FONTOS


 








Színes hírek
Wayne Gretzky NOB érdemérmet kap

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a szervezet legmagasabb kitüntetését, az Érdemérmet adományozza Wayne Gretzkynek, a kanadaiak legendás jégkorongozójának. A 42 éves sztár, aki a válogatott szakmai igazgatójaként van jelen Salt Lake Cityben, kedden veheti át az elismerést Jacques Rogge NOB-elnöktől. A Hírességek Csarnokába beválasztott egykori NHL-es kiválóság 61(!) - köztük számos megdönthetetlennek hitt - csúcsot tart. Négyszer nyert Stanley Kupát az Edmonton Oilersszel. Játszott még a Los Angelesben, a St.Louis Bluesban és a New York Rangersben. Pályafutása során 1486 alapszakasz-mérkőzésen 894 gól ütött, 1962 gólpasszt adott. Gretzkyn kívül a Nemzetközi Jégkorong Szövetség három alelnöke, az amerikai Walter Bush, a cseh Miro Subrt és a japán Tomita Soicsi is Érdemérmet kap.

Orosz síakrobatikakritika

Az Orosz Síakrobatika Szövetség vezetője levelet küldött Gian Franco Kaspernek, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) elsőszámú vezetőjének, amelyben kifejezésre juttatta nemtetszését az olimpia női ugrószámában általa tapasztalt részrehajlás miatt.

"Ez nem reklamáció, egyszerűen csak figyelemfelkeltés volt. Lev Kofman nagyobb professzionalizmust és mindenek előtt objektivitást kért a bíróktól" - mondta Gennagyij Szvec szóvivő, aki egyúttal pontosította, hogy elnöke az amerikai és a kanadai pontozókkal volt elégedetlen. A magyar idő szerint hétfő esti versengésben az orosz Olga Koroljova a negyedik helyen végzett az ausztrál Alisa Camplin, illetve a kanadai Veronica Brenner és Deidra Dionne mögött.

Ide kapcsolódó hír, hogy John Howard ausztrál kormányfő elismeréssel szólt Camplin, illetve Steven Bradbury rövid pályás gyorskorcsolyázó teljesítményéért. A sportrajongó miniszterelnök történelmi jelentőségűnek nevezte a két versenyző győzelmét.

Titokzatos bobkorcsolyák

Az amúgy kedélyes, vidám sportolókként ismert bobosok rögtön gyanakodni kezdenek, amint a járművek sebességét leginkább befolyásoló csúszótalpakra terelődik a szó. Salt Lake Cityben fokozza a versenyzők bizalmatlanságát, hogy a szervezők első ízben alkalmaznak lézeres mérőkészüléket. A szupermodern berendezés kezeléséhez csupán a Los Alamos-i egyetem két szakembere ért, s az ő engedélyük nélkül senki sem állhat rajthoz. A németek annyira féltik a korcsolyák titkát, hogy minden vizsgálat után ellenőrzik: a személyzet kitörölte-e az adatokat a számítógépből. Az egyébként is hét lakat alatt őrzött sporteszközök legkritikusabb részének összetevőire vonatkozó paramétereket csak annyiban szabja meg a nemzetközi szövetség, hogy rétegeletlen, homogén acélötvözetből kell készülnie, legalább 50 százalékos vastartalommal.

Bajnokok a mikrofonnál

A műkorcsolya több régi bajnoka is feltűnt Salt Lake Cityben, igaz, egészen új szerepkörben: az egykori világelsők és olimpiai bajnokok tudósítóként dolgoznak különböző televíziós társaságoknál. Az NBC Dick Buttont, az 1948-as és 1952-es téli játékok férfigyőztesét, valamint az 1968-as olimpia női versenyében első Peggy Fleminget, illetve az 1984-ben bajnok Scott Hamiltont kérte fel, hogy legyenek a csatorna szakkommentátorai a műkorcsolya-versenyek alatt. Az 1980-ban Lake Placidben aranyérmes brit Robin Cousins a BBC televíziónak készít tudósításokat.

"Csütörtökön, a nők versenyének napján lesz pontosan huszonkét éve, hogy a dobogó legfelső fokára állhattam. Be kell vallanom, hogy most egészen más a hangulat, mint akkor volt - mondta Cousins. - Az olimpia egészen különleges esemény, ahol rengeteg korábbi bajnokkal és baráttal lehet találkozni."

A német televízió nézőit a kétszeres olimpiai bajnok Katarina Witt látja el szakszerű információkkal, a CBS rádió szakkommentátora pedig nem más, mint az egykori német kiválóság állandó riválisa, az 1988-ban ezüstérmes kanadai Elizabeth Manley.Szintén a televízió jóvoltából talált egymásra ismét Barbara Underhill és Paul Martini: a párosok versenyében 1984-ben világbajnokságot nyert kanadai kettős a CBC-nek dolgozik.

"Ez remek alkalom, hogy együtt legyünk, felidézzük a régmúlt emlékeit és összevessük véleményünket" - mondta Martini.

Pavlovics doppingolt

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden nyilvánosságra hozta annak a fehérorosz sportolónak a nevét, akit az újbóli ellenőrzés megtagadása miatt - elsőként a Salt Lake City-i téli játékokon - doppingolással vádolnak: a vétkes Julia Pavlovics rövid pályás gyorskorcsolyázó. A lebukott olimpikon - aki egyébként sem 500 m-en, sem 1500-on nem jutott a döntőbe - szervezetében az első teszt a megengedettnél 380-szor nagyobb nandrolon-értéket mutatott ki, de a mintavétel során szabálytalanságok történtek. Ezért a WADA arra kötelezte, hogy minél előbb ismét vesse alá magát a vizsgálatnak. A sportoló azonban erre nem volt hajlandó és az ország delegációjának vezetőjével együtt ismeretlen helyre távozott. A NOB azonnali hatállyal felfüggesztette Pavlovics versenyzői engedélyét, Jaroszlav Barisko csapatvezetőt pedig kizárta a játékokról. Emellett pénzbüntetéssel is sújtotta a fehéroroszokat: a döntés értelmében az ország olimpiai bizottsága nem kapja meg azt a 120 ezer dolláros támogatást, amelyet az év végéig folyósított volna neki a szervezet. Ez utóbbi határozat eddig egyedülálló a doppingellenes harcban.

Nemzeti Sport 2002.02.20.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002