FONTOS


 








A Stréhli, Kürti kettes a tizenharmadik helyen végzett
Amerikai győzelem

Sporttörténelmi pillanatok szemtanúi lehettek a Park City-i bobpálya nézői. A téli olimpiák történetében ugyanis először startoltak hölgyek ebben az igencsak embert próbáló sportágban. És micsoda büszkeség ezt leírni, két honfitársnőnk, a kormányos Stréhli Ildikó és a fékező Kürti Éva is ott volt a mezőnyben. A főszerepet természetesen az űrkorszaki technikát alkalmazó csapatok, a németek és az amerikaiak játszották. Előzetesen mindenki úgy vélte, hogy az aranyérem sorsa aSandra Prokoff, Ulrike Holzner, és a Susi Erdmann, Nicole Herschmann kettős között dől majd el. A Világkupa-sorozatban a hatodik helyen záró Jill Bakkennel senki sem számolt komolyan. Ez pedig hiba volt, végzetes hiba, ugyanis a színes bőrű fékezővel, Vonetta Flowersszel induló amerikai pilóta az első futam során szenzációs pályacsúcsot ért el, és három tizedmásodperces előnyre tett szert Prokoffék előtt, ami gyakorlatilag behozhatatlan fór, ha a második futamban nem hibázik óriásit. Az egykori kiváló szánkós, a másik német, Susi Erdmann állt a harmadik helyen, őt követte a scájciak világbajnoka, Francoise Burdet.


A győztes amerikaiak

A magyarok ugyan nem tudták megismételni az edzéseken mutatott remeklésüket (ötödik és két nyolcadik hely), ám így is helytálltak, hiszen a startnál például életük legjobb eredményét érték el, ám még így is csak a 12. helyen értek célba. A félórás szünet után már fordított sorrendben indultak a csapatok, így a mieink negyedikként rajtoltak, és sajnos egy helyet hátrébb csúsztak az összesítésben, de ezzel is az eddigi legjobb magyar helyezést, a tizenharmadikat érték el a Salt Lake City-i téli olimpián. Az élen semmi sem változott, a kissé lassuló jégen mindenki megtartotta az első futamban megszerzett pozícióját, így a hazai nézők hatalmas üdvrivalgása közepette Jill Bakken és Vonetta Flowers győzött, elsőként olimpiai aranyat nyerve a női bobosok közül. Flowers kisasszony még egy kategóriában véste be a nevét mindörökre a sport halhatatlanjai közé, ő lett ugyanis a téli ötkarikás játékok első színes bőrű bajnoka.

"Áldás, hogy belekerültem ebbe a sportba, és ilyen gyorsan olimpiai bajnok lettem -- mondta a 28 éves alabamai versenyző. -- A második futam során folyamatosan köszönetet mondtam Istennek." A korábban atlétikával, azonbelül távolugrással próbálkozó sportolónő két éve, egy újsághirdetésre jelentkezve kezdett el bobozni. Már éppen abba akarta hagyni a versenyzést, amikor meglátott egy felhívást, amelyben Bonny Warner, az amerikai női bobsport egyik úttörője robbanékony társat keresett. A tesztek sikerültek, így Flowers új kalandba vágott, ami azután több meglepetést is tartogatott a számára.

"Senki sem figyelmeztetett arra, hogy mekkora centrifugális erőnek van kitéve az ember egy-egy lecsúszás alatt. Azt hiszem, a félelmem nem fog elmúlni sohasem. Mindig bízom abban, hogy sikerül célba érni, de azért rendszeresen imádkozom, hogy épen és egészségesen fejezzük be a futamokat" -- fogalmazott Flowers.

Ami azonban számunkra a leglényegesebb, hogy hogyan vélekedett a két magyar a viadalról. A pálya melletti vegyes zónához először a fékező ért oda.

"Csodálatos az olimpia hangulata -- kezdte Kürti Éva, aki eredeti sportágát tekintve atléta, diszkoszvető és súlylökő magyar bajnok. -- Rám nagyon jó hatással van az ilyen felfokozott idegállapot, azt hiszen, ez a tolások idejéből látszik is. Persze a nagyobb, felelősségteljesebb feladat Ildikóé. Én mindig tökéletesen megbízom benne, és soha sem félek. Inkább élvezem a száguldást, így atléta-pályafutásom mellett ezt is szeretném folytatni."

Azután végre Stréhli Ildikó is hozzánk érkezett.

-- Az edzéseken sikerült néhányszor hibátlanul lecsúsznunk --mondta. --Ez most sajnos nem ment, hibáztam néhányszor. Ennek ellenére nagyon boldog vagyok.

-- Valóra váltak az álmai?

-- Igen... Erőfeszítéseinket sok-sok ember hallatlan segítőkészsége kísérte. Én is sokat tanultam, úgy érzem, más ember lettem. Magamnak is sikerült bebizonyítanom, hogy a reményt nem szabad feladni, küzdeni, harcolni kell, és a példámmal remélhetően másoknak is erőt adok, hogy a gyógyíthatatlannak mondott betegségben szenvedőknek is van, lehet reménye.

-- Ez a végállomás?

-- Mindenképpen folytatni akarom. És nagyon szeretném, ha több fiatal magyar lány is megpróbálkozna ezzel a valóban csodálatosan szép sporttal.

BOB. Nők, kettesbob. OLIMPIAI BAJNOK: JILL BAKKEN, VONETTA FLOWERS (EGYESÜLT ÁLLAMOK 2. csapata) 1:37.76, 2. Sandra Prokoff, Ulrike Holzner (Németország 1.) 1:38.06, 3. Susi-Lisa Erdmann, Nicole Herschmann (Németország 2.) 1:38.29, 4. F. Burdet, K. Sutter (Svájc 1.) 1:38.34, 5. J. Racine, G. Johnson (Egyesült Államok 1.) 1:38.73, 6. E. Jurg, N. Kiemel (Hollandia) 1:39.18, ...13. Stréhli Ildikó, Kürti Éva (Magyarország) 1:39.91

JILL BAKKEN

Nemzetisége: amerikai

Született: 1977. január 25., Portland

Sportága: bob

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (Salt Lake City, 2002), vb-15. (Calgary, 2001), 2x összetett Vk-2. (1998-99, 1999-2000), összetett VK-4. (1997-98), összetett Vk-6. (2001-02), összett Vk-9. (2000-01)

VONETTA FLOWERS

Nemzetisége: amerikai

Született: 1973. október 29., Helena

Sportága: bob

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (Salt Lake City, 2002), összetett Vk-6. (2001-02)

Nemzeti Sport 2002.02.21.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002