FONTOS


 








Sebestyén Júlia lehet a legjobb magyar Salt Lake Cityben

Összesen 25 számban 25 magyar versenyző rajtol a Salt Lake City-i 19. téli olimpián. A realitásokat figyelembe véve mindenki csak álmodhat a pontszerzésről, s legtovább a négy éve Naganóban 15. Sebestyén Júlia juthat a női műkorcsolyázók között: bravúrral az első tízbe.

Amikor az újkori olimpiák szellemi atyja, a francia Pierre de Coubertin megfogalmazta az olimpiai eszme sarokpontját ("Nem a győzelem, a részvétel a fontos"), még nem tűntek fel a láthatáron a téli ötkarikás játékok. Az első két esemény után honfitársaink, bár tényleg nem győztek, rendre kirukkoltak valami fényes eredménnyel. Mint többször is említettük, 2 ezüst és 4 bronz a honi havas-jeges éremmérleg, 1932, '36, a háborús szünetet követően '48, '52 és '56 mind hozott 1-1 magyar medált. Hosszú szünet után az utolsó, egy ezüst 1980-ban érkezett a Regőczy, Sallay jégtánckettős jóvoltából. Azóta se érem, se pont, szegény Engi Klára és Tóth Attila Calgary (1988) és Albertville ('92) jégtáncversenye után is hajszállal maradt le a pontszerző helyről, s lett hetedik.

Legutóbb, négy éve Naganóban 19 magyar sportoló volt jelen, közülük 17-en versenyeztek. Vidrai Szabolcs nevéhez fűződött a legjobb helyezés, az azóta visszavonult műkorcsolyázó 13. lett. A Salt Lake City-i 25 résztvevőből Sebestyén Júlia, Egyed Krisztina, Baló Zsolt, Nicolas Frankl, Pallai Péter, Pintér Bertalan, Zsombor Zsolt és Bekecs Zsuzsa már az 1998-as játékokon (vagy előtte is) szerepelt. Tehát a többi 17 magyar induló ötkarikás újonc. Sebestyén női műkorcsolyában elért naganói 15. helyének lehetett örülni, most honfitársaink közül egyedül ő az esélyes a tíz közé kerülni, elvégre háromszoros Eb-6., vb-7.

A többiek többsége tiszteletreméltó amatőr, akinek élete nagy álma teljesült az olimpiai részvétellel. Női bobkettesünk kormányosa, Stréhli Ildikó néhány éve még a mellrákkal is megküzdött, az a győzelem ér annyit, mint bármilyen csillogó érem...

Férfi bobnégyesünk tolóemberei itthon gyakoroltak egyikük Suzukiján a Népstadion melletti parkolóban, hogyan kell majd lendületbe hozni a sporteszközt a Salt Lake City-i jégcsatornában. A korábban a bobban ülő, "igazából" atléta Gyulai Miklós edzőként vesz részt a játékokon. Öccse, Márton, versenyzőként, édesapjuk, Gyulai István televíziós kommentátorként szintén ott lesz a Nagy-Sóstó mellett.

A Magyar Olimpiai Bizottság mindenkinek, aki kivívta vagy a közelébe került, megadta a lehetőséget az indulásra. Így került be az utolsó pillanatban az utazók közé a rövidpályás gyorskorcsolyázó Farkas Éva, a sífutó Holló Mátyás és a műkorcsolyázó Tóth Zoltán. Egyedül a legutóbbi téli Universiadén 2. hódeszkás, Zarándy András maradt le az olimpiai járatról, ő tartalék volt, estek is ki előle, mégsem indulhatott, ember nem tudja, miért. Ott lesz viszont Salt Lake City-ben az összesen 25 számban induló 25 magyar versenyzőn kívül szintén 25 kísérő. Schmitt Pál MOB-elnök, NOB-tag a delegáció vezetője, Aján Tamás MOB-főtitkár, NOB-tag a helyettese, a csapatvezető Molnár Zoltán, a MOB igazgatója. Hazánk lobogóját Egyed Krisztina, a négyszeres olimpiai résztvevő gyorskorcsolyázónő viszi majd a magyar idő szerint szombat hajnali megnyitóünnepségen. Ahol tényleg csak a részvétel a fontos...

Deák Zsigmond, Népszava 2002.02.08.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002