FONTOS


 








Amerikai ezüst
A "Bébicápa" ismét nagyot harapott

Tizenhat -- és még hol a vége! Kjetil Andre Aamodt újabb koronát helyezett fel pályafutására, amikor esélyeshez méltóan megnyerte a Salt Lake City-i kombinációt. Ezzel az olimpiák és a világbajnokságok tekintetében tizenhatodik érmét szerezte meg, ennyi dobogós helyet még soha senki sem gyűjtött az alpesi sí története során.

Sőt, ha Aamodt eredményeit párosítjuk a sífutó Björn Daehlie érmeivel, akkor a téli sportok történetében Norvégia abszolút éllovasnak számít.

És a statisztikákat faló olvasóink kedvéért álljon itt még egy adat: a "Bébicápa" becenévre hallgató, negyedik olimpiáján részvevő Aamodt hatodik ötkarikás érmét vehette át, s ezzel megelőzte az eddigi csúcstartókat, vagyis az olasz Alberto Tombát, a német Katja Seizingert és a svájci Vreni Schneidert a sorban, akik öt-öt dobogós hellyel büszkélkedhettek.


Kjetil Andre Aamodt

Hát, ennyit a puszta tényekről, és most nézzük meg, mi is zajlott a snowbasini, valamint a Deer Valley-i pályákon. Előbbin a kombináció lesiklórészét rendezték meg, amelyen Kjetil Andre Aamodt repesztette a leggyorsabb időt, és ahogy az évek során megszokhattuk már, mögötte honfitársa Lasse Kjus, valamint kisebb meglepetésre az eddig ismeretlen olasz versenyző, Patrick Staudachert állt. A hazaiak nagy kedvence és egyik fő esélyese, Bode Miller az első felvonásban csak a csalódást jelentő tizenötödik helyet szerezte meg, így a műlesiklásban nagyot kellett alakítania ahhoz, hogy összetettben előreléphessen.

Ez ugyanúgy állt az osztrák versenyzőkre is, Benjamin Raichnak a tizenharmadik, Rainer Schönfeldernek a huszonharmadik helyről, nagy hátrányból kellett felkapaszkodnia.

Nos, Aamodt a műlesiklás során rendkívül kiegyensúlyozottan futott, az első részben az ötödik, míg a másodikban a negyedik legjobb időt produkálta, így nem lehetett kétséges a győzelme. Bode Miller pedig olyan ügyesen fűzte át magát a kapuk között (első futam: 5., második futam: 1.), hogy összesítésben az ezüstérmes pozícióba került.

Az osztrákok Benjamin Raich révén egy harmadik, Rainer Schönfeldernek köszönhetően pedig egy negyedik hellyel zárták ezt a versenyszámot.

***

Névjegy

Kjetil Andre Aamodt

Született: 1971. szeptember 2., Oslo

Nemzetisége: norvég

Sportága: alpesi sí

Magassága/testsúlya: 176 cm/88 kg

Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (kombináció, Salt Lake City, 2002, szuper óriás-műlesiklás, Albertville, 1992), 2x olimpiai 2. (lesiklás és kombináció, Lillehammer, 1994), 2x olimpiai 3. (óriás-műlesiklás, Albertville, 1992, szuper óriás-műlesiklás, Lillehammer, 1994); 5x világbajnok (óriás-műlesiklás és műlesiklás, Morioka, 1993, kombináció, Sestriére, 1997, kombináció, Vail, 1999, kombináció, Sankt Anton, 2001), 3x vb-2. (szuper óriás-műlesiklás, Saalbach, 1991, kombináció, Morioka, 1993, óriás-műlesiklás, Sankt Anton, 2001), 2x vb-3. (szuper óriás-műlesiklás, Sierre Nevada, 1996, lesiklás, Vail, 1999); 20x Vk-futamgyőztes

ALPESI SÍ. Férfiak, kombináció, lesiklás és szlalom. OLIMPIAI BAJNOK: KJETIL ANDRE AAMODT (NORVÉGIA) 3:17.56, 2. Bode Miller (Egyesült Államok) 3:17.84, 3. Benjamin Raich (Ausztria) 3:18.26, 4. R. Schönfelder (Ausztria) 3:18.67, 5. L. Kjus (Norvégia) 3:19.80, 6. P. Accola (Svájc) 3:22.26

Veterán lenne
Aamodt Torinóban is indulna

Azt mondják róla, hogy veterán. Pedig harminc évével nem tartozik a legidősebb versenyzők közé az alpesi síben, jó néhányan vannak, akik harmincöt évesen is vidáman ellavírozgatnak a pályán. Ám ha Kjetil Andre Aamodt múltját nézzük meg (1987 óta szerepel a Világkupában), akkor bizony tényleg öreg "bútordarabja" a havas lejtőknek, ráadásul nem vitás, hogy nagyon is értékes "antikvitás", hiszen eddigi pályafutása során tizenhat olimpiai és világbajnoki érmet sikerült nyernie, ami hatalmas csúcs a sportág történetében.

A Salt Lake City-i kombinációban aratott győzelmével pedig egyedülálló magasságba emelkedett, hiszen hatodik olimpiai érmét (ebből a második aranyat) nyerte, lefőzve olyan nagyságokat, mint az ötszörös ötkarikás dobogós olasz Alberto Tomba.

Akit fiatalon különösen tisztelt, és amikor még a nyolcvanas évek végén először látta meg a startnál álldogálva, nagyon megdöbbent.

"Amikor a calgaryi olimpiáról szóló közvetítéseket néztem a televízióban, magasnak láttam Tombát, aztán a pálya szélén rájöttem arra, hogy nem is olyan óriás. Később, amikor már engem is látni lehetett a televízióban, a barátaim azt mondták, én is sokkal magasabbnak tűntem" -- mesélte Aamodt.

Aki 176 centije ellenére is óriása sportágának. A világ legjobb all-round sízőjének számít, miután 2000. január 16-án Wengenben megnyerte a műlesikló Világkupa-futamot, vagyis ezzel minden szakágban sikerült diadalmaskodnia. Erre csak a svájci Pirmin Zurbriggen, a luxemburgi Marc Girardelli, valamint az osztrák Günther Mader volt képes. Ráadásul 1992 óta mindig a legjobb tíz között végzett az összetett Világkupában, azaz tíz éve megszakítás nélkül az elitben tud szerepelni.

És ezt nem sokan mondhatják el magukról. Nem véletlen, hogy a kombinációban aratott győzelme után néhányan már a visszavonulásáról kezdték el faggatni a norvég sízőt.

"Ha a szervezetem még bírja, akkor szeretnék ott lenni a 2006-os torinói olimpián is. A fiatalabb riválisok ügyesek, tehetségesek, de egyelőre nem érzem, hogy tartanom kellene tőlük. A rutin rengeteget számít, a többieknél még gyakran előfordulnak formaingadozások, rám ez már nem jellemző -- mondta Aamodt, majd hozzátette: -- Nincs idő ünnepelni, szombaton következik a szuper-óriásműlesiklás, amelyen mindent elkövetek azért, hogy ismét az első három között végezzek. Ezután jön a műlesiklás, amihez már tényleg öreg vagyok egy kicsit, ezért akkor sem leszek csalódott, ha abban a számban lemaradok a dobogóról."

És ez abszolút hihető. A kedvező adózás miatt a monacói hercegségben éppen a svéd Pernilla Wiberg szomszédságában élő Aamodt eljutott arra a szintre, hogy már élvezetből síel. No és vezeti a nevével fémjelzett sportruházati céget, amely golf-, tenisz-, hoki- és focifelszereléseket egyaránt piacra dob. Hegymászó- és sífelszereléseket azonban nem gyárt:

"Mert félek a magasságtól, és a síelő énem mindent megkapott, amire vágyott."

Nemzeti Sport 2002.02.15.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002