FONTOS


 








Rendkívüli találkozók
Schmitt Pál Gretzkyt és Shea-t köszöntötte

Schmitt Pálnak az elmúlt 24 órában kettős rendkívüli kötelezettsége akadt. A NOB tagjaként olimpiai bajnokot köszöntött a Medal Plaza húszezer lelkes sportkedvelője előtt, és a testület protokollfőnöki minőségében olimpiai érdemrendek átadásánál működött közre. Mindkétszer rendkívüli bajnokokkal találkozott.

Az olimpia műsorára visszatért szkeleton első győztesét, Jim Shea-t köszöntötte. Az ismert sportember, mint a harmadik generáció jeles képviselője, a feledhetetlen ünnepélyes megnyitón is kettős szerephez jutott. A résztvevő versenyzők nevében mondta a fogadalmat, majd az ugyancsak olimpikon sífutó édesapjával együtt az utolsók között már a stadionban vitte a lángot. A nagypapa sajnos már hiányzott, pedig a gyorskorcsolyázó Jack Shea volt az Egyesült Államok legidősebb élő olimpiai bajnoka, ám tavaly decemberben, kilencvenkét éves korában autóbaleset során életét vesztette. Ezek után érthető, hogy a versenypályán szurkoló tizenkétezer sportkedvelő, majd a Medal Plaza húszezer érdeklődője fantasztikus ünneplésben részesítette. A nyakában lógott az az aranyérem, amit a nagypapa nyert hetven éve, és amellé akasztotta Schmitt az unoka által nyert jóval nagyobbat.

Az olimpiai érdemrend átadásánál Schmitt Pálra hárult a feladat, hogy a kitüntetetteknek, köztük Wayne Gretzkynek érdemeit méltassa.

"Az ünnepi esemény színhelye, az USOC, az Amerikai Olimpiai Bizottság háza előtt pillantottam meg, minden idők legjobb jégkorongozóját -- mesélte Schmitt. -- Köszöntöttem, de elég hűvösen, visszafogottan nyújtotta kezét. Nem csoda, hiszen naponta ezren szeretnék azt szorongatni. De amikor közöltem vele, hogy mi a feladatom, és kértem, olvassa el méltatását, egyszerre felderült, büszkén mondta a körülállóknak, hogy na most átírom az egészet. Persze ebből nem lett semmi, de igazán közvetlen, kedélyes sportembert ismertem meg személyében."

***

Eldredge profinak áll

A férfi műkorcsolyázók versenyében hatodik helyen záró Todd Eldredge bejelentette, hogy felhagy amatőr pályafutásával, és a jövőben profi viadalokon indul. "Több mint tíz éve vagyok reflektorfényben, nem jellemző, hogy valaki ilyen sokáig legyen a legjobbak között -- mondta a 30 éves amerikai, aki 1996-ban világbajnokságot nyert. -- Szerettem volna hazai közönség előtt kimagasló eredménnyel búcsúzni. Nem is nyújtottam rossz teljesítményt, de a többiek jobbak voltak."

***

Björndalen nem érzi magát hősnek

Nem tekinti magát hősnek a győztes norvég csapat tagjaként negyedik Salt Lake City-i aranyérmét begyűjtő sílövő, Ole Einar Björndalen. "Sohasem érdekeltek a hangzatos titulusok és a statisztikák. Én csak a versenyzésre koncentrálok -- mondta a 28 éves biatlonista, aki négy elsősége közül a legutolsót tartja a legtöbbre: -- A váltóban aratott siker mögött óriási csapatmunka áll. Rengeteget edzettünk az utóbbi időben, és fantasztikus érzés volt együtt ünnepelni a győzelmet. Este a szállodában alaposan kimulattuk magunkat."

***

Miller, mint önkéntes

Molnár Zoltán csapatvezető szerette volna a magyar küldöttség mellett dolgozó egyik önkéntest becsempészni az E Centerbe, amely a rövid pályás gyorskorcsolyázók és műkorcsolyázók versenyeinek ad otthont. Az akciót azonban gyorsan lefülelte két, a csarnokban dolgozó kékruhás önkéntes, és Molnár hiába próbálkozott, a csapat hivatalos jelvénye sem hatotta meg a belépőket ellenőrző nem éppen fiatal hölgyet és a tisztes kinézésű, őszülő urat. A diskurzus során kiderült, hogy ez az önkéntes kettős nem más, mint Larry Miller és kedves felesége. Az a Miller, aki nemcsak a híres Utah Grizzlies jégkorongcsapatnak, hanem az E Centernek is tulajdonosa. A pazar létesítményt ingyen, minden térítés nélkül bocsátotta az olimpia rendelkezésére, és mindehhez még önkéntes feladatot is vállalt.

"Imádom a sportot, miért ne segítsek. Büszkén vállaltam önkéntes munkát az olimpia sikeréért" -- mondta Miller úr, és végül azért csak enyhült szigora, a magyarok önkéntesét is beengedte.

***

Gyulai átesett a tűzkeresztségen

A négyes bobok is túl vannak az első két hivatalos edzésen, és a magyarok sajnos már az első futamban buktak, ráadásul a legénység második embere Gyulai Márton alaposan megütötte a vállát.

"Nem különös dolog ez, így legalább Marci is átesett a tűzkeresztségen -- magyarázta Gyulai Miklós, a csapat vezetője. -- A bobban azt tartják ugyanis, hogy csak az számít igazi versenyzőnek, aki már bukott egyszer."

A sérülés szerencsére nem volt komoly, és így a második hivatalos edzés során már az ifjabb Gyulai is ott ült a bobban.

Nemzeti Sport 2002.02.22.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002