FONTOS


 








Szkeleton

A három "csúszósport" legveszélyesebbjének a szkeletont tartja a szakirodalom. A szánkóhoz hasonlatos, ám a sokkal laposabb, szélesebb szerkezetet hason fekve kell meglovagolni, és lecsúszni vele az ismeretlenbe. A kanyarok során a versenyző úgy is érezheti, mindjárt fejjel megy a falnak.



A világ első csúszósportja a svájci St. Moritz városában jutott el először arra a szintre, hogy versenyt rendezzenek belőle. 1884-ben a bátor vállalkozók egy üveg pezsgőért tették meg a St. Moritz - Celerina útvonalat. 1887-ben alakult ki a hasonfekvő-stílus, amelyet a mai napig alkalmaznak a versenyzők. A sportág 1892-ben, az első fémvázas szerkezet elkészültekor kapta a nevét, mondván, nagyon hasonlít a csontvázra (angolul skeleton). 1923-ban megalakult a Nemzetközi Bob és Szánkó Szövetség (FIBT), 1926-ban pedig mind a bob, mind a szkeleton olimpiai sportág lett.

Bár nem nagyon ismert a sportág, érdemes tudni, hogy Salt Lake Cityben már a harmadik olimpiáját tapossa, és 54 év után került vissza az ötkarikás műsorba. Eddig csak a szülőföldön, St. Moritzban szerepelt műsoron: 1928-ban az amerikai Jennison Heaton győzött, míg 1948-ban az olasz Nino Bibbia lett az első. Ami a két eseményt összeköti, az az amerikai John R. Heaton személye: ő a 20 éves intervallum ellenére mindkétszer ezüstérmes lett. Idén először a hölgyek is indulhatnak, így két aranyérmest hirdetnek ki.

Esélyesek:
A hölgyeknél a legnagyobb esélyes a brit Alex Coomber, aki az elmúlt két Világkupa-szezonban mindent megnyert, amit csak lehetett. A viadalok közel háromnegyedén első lett, övé az összetett Vk-trófea. A brit légierő katonája most arra készül, hogy a sportág első női olimpiai bajnoka legyen. A férfiaknál az amerikai Jim Shea 1997 óta a legjobb szkeletonos, három vb-éremmel, közte az 1999-es arannyal büszkélkedhet, de első amerikaiként nyert Világkupa-futamot és összetett Vk-t is. Shea egyébként egy sportcsalás harmadik generációját képviseli. Nagyapja 1932-ben 500 és 1000 méteren is aranyérmes volt gyorskorcsolyában, édesapja pedig az 1964-es, innsbrucki játékokon indult, északi összetettben 27., 30 km-es sífutásban 48., a 4x10 km-es váltóban pedig 13. lett.

Akik meglepetést okozhatnak:
Nők:
Maya Pedersen (svájci), Steffi Hanzlik (német), Tristan Gale (amerikai).
Férfiak:
Gregor Staehli (svájci), Martin Rettl (osztrák), Lincoln DeWitt (amerikai).

Pincési László, SZTÁRSport 2002.02.07

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002