FONTOS


 

Kína harca a dopping ellen

- Több mint száz kínai sportoló esett át doppingellenőrzésen Sydneyben és egyikük sem bukott meg. Ez azt jelzi, hogy Kína doppingellenes erőfeszítései meghozták a gyümölcsüket - jelentette ki szerdán a kínai olimpiai csapat egyik vezetője, Vu Su-csang. - Persze, nem lehet garantálni, hogy egyetlen kínai versenyző sem bukik meg a hátralévő napokban.

Vu véleménye szerint ebben a pénzközpontú világban nem meglepő, hogy minden országban vannak olyanok, akik mégis kockáztatnak, valószínűleg Kína sem kivétel.

Emlékezhetünk: Kína 10 nappal az olimpia kezdete előtt 27 sportolójának vonta vissza a nevezését, mert a többségüknél gyanús eredményt hoztak a hazai vértesztek. Persze, Kínában is csak azután kezdték komolyan venni a doppingpróbákat, amikor a 90-es évek közepén számos sportolójuk - mindenekelőtt a világcsúcsokat sorozatban elérő úszók egyike-másika - akadt fenn világversenyek doppingvizsgálain. Amíg 1990-ben mindössze 165 sportolót ellenőriztek, tavaly már 3505-öt

Tisztul a helyzet

A Salt Lake Cityben 2002-ben rendezendő téli olimpia szervezőbizottsága (SLOC) 3.3 milliárd dolláros (990 milliárd forint) költségvetést tervez a 2002-es játékokra.

A rendezvényt teljes egészében magánpénzekből finanszírozzák, az Egyesült Államok kormánya csupán út- és parképítésre ad 237, illetve a biztonsági rendszer telepítésére 200 millió dollárt. Fontos szerepet kap majd a Utah államtól érkező 77 milliós hitel is, melyet a játékok után vissza kell fizetni.

- Tavaly év elején még a korrupciós botránytól volt hangos a város, 375 millió dollár adósságunk gyűlt össze, ráadásul a kormány és a lakosság bizalmát sem élveztük. Azóta minden megváltozott - hangsúlyozta Mitt Romney, a SLOC elnöke.

A korrupciós ügy kapcsán szeptember 11-én, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 111. ülésén felvetődött, hogy a szervezet kártalanítási pert indít a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia pályázóinak májusban napvilágra került ăbeszervezési listája" miatt.

A 28 oldalas dosszié a NOB-tagok családi és anyagi körülményeit taglalta, hogy miként lehet elnyerni a szavazatukat. Az érintettek hitelrontás miatt vinnék bíróság elé az ügyet, amelynek kapcsán korábban hat NOB-tagot kizártak a szervezetből, négyen lemondtak mandátumukról, tízen pedig figyelmeztetésben részesültek

Színes Sport 2000.09.28.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000