FONTOS


 

Kovács Antal is helyezetlen
Továbbra is csak kerülgetjük a tatamit

A vesszőfutás tovább tart. A három sikertelen, pont és helyezés nélküli nap után, csütörtökön újabb magyar próbálkozott a tatamin. A 100 kilós Kovács Antalban nagyon bíztunk. Egyrészt azért, mert hittük, hogy a sok vereség és kiesés után végre valaki odateszi magát, másrészt azért, mert jó cselgáncsozó, harmadrészt pedig azért, mert nyolc évvel ezelőtt Barcelonában az ő tiszteletére játszották el a .is, akinek olyan kőázsiaival. imnuszt. Nos, egyik reményünk sem jött be, mert a paski dzsúdós sem tudott javítani az eddigi elégtelen bizonyítványon. Ő is kiesett. Egy győzelem és egy vereség után ért véget a számára az olimpia.

Az első fordulóban a kazah Zsitkijev ellen lépett tatamira, s már rögtön a küzdelem elején alaposan ránk ijesztett. Kovács szabálytalan fogásért hárompontos intést kapott, amit még rosszabb követett, hiszen Zsitkijev lábfelkapása három pontot ért, s ez már meglehetősen nagy előny volt. Olimpiai bajnokunk mintha csak ekkor kezdett volna el cselgáncsozni. Két lábszárátforgatást mutatott be rövid két percen belül. Mindkettő hét pontot ért, ami összességében ippongyőzelmet jelent. Nyert a magyar, de valahogy érezni lehetett, hogy nem az igazi... Ráadásul az ezt követő mérkőzésen láttuk a következő ellenfelét, az izraeli Zeevit, aki volt már Eb-bronzérmes és vb-ötödik is. Nos, a lengyel olimpiai bajnok Nastulát - Kovács kortársa, megközelítőleg hasonló ideje koptatják a tatamit - úgy verte meg egy ippont érő lábkisöpréssel, hogy ezzel egy csapásra kisöpörte a lengyelt a küzdőtérről. S Kovácsnak éppen Zeevi ellen kellett megmérkőznie a nyolc közé jutásért.

Nem sok jót ígért a küzdelmük, és em is tartott öt percig. A "forgatókönyv" szerint ismét a magyart intették három ponttal, majd az izraeli öt pontot érő bokadobása következett. Kísértetiesen emlékeztetett a találkozó a kazah ellenire. Emlékeztetett, de nem úgy fejeződött be, mint az. A harmadik perc végén Zeevi egy grúz technikának nevezett akcióval emelte ki Kovácsot, aki ezután a hátára esett, s máris kihirdették az ellenfél ippongyőzelmét.

Maradt a szurkolás. A szurkolás azért, hogy Zeevi legyőzze a japán világbajnok Inouét is. Abban az esetben ugyanis a magyar visszamérkőzhet. Nos, az ázsiai nem tette meg nekünk ezt a szívességet, s már az első percben ipponra dobta az izraelit. Ezzel Kovács elesett a visszamérkőzés reményétől is, s csapatunk továbbra is ott áll, ahol azt ezt megelőző napokon. A jegyzetlenek, a sereghajtók között.

A súlycsoport elődöntőjéből a már említett Inoue és a vb-bronzérmes kanadai Gill jutott tovább. Az utolsó felvonásban a jpán világbajnok ipponnal verte meg a kanadait, a Kovácsot legyőző izraeli kikapott a bronzmeccsen az olimpiai harmadik helyezett francia Traineau-tól.

A női 78 kilogrammosok között a kétszeres világbajnok japán Anno Noriko nem jutott a döntőbe. Távollétében a kínai vb-ezüstérmes Tang Lin és francia vb-bronzérmes Celine Lebrun dönthette el egymás között az arany sorsát. A kiélezett küzdelemben az európai lány nem bírt a ravaszul támadó ázsiaival. A vb-bronzérmes kubai Luna ötödik helye mindenképpen váratlan, persze ez a bronzmeccs nyertesét az olasz Emanuela Pierantozzit aggasztja legkevésbé.

A pénteki folytatásban bemutatkozik az utolsó magyar, a nehézsúlyú Csősz Imre is, akinek olyan kemény a sorsolása, hogy kis túlzással szólva csoda kellene a pontszerzéshez is.

Színes Sport 2000.09.22.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000
  Kovács Antal