FONTOS


 








Bob

A mai napig nem sikerült megnyugtató választ találni arra a történelmi kérdésre, vajon honnan is származik a sportág. A korábbi évek téziseit, melyek szerint Svájc volt a szülőhazája a bobozásnak, a naganói olimpia előtt megkérdőjelezték, mondván, az 1800-as években a New York állambeli Albanyben már használtak a bobhoz hasonló fatákolmányokat.

Az amerikai Bob és Szkeleton Szövetség az 1880-as éveket ismeri el a sportág első korszakának, így egyelőre Albany városáé a dicsőség. Európai források ugyanis Svájcban csak 1883-ra teszik az első bobversenyt. Napjainkban a férfiak kettes- és négyesbobja dívik, bár Salt Lake Cityben már bemutatkozhatnak a női kettesek is. Ez főleg a hazaiak számára fontos, hiszen a Jean Racine, Jill Bakken kettős akár az aranyéremre is esélyes lehet.

Ami a bob olimpiai múltját illeti: az 1924-es bemutatkozás óta a megszerezhető 34 aranyból 19-et a németek és a svájciak zsebeltek be. Az igazi nagy áttörésre az 1952-es oslói olimpia után került sor, amikor minden idők legnehezebb bobcsapata, Németország miatt (468 kg-ot nyomtak összesen) az 1923-ban alapított nemzetközi szövetség új szabályt hozott: a kettesbob legénységének felső súlyhatára 200, a négyesé 410 kilogramm lett. A négyesek bobbal együtt legfeljebb 630 kg-osok lehetnek.

A kettes bobban egy kormányos és egy fékező ember, a négyesben mellettük még két plusz tolóember alkotja a csapatot. Négy futam eredményeit összeadják, így alakul ki a végeredmény. A 15 kanyart magába foglaló versenypályát a Utah Olympic Parkban építették meg, 24 mérföldre északra Salt Lake Citytől. A matematikusok már ki is számították, hogy ha egy bob átlagsebessége 90 mérföld óránként, akkor bobbal 16 perc alatt lehetne eljutni a városból a verseny színhelyére.

Már a játékokat megelőzően több doppingesetre is fény derült. A legnagyobb vihart az egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnok gátfutónő, az oroszból svéd állampolgárrá lett Ludmila Engquist kavarta, aki tavaly novemberben bevallotta, felkészülése során titokban doppingszerekkel élt, és azért nem indul bobban a téli olimpián, mert fél a doppingvizsgálatoktól. Ezt követte a 36 éves lett Sandis Prusis, majd a 25 éves amerikai Pavle Jovanovic esete.

Érdekes színfoltja lesz a versenyeknek Albert, monacói herceg, akit egyszerűen "jéghercegnek" nevez az amerikai sajtó. Az egyes számú monacói bobban versenyző uralkodó immáron ötödik olimpiájára készül, igaz, eddig a legjobb helyezése mind az olimpiákon, mind a világbajnokságokon a 19. hely volt. A sportőrült herceg, aki iskolásévei alatt atletizált, úszott, majd futballozott a Monaco csapatában, fekete öves cselgáncsozó lett, immáron 16 éve bobozik, de imád kézilabdázni, teniszezni, vitorlázni, síelni, fallabdázni és evezni is.

Ha érmet nyerne, akkor egyedülálló módon a család harmadik tagja is felállhatna a dobogóra. Albert édesapja, idősebb Jack Kelly az 1920-as és az 1924-es nyári olimpián három aranyérmet szerzett evezésben, míg nagybátyja, ifjabb Jack Kelly 1956-ban lett bronzérmes ugyanabban a sportágban.

Esélyesek
A hölgyeknél az amerikai hadsereg két tagja, Jean Racine és Jill Bakken nagy lehetőség előtt áll, hiszen hazai környezetben egy debütáló szakág első aranyérmesei lehetnek.

A férfiak kettesbob-versenyében a Günther Huber vezette olasz egység a nagy esélyes, már csak azért is, mert címvédőként indul Salt Lake Cityben. Huber 1998-ban Antonio Tartagliával nyert aranyérmet, míg négy évvel korábban, Lillehammerben Stefano Ticci oldalán lett bronzérmes. Hubernek amúgy is szüksége lenne már egy új medálra, a naganói aranyat ugyanis ellopták tőle. Még 1998 szeptemberében, Milánóban egy rendőrörs elől lovasították meg kamionjukat, a benne lévő aranyéremmel és bobbal együtt.

Akik meglepetést okozhatnak
Nők:
Az előrejelzések szerint a német, a svájci és a brit egység küzdhet éremért Salt Lake Cityben a kettes bobok versengésében.

Férfiak:
A kanadai egység Pierre Lueders vezetésével odaérhet az első helyre, de jó teljesítményre lehet képes a négyesben címvédő német, és a hazai környezetben versenyző amerikai egység is.

Pincési László, SZTÁRSport 2002.02.07

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002