FONTOS


 








Jégkorong

A világ legnépszerűbb téli sportágának szülőföldje hol is lehetett volna, mint Kanadában, ahol az 1800-as évek közepén kezdett kialakulni a jégkorong, hogy aztán - érdekes módon - 1920-ban, éppen egy nyári játékon mutatkozzon be az olimpia nyilvánossága előtt.



Bár a történelmi kutatások szerint az első jégen történő "hockey"-mérkőzés szereplői brit katonák voltak, mégis Kanada keleti partvidékét, Új-Skóciát tartják a jégkorong szülőhelyének. A brit bevándorlók az általuk közkedvelt ősi kelta eredetű bandy és shinty szabályait ötvözve találták ki a jégkorong ősét, amelyet Halifax és Kingston területén már az 1850-es években játszották. A mai játékhoz hasonló elő találkozóra 1875-ben, Montrealban került sor, a szabályokat J. G. A. Creighton alkotta meg. A két csapat 9-9 játékosból állt, és a szabályok nagy része a rögbit idézte. 1910-től alkották meg a három harmados játékidőt, 1911-től egy időben már csak hat játékos lehetett a pályán.

A jégkorong - téli olimpia híján - 1920-ban, Antwerpenben debütált az ötkarikás játékokon, a tornát Nagy-Britannia nyerte meg Dánia és Belgium előtt. Ha ezt nem számítjuk, akkor a téli játékok történetének legnagyobb sorozatát Kanada mondhatja magáénak, hiszen 1924 és 1952 között csak a juharlevelesek nyertek. A nagy sorozatot a Szovjetunió felbukkanása törte meg, a keletiek 1992-ig minden olimpián nyertek, kivéve a két Egyesült Államokbeli fellépést: 1960-ben Squaw Valleyben és 1980-ban Lake Placidban a házigazdáé lett az arany.

A változást az 1994-es, lillehammeri olimpia hozta meg, ahol már limitált létszámban ugyan, de részt vehettek az NHL-ben szereplő profik is. A nagy áttörés azonban éppen Kanada és az Egyesült Államok számára sült el rosszul. Norvégiában a svédek, míg négy éve, Naganóban a csehek nyertek, miközben Kanada - többek között a legendás Wayne Gretzkyvel soraiban - labdába (korongba) sem tudott rúgni.

Az idei olimpia idejére még a NHL is szünetel, hogy minden profi részt vehessen a játékokon, így aztán 12 ország mintegy 160, Észak-Amerikában edződő játékossal várja a nyitányt. Összehasonlításképpen: négy éve kilenc ország 120 NHL-játékosa vett részt a naganói játékon.

A férfiak tornáján 14 csapat indul, a legnagyobb esélyesek között hat válogatottat, Kanadát, Csehországot, Finnországot, Oroszországot, Svédországot és az Egyesült Államokat emlegetik. Nem csoda, hiszen soraikban a következő sztárok lépnek jégre: Mike Modano, Brett Hull, Adam Deadmarsh (USA), Mario Lemieux, Eric Lindros, Paul Kariya, Owen Nolan (Kanada), Jaromir Jagr (Csehország), Teemu Selanne, Saku Koivu (Finnország), Szergej Fjodorov, Alekszej Jasin, Pavel Bure (Oroszország), Peter Forsberg és Mats Sundin (Svédország).

Esélyesek:
A férfiaknál az álomcsapatok csatájában a címvédő Csehország, minden idők egyik legjobb kapusával, Dominik Hasekkel, az utoljára 50 éve győztes Kanada, vagy a hazai pályán általában nyerő Egyesült Államok érhet fel a dobogó tetejére, de a finnek és a svédek sem esélytelenek. A hölgyeknél Naganóban hirdettek először győztest, akkor az aranyérmet az Egyesült Államok szerezte meg Kanada és Finnország előtt. Szakértők szerint hatalmas meglepetés lenne, ha nem az első két csapat játszaná a finálét, hiszen nem elég, hogy fényévekkel előrébb járnak minden válogatottnál, de eddig minden vb-döntőt is egymás ellen játszottak. A bronzéremért Finnország legnagyobb ellenfele az orosz válogatott lehet.

Pincési László, SZTÁRSport 2002.02.07

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002