FONTOS


 








Az Egyesült Államok 16-3-as gólkülönbséggel zárt a D-csoport élén
Fél lábbal a legjobb négy között

Megsemmisítő győzelemmel kezdte, és hasonló "mészárlással" fejezte be a csoportkört a házigazda amerikai válogatott, egyúttal a kvartett élén végzett, avagy a tengerentúliak mérkőzhetnek meg Németországgal a negyeddöntőben. Mondani sem kell, elég egyesélyes mérkőzésre van kilátás. A játékra nem lehet panasza a hokiimádó publikumnak, elvégre 16-3-as gólkülönbséggel zártak a kedvencek, akiket egyedül az oroszok tudtak megszorongatni (2-2), finneknek (6-0) és a fehéroroszoknak (8-1) viszont esélyük sem volt ellenük. A harmadik mérkőzésen éppen a csoport leggyengébbje, Fehéroroszország várt a jenkikre, és bizony az elején meggyűlt a bajuk a piros mezesekkel, hiszen a huszadik másodpercben eredményes Dmitrij Pankovnak köszönhetően a lesajnált együttes 1-0-s előnnyel vonult be az öltözőbe.

Eddig tartott csak a csoda, az amerikaiak ezután valósággal kivégezték a beloruszokat, két harmad után harminchárom lövést regisztráltak, a befejező húsz percben további tizenötöt, a végeredmény pedig önmagáért beszél. John LeClair, Scott Young és Bill Guerin is két-két találatot jegyzett!

Emlékezzünk meg arról is, ami magyar idő szerint hétfőre virradóra, illetve hajnalban történt, már csak azért is, mert fontos pillanatai voltak a tornának. A svédek ugyanis kiharcolták a csoportelsőséget, ezáltal nekik jutott az egyenes kiesési rendszer első körében a könnyű ellenfélnek mondható fehérorosz válogatott. Az idáig vezető úton parádésan teljesítettek Hardy Nilsson emberei, azok után, hogy bámulatos játékkal kioktatták a kanadaiakat (5-2), s a címvédő csehekkel is végeztek (2-1), szintén legyűgöző mérkőzésen. A siker első számú letéteményese megint Tommy Salo kapus volt, aki harmincnyolc lövésből harminchetet megfogott, ebből vagy ötöt elképesztő bravúrral.

"Csendes gyerek, nem törnek felszínre az érzelmei, éppen ezért sohasem idegeskedik. Ilyen kapusra van szükségünk" - magyarázta Nicklas Lidström. A csehek ketrecét őrző világklasszis, Dominik Hásek ugyanakkor rettentő mérges, szerinte neki is köze volt ahhoz, hogy nyertek a svédek. Az első gólnál voltaképpen balszerencséje volt, Kim Johnsson löketénél nem látta a korongot, amely végül Dominátor lábvédőjéről pattant be. Hanem a második! Eleve hibáztak a csehek a palánk mellett, teret engedtek Mats Sundinnak - akinek az első harmadban amúgy volt egy meg nem adott találata -, a svédek vezére elemi erejű lövéssel kínálta meg Háseket, aki későn zárta össze a lábait, és a pakk a hálóban kötött ki.

"Jó lövés volt, a védőmozdulat viszont pocsék" - szólt Hásek önkritikája. Jirí Dopita a saját kipattanóját értékesítve szépített - és ezután a legmagasabb fokozatba kapcsoltak a csapatok, volt, hogy egy percen belül négy, százszázalékos helyzetet regisztrálhattunk, no meg azt, hogy a két hálóőr valóban a legjobbak közül való.

A befejező húsz percben mintha elfáradtak volna a felek, a hajrában például Martin Havlat akkorát adott Michael Nylandernek a palánknál, hogy a svéd hokisnak felszakadt a bőr a homlokán, és mivel "véres sebesülést" okozott, ötperces büntetést kapott a cseh. Csakhogy Sundinnál is elszakadt a cérna: Havlat hóhérmunkája után kiállíttatta magát, majd amint visszajött a büntetőpadról - újra. Mivel az eredmény nem változott, senki sem rótta fel neki az ámokfutást.

Megszerezték első győzelmüket az ezúttal Mario Lemieux nélkül felálló kanadaiak, bár a németek ellen elért 3-2-re nem lesznek büszkék, már csak azért sem, mert 3-0 után jöttek fel a nagyszerűen helytálló germánok. Igaz, a második góljuk hatalmas mázli volt, minthogy Jochen Hecht lövését követően úgy jutott a korong a gólvonalon túlra, hogy az előbb Martin Brodeur botoskesztyűjére pattant, onnan a botjának a tetejére, onnan pedig a hálóba. Brendan Shanahan, a kanadaiak egyik ásza őszintén fogalmazta meg a véleményét: "Úgy voltunk ezzel, hogy mindegy, hogyan, csak nyerjünk. Senkit sem érdekel, hogy ilyen rondára sikeredett."

(Az Oroszország-Finnország mérkőzés lapzártánk után ért véget, míg a Kanada-Csehország és a Svédország-Németország összecsapásokat magyar idő szerint keddre virradóra rendezték meg.)

JÉGKORONG. Csoportkör

C-csoport: Svédország-Csehország 2-1 (1-0, 1-1, 0-0). Gólszerző: K. Johnsson (4:45 - emberelőny, Lidström, Sundström), Sundin (25:14, Dahlen, Alfredsson), ill. Dopita (30:23). Kapusok: T. Salo 37 védés/38 lövés, ill. Hásek 20/22. Kanada-Németország 3-2 (0-0, 3-0, 0-2). G: Sakic (28:59, Gagne), Kariya (34:23 - ee., Nolan), Foote (38:25, Jovanovski, Nieuwendyk), ill. Loth (47:36, MacKay, Lüdemann), Hecht (53:51 - ee., Schubert, Abstreiter). K: Brodeur 18/20, ill. Seliger 34/37

A csoport állása
1. Svédország 2 - - 7-3 4
2. Csehország 1 - 1 9-4 2
3. Kanada 1 - 1 5-7 2
4. Németország - - 2 4-11 0

Nők. Helyosztó

Az 5-8. helyért: Oroszország-Kína 4-1 (0-1, 3-0, 1-0), Németország-Kazahsztán 4-0 (1-0, 3-0, 0-0). Az 5. helyért: Oroszország-Németország. A 7. helyért: Kína-Kazahsztán

JÉGKORONG. Csoportkör

D-csoport: Egyesült Államok-Fehéroroszország 8-1 (0-1, 3-0, 5-0). G: Hull (20:46, Modano), LeClair (22:46 - ee., Hull, Leetch; 27:33, Modano, Hull), Young (44:28, York, Roenick; 52:34, Roenick), Deadmarsh (50:45 - emberhátrány, Rolston), Guerin (53:32, Amonte; 56:26, Deadmarsh, Rolston), ill. D. Pankov (0:20, Ciplakov, Hmil). K: Barrasso 12/13, ill. Mezin 40/48

A csoport állása
1. Egyesült Államok 2 1 - 16-3 5
2. Oroszország 1 1 - 8-6 3
3. Finnország 1 - 1 8-7 2
4. Fehéroroszország - - 3 6-22 0

Nemzeti Sport 2002.02.19.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002