FONTOS


 








SÍFUTÁS
A háromszoros aranyérmes spanyol versenyző fennakadt a doppingteszten
Mühlegg és az Aranesp

Hiába igyekeztek a sportvezetők és a versenyzők, a tavalyi doppingbotrányoktól hangos lahti világbajnokság után, a Salt Lake City-i olimpián nem sikerült a sífutásnak tisztára mosakodnia. Előbb az orosz Larisza Lazutyinának parancsoltak megálljt, miután a 4x5 kilométeres verseny előtt elvégzett vérvizsgálaton a megengedettnél magasabb haematokritszintet produkált, most pedig a játékok háromszoros egyéni olimpiai bajnokának, Johann Mühleggnek vizeletében akadtak rá a rohamléptekben fejlődő doppingkereskedelem legújabb "fegyverére", a darbepoetin alfára, közismertebb nevén az Aranespre.

Lazutyina - akinek magas haematokritszintjét azzal magyarázták az oroszok, hogy éppen menstruált - azóta tisztázódott a doppingvádak alól, hiszen az ügy után elvégzett ellenőrzés során nem találtak tiltott szert a vizeletében, Mühlegg azonban még csak vasárnap este veselkedett neki a B-próbának. Ám közel sem biztos, hogy a pozitív ellenpróba esetén eltiltják a spanyol versenyzőt, hiszen ez a készítmény egyelőre még nem került fel a tiltott szerek listájára.


Mühlegg

Mühlegg csütörtöki edzésén váratlanul jelentek meg a doppingellenőrök, akik vizeletminta adására kötelezték a versenyzőt, a szombati 50 kilométeres klasszikus stílusú verseny rajtja előtt pedig vérvizsgálatnak vetették alá. Mint utólag kiderült az első vérteszt során a megengedettnél magasabb volt a haematokritszintje, ám Mühlegg, aki korábbi hasmenésével magyarázta a magas értéket, újabb ellenőrzést kért, s az azt követő két minta már valóban normális értékeket mutatott.

Bonyolult ügy, sok fehér folttal - mondhatnánk, míg a spanyolok már csalásról és árulásról beszélnek. Egyes vélemények szerint a németek keze van az ügyben, megbosszulva azt, hogy az egykor még német válogatott versenyző ma már spanyol színekben nyeri az olimpiai aranyakat.

Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy Jordi Segura, a NOB orvosi bizottságának spanyol tagja elismerte: a versenyző vérében magas volt a hematokritszint, de nem az EPO-tól.

"A vérszegénység ellen szedett darbepoetin nincs rajta a NOB doppinglistáján, viszont ugyanazok a hatásai, mint az EPO-nak" - magyarázta Segura, aki szerint nem sok jóban bízhat hazája versenyzője. És ezt a doppingszabályzat egyik kitételére alapozza, amely a doppinglistán nem szereplő szerekről rendelkezik.

A B-próba eredményéről és az üggyel kapcsolatban lapzártánk után tartottak sajtótájékoztatót.

Mühlegg portréja

Johann Mühlegg 1970. november 8-án született Marktoberdorfban. Első kiugró sikerét az 1989-es junior világbajnoki címe jelentette. Négy év múlva 50, majd 1997-ben 30 km-en lett hatodik a vb-n. A német váltóval az 1992-es téli olimpián negyedik volt, majd 1994-ben hatodik. Miután összeveszett szülőhazája szövetségének vezetőivel, Spanyolországba költözött, s 1999-ben megkapta az állampolgárságot. Két éve megnyerte az összetett Világkupát, tavaly a második helyen végzett. A 2001-es vb-n 50 km-en első, az üldözőversenyben második lett. A Salt Lake City-i téli játékokon verhetetlennek bizonyult, sorrendben a 30 km-es viadalon, az üldözőversenyben, majd szombaton 50 km-en nyert aranyérmet. Ezzel sporttörténelmet írt: ő az első sífutó, aki egy olimpián három egyéni aranyérmet gyűjtött be.

Amit az Aranespről tudni lehet...

- A darbepoetin alfát, avagy közismertebb nevén Aranespet a világ legjelentősebb biotechnikai cége, a kaliforniai Amgen cég (európai leányvállalata Barcelonában található) fejlesztette ki, és úgy emlegetik mint áttörést a rák vagy a vesebántalmak okozta anémia gyógyítása terén. A szert a hörcsögembriók agresszivitásért felelős sejtjéből nyerik, az embereknél jelentősen megnöveli a vörösvérsejtek számát, amely nagyobb fizikai ellenállást eredményez.

- A doppingszakértők szerint az Aranesp aktív molekulái "tízszer erősebbek", mint az EPO, a jelenlegi legkelendőbb doppingszer, olcsóbb és könnyebb hozzájutni, mint az EPO-hoz és kisebb adagban kell alkalmazni. Ráadásul a mai tesztekkel a kimutatás esélye igen csekély.

- A gyógyszert vagy doppingszert (ki-ki mire szánja) receptre lehet kapni, könnyedén hozzá lehet jutni az interneten keresztül is, egyhavi adag körülbelül ötszáz dollárba kerül.

- A biotechnikai cégek jelenleg is több vérerősítő szert tesztelnek szerte a világon. Oroszországban a Perftoran nevű terméket engedélyezték gyógyászati használatra. Hatására a vér 20 százalékkal több oxigént képes szállítani, s annak ellenére, hogy számos komoly mellékhatása van, recept nélkül kapható a moszkvai patikákban.

Elvették Mühlegg aranyérmét!

LEGÚJABB. A doppingoláson ért spanyol Johann Mühlegget megfosztották a szombati 50 kilométeres számban szerzett aranyérmétől, és azonnali hatállyal kizárták a Salt Lake City-i téli olimpiáról. Ezt Francois Carrard, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság főigazgatója jelentette be. A német származású, de spanyol színekben versenyző Mühlegg a 10 kilométeres üldözéses és a 30 kilométeres szabadstílusú viadalon is győzött, ezeket az eredményeket nem változtatta meg a NOB.

Nemzeti Sport 2002.02.25.


Dopping vagy nem dopping?

A német származású, spanyol színekben induló, Salt Lake Cityben három aranyérmet nyerő sífutó szervezetében a darbopotein nevű vérkészítményt mutatták ki. Mühlegg csütörtökön, edzés után, egy előre be nem jelentett ellenőrzésen bukott le. Mivel 30 kilométeren és az üldözéses versenyben a vizsgálat előtt nyert, ezeket a sikereit nem fenyegeti veszély, 50 kilométeren viszont szombaton győzött, ezért elképzelhető, hogy megfosztják az itt szerzett aranyérmétől. Később kiderült, hogy az a szer, amelyet fogyasztott - darbopotein - nincs rajta a tiltólistán.

A színes Sport 2002.02.24.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002