "kirándulásáról" Stojko, aki már korábban jelezte: érmet szeretne nyerni az olimpián és azután visszavonul.


Csillagpor

Hunyady Emese, a hatodik olimpiáján induló osztrák színekben versenyző gyorskorcsolyázónő, miután 9. lett 3000 méteren, a következő választ adta arra a kérdésre, hány ötkarikás játékon akar még indulni:

"Egyen vagy kettőn. Lehet hogy egy téli mellett még egy nyárin is. Csak még azt nem tudom, milyen sportágban."

Nina Kemppel amerikai sífutó véleménye arról, miben különbözik a férfiak és a nők - idén bevezetett - tömegrajtja:

"A nők sokkal többet beszélnek a startra várva."

Fritz Strobl osztrák alpesi síelő, miután megnyerte a lesiklást, arra a kérdésre reflektálva, megváltoztatja-e az életét ez az aranyérem:

"Nem hinném. Eddig is boldog voltam, remélem, a jövőben is így marad."

Ugyancsak Strobl a verseny másnapján, arra a kérdésre válaszolva, felfogta-e már, hogy ő a szám új olimpiai bajnoka:

"Egyelőre csak azt fogtam fel, hogy irtózatosan fáj a fejem. Sikerült jól megünnepelni a győzelmemet."

A francia Doriane Vidal szerint már az is csoda, hogy a második helyet sikerült megszereznie a hódeszkás hölgyek félcső versenyében.

"Nem az én napom volt. Lekéstem a buszt, nem jött taxi, és így nem tudtam rendesen bemelegíteni" - mondta a szám tavalyi világbajnoka, aki a tortúra ellenére egészen az utolsó indulóig az első helyen állt, de az amerikai Kelly Clark végül megelőzte.

A négyszeres világbajnok, kétszeres Világkupa-győztes német síugró, Martin Schmitt arról beszélt, hogy apróbb térdsérülése miatt nem biztos a részvétele a szerdai nagysáncversenyen: "Ha rajtam múlna, semmiképpen sem lépnék vissza. Nem vagyok tökéletes állapotban, főleg az elugrásoknál érzek fájdalmat, de ettől még nyugodtan rajthoz állhatok. Lehet, hogy kénytelen leszek kihagyni a keddi selejtezőt, és csak szerdán, egy próbaugrást tudok vállalni a viadal előtt. Ha az orvosok azt mondják, hogy ne kockáztassunk egy komolyabb sérülést, és mondjam le a részvételt, akkor szomorú szívvel, de megfogadom a tanácsukat."

Lapszemle

Bild (német):

"Csókolni kell ezt a lányt! Claudia megszerezte első aranyérmünket. (...) Egy tejfölösszájú svájci, akire senki sem számított, elvette a győzelmet Hannawaldtól. Csak ne legyél túl szomorú, Hanni."

Blick (svájci):

"Igeeeen! Arany. Simon Amman olimpiai bajnok. Egy olyan alak nyert, akiért az egész világ irigyel minket: üdítően pimasz, aranyos és természetes."

Krone (osztrák):

"Fritz, »a macska« megszerezte a lesiklás aranyérmét, levette az esélyesnek tartott Stephan Eberharter fejéről a koronát."

La Gazetta dello Sport (olasz):

"A két tigrisnő meglepetésre egymásra mosolygott. A 15 kilométeres sífutásban olimpiai bajnoki címet szerző Stefania Belmondo egykori legfőbb riválisától, Manuela Di Centától vehette át az aranyérmet. A két sportolónő folyamatos marakodásával évekig témát szolgáltatott a pletykalapoknak, és biztosan nem véletlen, hogy Schmitt Pál, az NOB protokollfőnöke éppen Di Centát kérte fel a díjátadásra. Az ünnepélyes pillanatban a két hölgy egymásra mosolygott - de puszit azért nem adtak egymásnak..."

USA Today (amerikai):

"A meglepetésgyőztesek reményt adnak azoknak, akik csak álmodoznak a sikerekről."

Nemzeti Sport 2002.02.12.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002