FONTOS


 








Tizenhárman ott voltak Naganóban is
Címvédésről álmodnak a csehek

A jégkorongot egykor Európába importáló csehek címvédőként állnak neki az olimpiai tornának, és bár Salt Lake Cityben mindenki a kanadai és az amerikai csapatra kíváncsi, nem lenne meglepő, ha ismét aranyéremmel térne haza a gárda. Csehszlovákia korábban négy ezüst- és három bronzérmet szerzett az olimpiai tornákon, ám Naganóig arany nélkül maradt. Az 1948-as második helye után 1952-ben a világ legjobb csapataként készülődhetett volna a csehszlovák gárda, ám a kommunista hatalomátvétellel járó letartóztatások a hokicsapat tagjait sem kerülték el. 1968-ban a forradalom miatt hatalmas elánnal küzdött a legénység, de akárcsak nyolc évvel később, a szovjetek a döntőben megállították őket.

Naganóban aztán minden bejött Dominik Hásekéknak, és a korábbi négy döntőjükből háromszor őket legyőző oroszok ellen 1--0-ra megnyerték a finálét. Azóta három világbajnokságot és két ifjúsági vébét nyertek a csehek, tehát az elmúlt években folyamatosan a csúcson jártak. Hogy mi a sikerek titka? Az összes olimpiai nagycsapat közül Csehország válogatottja játszott a legtöbbet együtt, a korosztályos válogatottakban hosszú éveken át együtt kergették a korongot azok, akik Naganóban és most Salt Lake Cityben is a válogatottat alkotják.

A mostani csapatból tizenhárman voltak ott négy éve az aranyérem átadásakor, sőt a mostani keretben helye lett volna még Martin Strakának és Petr Svobodának (a naganói döntő egyetlen gólszerzőjének) is, de sérülésük közbeszólt. Roman Turek, a Calgary Flames kapusa is apró sérülés miatt lépett vissza, a helyét az atlantai Milan Hnilicka vette át. Hnilicka megérdemli, hogy ott legyen a játékokon (még ha nem is nagyon jut szóhoz Hásek és Cechmánek mögött), hiszen a tavalyi világbajnokságon ő állt az aranyig menetelő cseh csapat kapujában.

A csatársorban legalább akkora nevek vannak, mint a kapusposzton, Jaromir Jagr az előző négy NHL alapszakasz pontkirálya volt, Milan Hejdukról mint a profiliga legügyesebb kezű játékosáról beszélnek. A Patrik Elias, Petr Sykora duót, amely a New Jerseyben terelgeti a pakkot, pedig a liga egyik legjobb párosának tartják. Az egymást gyerekkoruk óta ismerő cseheknek ez az összeszokottság a legnagyobb előnye az észak-amerikai sztárcsapatokkal szemben.

***

CSEHORSZÁG
Mez Név Poszt Klub
1 Milan Hnilicka kapus Atlanta Thrashers
23 Roman Cechmánek k Philadelphia Flyers
39 Dominik Hásek k Detroit Red Wings
3 Roman Hamrlík védő N. Y. Islanders
6 Jaroslav Spácek v Chicago Blackhawks
13 Pavel Kubina v Tampa Bay Lightning
15 Tomas Kaberle v Toronto Maple Leafs
29 Michal Sykora v Philadelphia Flyers
41 Martin Skoula v Colorado Avalanche
42 Richard Smehlik v Buffalo Sabres
9 Martin Havlat csatár Ottawa Senators
10 Pavel Patera cs Avangard Omszk (orosz)
16 Petr Cajánek cs HC Barum Continental Zlin
17 Petr Sykora cs New Jersey Devils
19 Radek Dvorák cs N. Y. Rangers
20 Robert Lang cs Pittsburgh Penguins
21 Robert Reichel cs Toronto Maple Leafs
24 Milan Hejduk cs Colorado Avalanche
25 Patrik Elias cs New Jersey Devils
26 Martin Rucinsky cs Dallas Stars
30 Jirí Dopita cs Philadelphia Flyers
38 Jan Hrdina cs Pittsburgh Penguins
68 Jaromir Jagr cs Washington Capitals

Edző: Josef Augusta

Nemzeti Sport 2002.02.15.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002