FONTOS


 








Alpesi sí
Az összetett-Vk címvédője nagy előnyt szerzett a rendhagyó kombináció első részében
Kostelic nyerte a horvátok első aranyát

Írhatnánk azt is: ügyes cselt alkalmazott a tavaly összetett-Világkupát nyerő horvát Janica Kostelic az olimpiát megelőző időszakban. Egyre másra érkeztek a hírek arról, hogy a szeptemberben megműtött bal térde ismét rakoncátlankodik vagy éppen hátproblémákkal küzd, és még az is kérdéses, egyáltalán ott lesz-e Salt Lake Cityben. Az ötkarikás rajt előtti héten még egy horvát hátspecialista "dolgozott" rajta, aztán a nemzeti lobogót lengetve mégis ott mosolygott az olimpia megnyitóján.

A mindössze húszesztendős Janica nyilván már ekkor sejtette, hogy Ante-papa (édesapja kézilabdaedzőből lett lánya és fia, Ivica sítrénere) igazán jó formába hozta őt, és ki hitte volna, hogy a kombinációs verseny napján még az égiek is a kissé túlsúlyos, ám rendkívül szimpatikus tini segítségére sietnek.


Janica Kostelic

Az időjárási viszonyok miatt ugyanis a hagyományoktól eltérően a kétfutamos műlesiklással kezdték meg az alpesi összetett viadalt, amelyen a szlalom-Világkupa címvédője több mint egy másodperces előnyt szerzett a német Martina Ertlhez képest, míg több, mint két másodperccel volt jobb annál az osztrák Renate Götschlnél, aki az idény két kombinációs Világkupáját nyerte. És nem mellesleg a havas cirkusz egyik legjobb lesiklójának számít.

Igaz, a műlesiklás után már Götschl is érezte, nehéz helyzetben van, ekkora hátrányt ledolgozni ugyanis akkora feladat, mint egy grizzlitől lazacot lopni. Kockázatos, de nem lehetetlen...

Götschl derekasan igyekezett is, megnyerte ugyan a viadal második részét, ám mivel mindössze hetvenhárom századot sikerült faragnia a lesiklás során csak az ezüstérmet vehette át. A naganói olimpián Katja Seizinger mögött a második Martina Ertl a gyorsszámban csak a hetedik időt futotta, így ezúttal a bronzérem jutott neki.

"Taktikát kellett változtatnom, amikor kiderült, hogy nem a műlesiklással, hanem a lesiklással zárjuk a versenyt. Riválisaim inkább utóbbi számban erősek, ezért az volt a célom, hogy nagy előnyt szerezzek az utolsó futamra. Ez sikerült, mindkét műlesiklást megnyertem. El sem tudom mondani, milyen boldog vagyok! Kell néhány éjszaka, hogy felfogjam, mi történt velem" - magyarázta a Horvátország első téli olimpiai aranyát szerző Janica Kostelic, akinek az Indonéziában hivatalos látogatáson lévő Stipe Mesic horvát elnök táviratban gratulált.

JANICA KOSTELIC

Született: 1982. január 5., Zágráb

Nemzetisége: horvát

Sportága: alpesi sí

Magassága/testsúlya: 175 cm/73 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (kombináció, Salt Lake City, 2002); vb-5. (műlesiklás, Sankt Anton, 2001); összetett-Világkupa-győztes (2000-2001), műlesikló Világkupa-győztes (2000-2001), 12x Vk-futamgyőztes

ALPESI SÍ. Nők, kombináció, lesiklás és műlesiklás. Az állás a műlesiklás után: 1. Janica Kostelic (horvát) 1:27.28, 2. Martina Ertl (német) 1:28.38, 3. Marlies Öster (svájci) 1:29.34, 4. R. Götschl (osztrák) 1:29.50, 5. G. Simard (kanadai) 1:29.88, 6. J. Hargin (svéd) 1:30.32. OLIMPIAI BAJNOK: JANICA KOSTELIC (HORVÁTORSZÁG) 2:43.28, 2. Renate Götschl (Ausztria) 2:44.77, 3. Martina Ertl (Németország) 2:45.16, 4. M. Öster (Svájc) 2:46.61, 5. M. Dorfmeister (Ausztria) 2:46.85, 6. L. C. Kildow (Egyesült Államok) 2:48.05

Nemzeti Sport 2002.02.16.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002