FONTOS


 








Összefogás a fejsérülések ellen

Az eddiginél sokkal hatékonyabban kívánja megelőzni a fej- és agysérüléseket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a labdarúgó (FIFA) és a jégkorong (IIHF) szövetség. Ennek érdekében szakorvosokat kérnek fel, hogy lehetőleg minél előbb dolgozzák ki azokat módszereket, szabályokat, amelyek révén csökkenthető a rizikó.

Labdarúgásban elsősorban az erősen meglőtt passzok, beadások után veszélyes fejelni, míg jégkorongban a nagy sebességgel történő ütközések és esések váltják ki a komoly sérüléseket. Utóbbi sportágban szinte minden idényben legalább két-három hokis dől ki hosszabb-rövidebb időre agyrázkódás miatt, és nem ritka a kényszerű visszavonulás sem. Rögbiben például az a szabály, hogy hasonló esetben az érintett játékosok legalább három hétig nem is edzhetnek.

Az elmúlt napok legszomorúbb eseménye volt, s tragikus egyediségében is a fejsérülések gyakoriságának bizonyítéka, hogy a szuper-óriásműlesiklás világbajnoka, a francia Regine Cavagnoud múlt szerdán meghalt, miután egy ausztriai pályán nagy sebességgel ütközött a német válogatott egyik edzőjével.

[origo] 2001.11.06.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002