FONTOS


 








Pankov és Baxter doppingolt a téli olimpián

A Fehérorosz Olimpiai Bizottság szerdán bejelentette, hogy Vaszilij Pankov, a jégkorong-válogatott huszonkilenc éves csatára bukott meg a Salt Lake City-i téli olimpián az Oroszország elleni bronzmérkőzést követő doppingellenőrzésen. Alain Baxter - aki meglepetésre bronzérmet nyert a Salt Lake City-i téli olimpia műlesikló számában - szintén doppingolt. A skót sportoló szervezetében metamfetamin-származékot találtak, egy olyan stimulánst, amelynek használata javítja a reakcióidőt.

"A csapat orvosai egybehangzóan állítják: náluk nem volt tiltott szer, és nem tudtak arról, hogy a játékos nandrolont használt" - mondta Pjotr Rjabukin, az olimpiai bizottság szóvivője. Pankov a német élvonalbeli Augsburger Panther légiósa, játékjogát a nemzetközi szövetség a vizsgálat lezárásáig felfüggesztette, a B-próba eredménye még nem ismert.

Alain Baxter is doppingolt

Hatalmas vihart váltott ki Nagy-Britanniában, hogy az alig egy hete még nemzeti hősként ünnepelt síző, Alain Baxter - aki meglepetésre bronzérmet nyert a Salt Lake City-i téli olimpia műlesikló számában -doppingolt. A skót sportoló szervezetében metamfetamin-származékot találtak, egy olyan stimulánst, amelynek használata javítja a reakcióidőt. A huszonnyolc esztendős versenyző tagadja a vádakat.

"Pénteken késő délután telefonált Simon Clegg, a brit csapat vezetője és közölte, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint a vizeletemben tiltott szerek nyomaira bukkantak. Természetesen letaglózott a hír. Nyugodt lelkiismerettel ki merek állni a közvélemény elé, mert biztosan tudom, soha életemben nem szedtem semmilyen pirulát. Ártatlan vagyok" - nyilatkozta letörten Baxter. A Brit Olimpiai Bizottság (BOA) egyelőre nem foglalt állást az ügyben, de az illetékesek elismerték, a NOB már közölte velük a hírt.

Rogge Moszkvába megy, Putyin elégedett

Az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség szerint Jacques Rogge NOB-elnök április 4-én Moszkvába érkezik. A bejelentéssel párhuzamosan kapott nyilvánosságot, hogy a botrányok és az orosz versenyzőket ért hátrányos megkülönböztetések ellenére Vlagyimir Putyin elnök elégedett az olimpiai csapat Salt Lake City-i szereplésével. "Tizenhat érmet nyertünk, köztük hat aranyat, ez pedig egyáltalán nem rossz, hanem nagyon is jó teljesítmény" - értékelt az államfő, hangsúlyozva, hogy a sportolók nehéz ellenfelekkel szemben és nagy nyomás alatt érték el ezeket az eredményeket. Az orosz küldöttség a téli játékok alatt többször tiltakozott a NOB-nál, mivel vezetői úgy vélték, hogy versenyzőiket nem egyenlően bírálják el riválisaikkal. A csapat irányítói egy alkalommal kilátásba helyezték, hogy hazautaznak Salt Lake Cityből. Putyin egyetértett a tiltakozásokkal, de a bojkottot megakadályozta. A sajtóban megjelent kritikák egységesek voltak abban, hogy Oroszország negyedik helye a nemzetek közötti nem hivatalos pontversenyben elmarad az előzetes várakozástól

Pechstein és Friesinger a legismertebb aranyérmes Németországban

A kölni Sport und Markt intézet felmérése szerint két gyorskorcsolyázó, Claudia Pechstein és Anni Friesinger a legismertebb Salt Lake City-i aranyérmes Németországban. Az 1050 megkérdezett negyvennyolc százaléka tudta, hogy Pechstein győzött a téli olimpián, Friesinger eredményét negyvennégy százalék ismerte. Előbbi 3000 és 5000 méteren is világcsúccsal lett első, utóbbi 1500-on diadalmaskodott. A felmérésben a harmadik helyen a síugrócsapat végzett negyven százalékkal. A női sífutóváltó ötkarikás sikeréről mindössze három százalék hallott.

Pincési László, SZTÁR Sport 2002.03.06.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002