FONTOS


 








A botrányhős hamarosan magyarázattal szolgál
Samaranch bírálja Mühlegget

"Mühlegg súlyos hibát követett el. Tudta, hogy mit nem szabad, mégis megtette és rajtakapták" - fogalmazott a ABC című spanyol lapnak adott interjújában Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság volt elnöke. Samaranch emlékeztetett rá, hogy a Nemzetközi Síszövetség kétéves eltiltására számíthat a németből spanyollá lett kétszeres olimpiai bajnok, és ez túl hosszú szünet egy olyan sportoló számára, aki már elmúlt 30 éves. Az 1980-tól 2001-ig NOB-elnök Samaranch cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint közbenjárt volna annak érdekében, hogy a sífutótól ne vegyék vissza a pozitív eredményt hozó doppingvizsgálat előtt szerzett két aranyérmét. Érthetetlennek ítélte azt, hogy a vétkes korábban kívül maradt a spanyol síelők felkészülési és orvosi-ellenőrzési rendszerén. Az ABC a "főszereplőről" csak annyit tett közzé, hogy "eltűnt", és senki sem tudja, hol tartózkodik. Bár a spanyol síszövetséggel már kapcsolatba lépett, csupán annyit jelentett be: "hamarosan magyarázattal szolgálok". Az El Paísban cikket publikált Jordi Segura, a NOB doppingbizottságának titkára. Ő egyszemélyben annak a barcelonai laboratóriumnak is az igazgatója, ahol a spanyolországi doppingelemzéseket végzik. Szerinte az általa vezetett laboratórium ugyan felkészült a legmodernebb vizsgálatok elvégzésére is, a téli olimpia előtt a spanyol illetékesek nem tartották szükségesnek a Salt Lake Citybe utazó sportolók ellenőrzését, pedig ezzel esetleg elkerülhető lett volna a botrány. Ugyanennek a lapnak a csütörtöki vezércikke is a doppingtémával foglalkozik "A kormány és a pozitív eredmény" címmel és "a spanyol sporttörténelem legsajnálatosabb fejezetének" nevezi a Mühlegg-ügyet. "A kormány képviselőinek reagálása kompromittálta az országot a nemzetközi közvélemény előtt" - fogalmaz élesen a cikkíró, érthetetlennek nevezve, hogy sem Pilar del Castillo oktatásügyi, kulturális és sportügyi miniszterasszony, sem a sportügyi államtitkár nem ítélte el az esetet.

Langen eladta a bobot

BERLIN. A német Christoph Langen negyvenezer euróért eladta azt a bobot, amivel Markus Zimmermann párjaként megnyerte a kettesek versenyét a múlt vasárnap véget ért Salt Lake City-i olimpián. Az aranyérmet hozó jármű új tulajdonosa Olaf ter Braack, aki a holland kvartett tartalék fékezője volt a téli játékokon.

Kim Un Jong a lemondás határán állt

SZÖUL. Majdnem távozott a Dél-koreai Olimpiai Bizottság éléről Kim Un Jong, a NOB befolyásos tagja, akit sorozatos támadások értek Salt Lake City-i tevékenysége, pontosabban passzivitása miatt. Február 20-án, a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számából kizárták az egyébként elsőként célba érkező dél-koreai Kim Dong Szungot, aki a versenybíró szerint szabálytalanul akadályozta az őt előzni szándékozó amerikai Apolo Anton Ohnót. Az ázsiai küldöttség a döntés ellen fellebbezett a nemzetközi szövetségnél, illetve a Sportdöntőbíróságnál, de a próbálkozás nem járt sikerrel. A dél-koreai közvélemény szerint Kim Un Jong hibát követett el, amikor aláírta azt a nyilatkozatott, amely szerint a Salt Lake City-i olimpia nagy siker volt, illetve amikor nem harcolt eléggé a kizárt gyorskorcsolyázóért. A 71 éves sportvezető, aki tavaly egyike volt a NOB-elnökségért folyó verseny veszteseinek, szöuli sajtótájékoztatóján előbb bejelentette, hogy enged a nyomásnak és lemond posztjáról, tíz perccel később azonban meggondolta magát.

Wiberg áprilisban visszavonul

STOCKHOLM. Szülővárosában, Sälenben fejezi be pályafutását Pernilla Wiberg, a svédek kétszeres olimpiai bajnok síelője. Az utolsó versenyének időpontja: április 13. "Már korábban is mondtam, hogy az idény végén valószínűleg visszavonulok, de mostanra véglegessé vált az elhatározásom" - mondta a 31 éves klasszis, aki a Salt Lake City-i játékokon önmagának és a szurkolóknak is csalódást okozva szerény teljesítményt nyújtott, legjobb eredménye a szuper-óriásműlesiklásban elért 12. hely volt.

Kostelic jutalmat kapott

ZÁGRÁB. A horvát kormány 600 ezer kuna (kb. 21 millió forint) adómentes jutalomban részesítette a háromszoros olimpiai bajnok, egyszeres ezüstérmes Janica Kostelicet, és további 300 ezer kunával jutalmazta a horvát síszövetséget. Goranko Fizulic lemondott, de a hivatalát még betöltő gazdasági miniszter a legutóbbi kormányülésen azt javasolta az oktatási és sportügyi tárcának, hogy az athéni nyári, illetve a torinói téli játékok kapcsán az olimpiai bizottsággal együttesen dolgozza ki a horvát sportolók jutalmazási rendszerét.

Nemzeti Sport 2002.03.01.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002