FONTOS


 








Színes hírek
Otto esküvőre készülhet

Nemcsak a nyakán, hanem már az ujján is aranyat hord a női szánkós olimpiai bajnok Sylke Otto. A német versenyző barátja, Ronald Grund ugyanis megkérte a kezét. "Már legfőbb ideje volt" - mondta tréfásan Otto, s hozzátette: nem szeretnének sokáig várni az esküvővel. A szánkóversenyek egyébként nem várt népszerűségnek örvendenek a Salt Lake City közelében lévő Park Cityben - az eddigi öt nap során 69 547 néző látta a helyszínen a küzdelmeket. Ez 13 909-es átlagnak felel meg, ami rekordot jelent a sportág történetében.

Tröger szerint nagy a program

Walther Tröger, a Német Olimpiai Bizottság elnöke szerint csökkenteni kellene a téli játékokon szereplő versenyek számát. "Sokkal szerencsésebbnek tartanám, ha néhány sportágat kivennénk a műsorból, és az olimpia nem tartana 12-13 napnál tovább. A szurkolók figyelme nem tart ki az elsőtől az utolsó napig, ráadásul a nagy mennyiség a minőség rovására megy." Jacques Rogge NOB-elnök ezzel szemben úgy véli, hogy a téli olimpia programja még bővíthető. Salt Lake Cityben 16 nap alatt 78 számban avatnak bajnokot.

Hunyady pihen 1000 méteren

Hunyady Emese kihagyja a gyorskorcsolyázók magyar idő szerint hétfő hajnalban sorra kerülő 1000 méteres futamát. A magyar származású, de 1987 óta osztrák színekben induló sportoló sérült jobb térdét szeretné kímélni a szerdai 1500 méteres verseny előtt. "Eddig minden rendben volt, az 500 és a 3000 métert is jól bírta - mondta Marek Stanuch, Hunyady edzője. - A hosszabb távon a gyorsaságával voltak problémák, tudat alatt kicsit óvatosabban versenyzett. A legfontosabb az 1500 lesz, minden energiánkkal erre koncentrálunk." Hunyady hatodik olimpiáján vesz részt, 1994-ben Lillehammerben aranyérmes lett 1500-on. Salt Lake Cityben 500-on a 26., 3000-en a 9. helyen végzett.

Nyolc város küzd 2010-ért

Még javában folyik a XIX. téli olimpia, de nyolc város már a 2010-ben sorra kerülő XXI. havas-jeges eseményre készül. Legalább is szeretné elnyerni a rendezés jogát. A NOB végrehajtó bizottsága az andorrai La Vella, a svájci Bern, a kínai Haerbin, a spanyol Jaca, a koreai Pjeon Csang, az osztrák Salzburg, a boszniai Szarajevó és a kanadai Vancouver előzetes jelentkezését fogadta el. Augusztus végén a NOB végrehajtó bizottsága dönti majd el az előzetes tervek alapján, hogy melyik városokat tekintik hivatalos pályázóknak. Ezt követve a NOB etikai bizottsága Salzburg és Pjeon Csang városainak, valamint az osztrák és a koreai olimpiai bizottságnak figyelmét nyomatékosan felhívta arra, hogy a jelentkezéssel kapcsolatban semmiféle nemzetközi kampányt nem folytathatnak addig, amíg hivatalos pályázóknak nem tekintik őket. Azaz, csak augusztus után kezdhetnek a hírveréshez.

A 2012-es nyári játékok rendezési jogára a legújabb hírek szerint a korábbiakkal szemben csak négy amerikai város kíván pályázni. Mégpedig Houston, New York, San Francisco és Washington. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának vezetőivel e négy város képviselői találkoztak Salt Lake Cityben. Tudomásul vették, hogy egyelőre semmilyen kampányt nem folytathatnak. Arról, hogy az olimpiai bizottság melyik város pályázatát támogatja, tavasszal döntenek. Az Utah állam legnagyobb napilapja a Deseret News közvélemény-kutatása szerint New York érdemelné meg legjobban a támogatást.

Witt is fellép a záróünnepségen

Legendás műkorcsolyázók lépnek jégre az ötkarikás játékok február 24-i záróünnepségén a Rice-Eccles-stadionban. A látványos műsorban többek között közreműködik a kétszeres olimpiai bajnok német Katarina Witt, az Albertville-ben aranyérmes amerikai Kristi Yamaguchi és a naganói győztes orosz Ilja Kulik. A zenei aláfestésről olyan hazai sztárok gondoskodnak, mint Gloria Estefan, Christina Aguilera, illetve Bon Jovi és az Earth, Wind and Fire együttes. A megnyitón felvont amerikai zászló, amelyet a szeptember 11-i terrortámadások következtében leomlott New York-i Világkereskedelmi Központ romjai között találtak - a kirobbant viták miatt - nem szerepel a búcsúceremónián. A gálára még 320-885 dollár (91-250 ezer forint) közötti áron kaphatók belépők.

Csillagpor
Ezt mondták

"Hogy miért szeretik a nők nézni a curlinget? Mert ez az egyetlen alkalom, hogy egy férfit söprögetni látnak" - Jay Leno, az NBC népszerű Showmanja műsorának olimpiai különkiadásában.

"Visszatérni onnan, ahol én jártam és eljutni oda, ahol most tartok, maga a csoda" - Chris Klug amerikai hódeszkás, aki alig két éve élet és halál között lebegett, amikor is májátültetésen esett át, s pénteken bronzérmet nyert a párhuzamos óriás-műlesiklásban.

"Egyetlen célom van, megelőzni a magyarokat, hiszen már annyi borsot törtek az orrom alá" - mondta Albert, monacói herceg az esélyeket latolgatva. A két együttesnek a mostani lesz a harmadik ötkarikás rivalizálása: 1994-ben Lillehammerben 15, 1998-ban pedig 2 hellyel végzett előrébb a magyar egység.

"Nagyszerű terápia az éneklés, mert az ember kiadja magából mindazt, ami a szívét nyomja. Legutóbbi dalomat az októberben tragikus körülmények között elhunyt síelőnek, Regine Cavagnaud-nak írtam." - magyarázta sikerének egyik titkáról a női hódeszkások párhuzamos óriásműlesikló-versenyét megnyerő francia Isabelle Blanc, aki a nevének angol fordítása (Sarah White - Fehér Sári) kapcsán szólított felhívta rajongói figyelmét becenevének helyes kiejtésére is: "Mindenütt Za-Zát kiabálnak Sarah helyett. Pedig én nem pornósztár vagyok, hanem hódeszkás."

Lapszemle
Ezt írták

Liberation (francia)

"Az amerikai tévétársaságok nyomására fény derült a műkorcsolyát jellemző ellentmondásokra. A problémát azonban nem sikerült megnyugtatóan rendezni, mert a jövőben mindenki tiltakozni fog, aki úgy érzi, hogy igazságtalanul szorult a második helyre."

Le Parisien (francia)

"Nagy pofont kapott a műkorcsolya és Franciaország is. A kanadaiak győztesnek nyilvánításával a NOB gyakorlatilag elismerte: a sportágban manipulálják az eredményeket. Naiv, aki azt hiszi, hogy csak a francia pontozó vett ebben részt."

France-Soir (francia)

"Semmi sem oldódott meg. A kanadaiaknak igazságot szolgáltattak, de ebben az ügyben ők az egyetlen igazi nyertesek. Hogy ki és mennyit vesztett, az csak később derül ki."

Rosszijszkaja Gazeta (orosz)

"Az orosz műkorcsolyázók klasszisokkal jobbak a többieknél, ezt bizonyította a férfiak versenye is. A kanadaiak addig sírtak, amíg ők is kaptak egy aranyérmet."

Vremja (orosz)

"Bármit kitalálhatnak ellenünk, a műkorcsolyában mi vagyunk az egyeduralkodók. A kanadaiak csak akkor végezhetnek előttünk, ha elintézik, hogy kizárjanak bennünket a játékokról. A történtek után ezen sem lepődnénk meg."

Nemzeti Sport 2002.02.17.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002