FONTOS


 








Olimpia az F-16-osok árnyékában

A japánok eredetileg száz gázálarcot hoztak volna a poggyászukban - később ejtették az ötletet -, a delegációk többsége anthraxellenes antibiotikumokkal felszerelve érkezett Salt Lake City-be, Picabo Street, a házigazdák olimpiai bajnok alpesi sízője bevallotta, hogy "paranoiás állapotban van az esetleges terrorakció miatt", az ausztráloknak pedig a csapatvezetésük megtiltotta, hogy bármilyen, a részükre érkező postai küldeményt, levelet kibontsanak. Téli olimpia, 2002. Az emberiség egyik legnagyobb ünnepe, a fiatalok - békés fiatalok - négyévente ismétlődő magasztos seregszemléje. 310 millió dolláros (százmilliárd forint) költséggel - ami a teljes rendezési kiadások egyhatoda - a világ többi részétől hermetikusan elzárva.

"A Salt Lake City-i olimpia esetében már a játékok puszta mérete komoly biztonságtechnikai kihívást jelent, még akkor is, ha elvonatkoztatunk a szeptember 11. óta meghatványozódott terroristaveszélytől" - írja a U.S. News and World Report. 2500 sportoló verseng 70 éremosztó versenyszámban 900 négyzetmérföld (2400 négyzetkilométer) területen. A tizenhét napig tartó eseményre naponta 70 000 ember érkezik a világ minden sarkából. Minden áldott nap 150 000 adag ételt kell felszolgálni, s ezt az irdatlan mennyiségű élelmiszert meg kell vizsgálni. 18 000 önkéntes dolgozik, ezek mindegyikét lekáderezte a titkosszolgálat.

Munkában a titkosszolgálat

Minden egyes versenyhelyszínt napokkal a rajt előtt átvizsgálta a titkosszolgálat (a Secret Service), a nemzeti gárda, valamint kémiai és biológiai fegyverszakértők hada. Gyakorlatilag ugyanolyan biztonságban lesznek a sportolók és a nézők, mint az Egyesült Államok elnöke - ugyanis a helyszíneket elnöki fokozatú biztosítással őrzik és fésülik át. Összesen 10 000 szakértő felügyeli a fent említett 2400 négyzetkilométernyi területet - köztük 2000 titkos ügynök, 4000 nemzeti gárdista és 1000 FBI-ügynök. Közülük sokan civil ruhában. A különböző szövetségi, állami (mármint Utah állami) és lokális biztonsági szerveket egy közös parancsnokság (Utah Olympic Public Safety Command - Olimpiai Közbiztonsági Parancsnokság) fogja össze. David Tubbs, a parancsnokság ügyvezető igazgatója egy negyvenkét számítógéppel és tizenkét nagyképernyős tévémonitorral felszerelt szobából irányítja a "hadműveletet". A legnehezebb a sípályák - alpesi és északi egyaránt - biztosítása. A nap huszonnégy órában járőrőznek a helyszíneken gyalog, sítalpon vagy hómobilokon. A hegytetőkön és a magas épületek tetején mesterlövészek pásztázzák látcsöveikkel - éjjelente infravörös készülékkel - a terepet, felfigyelve bármilyen gyanús jelre.

Lezárt légtér

Aki légitámadást akar intézni az olimpia ellen - akár eltérített utasszállító géppel -, annak nem lesz könnyű dolga. A Salt Lake City-től pár kilométerre, északra fekvő Hill légibázisról felszállva ötvenkét mérföld (85 kilométer) sugarú körben F-16-os vadászgépek pásztázzák a légteret, megtámogatva az Egyesült Államok Vám- és Határőrségének feketesólyom (Black Hawk) mintájú harci helikoptereivel. A Salt Lake City nemzetközi repülőterének nyolcvan kilométeres körzete a játékok teljes ideje alatt korlátozottan használható légtér lesz, a megnyitó és záróünnepség alatt pedig - amikor 40 000 ember lesz a stadionban, a tömegben George W. Bush elnökkel - hermetikusan lezárták, illetve lezárják a légteret. Még a vitorlázó gépeket, sárkányrepülőket, mezőgazdasági repülőket és a rádió-távirányítású modelleket is kitiltják a körzetből. Minden egyes postai küldeményt átvizsgálnak, s bármiféle biológiai és nukleáris szennyezés elhárítására kiképzett szakértői csoportok állnak folyamatos készenlétben. További rendszabály - az esetleges öngyilkos autóbomba-merénylet elhárítására: a versenyhelyszíneket csak gyalog vagy a hivatalos buszjárattal lehet megközelíteni, száz méterrel a bejárat előtt minden személygépkocsit megállítanak. S természetesen - azt kell mondanunk, természetesen - minden kapunál magnetométerrel átvizsgálják a belépőket. Tizenhét nap alatt összesen egymillióan lesznek...

Pincési László, SZTÁRSport 2002.02.08

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002