FONTOS


 
Több sportoló is kihagyja a téli olimpiát

Az orosz jégkorongsport három csillaga jelezte, nem vesz részt a februári, Salt Lake City-i téli olimpián. Közben Németországban az olimpiai bizottság olyan döntést hozott, amely a sportolókra bízza: vállalják vagy sem az Egyesült Államokban rendezendő téli játékokon való szereplés kockázatát.

Alex Mogilnij, a Toronto Maple Leafs profi jégkorongcsapatának szélsője bejelentette, nem szerepel Oroszország válogatottjában a Salt Lake City-i téli olimpián. A játékos, aki az 1998-as naganói játékok óta nem volt válogatott, immáron 12 esztendeje játszik az NHL-ben. Úgy véli, az ő ideje már lejárt. "Nem akarok szerepelni. Vannak igazi tehetségek, nekik kell játszaniuk. Nem hiszem, hogy rám lenne szükség."

Az NHL másik nagy orosz sztárja, a Detroit Red Wings játékosa Szergej Fjodorov sem lép jégre februárban, igaz, a végső szót még nem mondta ki. Az elmúlt napokban többször is beszélt Fetyiszovval, a válogatott új trénerével, ám egyelőre nem döntött százszázalékosan. "Meglátjuk" - mondta Fjodorov. "Nem hiszem, hogy a mi csapatunk jól szervezett lenne, akkor meg semmi értelme a játéknak."

Szergej Zubov, a Dallas Stars védője szintén jelezte, kihagyja az olimpiát.

Közben Németországban példaértékű döntést hozott a Német Olimpiai Bizottság: a sportolókra bízza a döntést, vállalják-e a szereplést az ötkarikás játékokon. "Minden sportoló eldöntheti, szeretne-e Salt Lake Citybe utazni" - mondta Walther Troeger elnök. "Ez szabad döntés lesz!"

"Nincsenek álmatlan éjszakáim az olimpia miatt" - jegyezte meg Fritz Wagnerberger, a Német Síszövetség elnöke. "Mindent megtettünk, amit csak lehetett, de a tökéletes biztonságot nem lehet garantálni. Sehol a világon! Ezért senkit sem kényszerítünk, hogy utazzon Salt Lake Citybe. Mindenki döntését elfogadjuk."

A tervek szerint a Német Olimpiai Bizottság 165 sportolót nevezne a játékokra. A döntést a szervezet hamburgi tanácskozásán hozták, ahol megszületette az a határozat is, amely szerint Németország pályázni fog a 2012-es olimpiára.

Közben Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke felhívta a figyelmet, hogy a soha nem látott biztonsági intézkedések garantálják a sportolók épségét. "Salt Lake City minden idők legjobban biztosított olimpiája lesz Elég csak arra gondolni, hogy csak a biztonságra 310 millió dollárt költöttek a szervezők, háromszor annyit, mint az 1996-os atlantai eseménykor.

Pincési László, SZTÁR Sport 2001.11.06.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002