FONTOS


 








SÍFUTÁS
Két német versenyző is a fináléba jutott
Csepalova a sprintbajnok

Katerina Neumannová nem sokat teketóriázott. A cseh hölgy már az 1.5 kilométeres sprintverseny selejtezőjében (ez egyébként új versenyszám az olimpia programjában) tudatosítani akarta riválisaival, bizony ennek az aranyéremnek csakis ő lehet a tulajdonosa. A 15 kilométeres szabadstílusú verseny során már "lenyelte" az olasz Stefania Belmondo és az orosz Larisza Lazutyina fricskáját, és mosolya mögé nézve, kissé csalódottan tette zsebre a bronzérmet, de ezúttal...

Ezúttal másképpen kellett volna történnie. Neumannová, aki a sprint-Világkupa éllovasa a selejtező során a legjobb idővel kvalifikálta magát a tizenhat közé, a harmadik helyezett német Evi Sachenbachernál egy másodperccel volt gyorsabb, de... De a második helyezett orosz Julija Csepalova ideje, nos az a huszonhét századnyi különbség azért felpiszkálhatta Neumannovát.

De nem eléggé! A legjobb nyolc közé jutásért folyó csatában ugyanis elbukott, csoportjában a negyedik helyen ért csak célba, míg Csepalova és Sachenbacher is könnyedén lépett tovább - egészen a legjobb négy közé.

Ahol a norvég Anita Moennel - ő egyébként a harmadik a Világkupában -, valamint a német Künzellel csaphattak össze, vagyis a fináléban a két német részvevő jelenléte azt biztosította, hogy biztosan éremmel zárják a sprintviadalt.

Csak az volt a kérdés, hogy hány darab és milyen színű éremmel?

Nos, Evi Sachenbachert a dobogó második fokára szólíthatták miután a döntőben kikapott Julija Csepalovától, aki ezzel pályafutása második olimpiai aranyát vehette át, míg a harmadik helyre a norvég Anita Moen érkezett be.

A magyarokat Gottschall Zsófia képviselte ezen a versenyen, a fiatal síző az ötvennegyedik helyen zárt, ám edzője Holló Miklós véleménye szerint önmagához képest jól teljesített.

JULIJA CSEPALOVA

Született: 1976. december 23., Komszomolszk

Nemzetisége: orosz

Sportága: sífutás

Magassága/testsúlya: 163 cm/53 kg

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1.5 km, Salt Lake City, 2002, 30 km szabadstílus, 1998), olimpiai 3. (10 km klasszikus stílus, Salt Lake City, 2002), vb-3. (1.5 km, Lahti, 2001), 13x Vk-futamgyőztes

És akkor ejtsünk szót az első szenzációról!

Hannu Manninen, aki tagja volt az aranyérmet szerző finn északi összetett válogatottnak, a legjobb nyolc közé verekedte magát az 1.5 kilométeres sprintversenyen a sífutók között. A huszonnégy éves versenyző az utolsó helyen, vagyis a tizenhatodik idővel kvalifikálta magát a főtáblára, majd a csoportvetélkedőn a svéd Björn Lind mögött becsusszant a legjobb nyolc közé is.

Ám a folytatásban nem ő számított esélyesnek, a szakemberek már a Hetland-Zorzi-Schilckenrieder ütközetre dörzsölték tenyerüket, hiszen ők voltak azok, akik az idei Világkupában jeleskedtek, a pontverseny éllovasa, az olasz Cristian Zorzi pedig a váltóviadal során a norvég Thomas Alsgaard ellenében már ízelítőt adott gyorsaságából.


Zorzi

Nos, a legjobb négy közé öldöklő csaták folytak. Az első csoportban Schilckenrieder volt a leggyorsabb, míg a másik továbbjutó helyről célfotó döntött Lind és a norvég Iversen között - az előbbi javára. Így ebben a futamban nemcsak Hannu Manninent sirathattuk el, de a sprint-Vk második helyezettjét is.

A másik csoportban Zorzi és Hetland szinte azonos eredménnyel került be a mindent eldöntő fináléba, s a célfotó alapján tényszerűek is lehetünk: az olasz az első, a norvég a második helyen kvalifikált.

Létrejött tehát az álomdöntő.

És akkor a magyarok szerepléséről, akik közül Tagscherer Zoltán a negyvenegyedik helyet szerezte meg, ám ennél az eredménynél beszédesebb FIS-pontszáma (55), amely élete eddigi legjobb teljesítménye. Tagscherer Zoltán testvére, Imre az ötvenedik, míg Holló Mátyás a hatvanegyedik helyen zárt.

SÍFUTÁS. Férfiak, 1.5 km, sprint. OB: ...41. Tagscherer Zoltán (Magyarország), ...50. Tagscherer Imre (Magyarország), ...61. Holló Mátyás (Magyarország).Nők, 1.5 km sprint. OB: JULIJA CSEPALOVA (OROSZORSZÁG), 2. Evi Sachenbacher (Németország), 3. Anita Moen (Norvégia), 4. C. Künzel (Németország), 5. B. Scott (Kanada), 6. M. H. Sorkmo (Norvégia), ...54. Gottschall Zsófia (Magyarország)

Nemzeti Sport 2002.02.20.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002