FONTOS


 

Modern millenium

1993. szeptember. A Nemzetközi Olimpia Bizottság soros kongresszusán eldőlt, hogy melyik ország, pontosabban melyik város kapja a 2000-es, milleniumi olimpia rendezési jogát. Az előjelek és a többlépcsős szavazás egyértelműen arra mutatott, hogy Peking lesz a befutó. Ám megtörtént az, amire senki sem számított: a két legnagyobb esélyes közül végül Sydney nyert. Mindössze két szavazattal ...

44 esztendő után került vissza ismét az olimpiai sorozat az ötödik kontinensre, Ausztráliába. Melbourne után ezúttal Sydney városa kapta meg a jogot. Az a város, amely kétszáz évvel korábban még fegyenctelepként működött.

1788. január 26-án kezdődött a város története: ekkor Arthur Philip kapitány és legénysége kikötött Ausztrália nyugati partjainál hajóján 1030 brit fegyenccel. 12 nappal később megalapította New South Wales államot. Az első komolyabb település 1793-ban épült meg, nevét Lord Thomas Townsend Sydneyről, első kormányzójáról kapta. A város napjainkban már messze nem a fegyenctelepéről híres, a mellette átívelő hídról, valamint az idei olimpiai játékokról.


Olümpiában már fellobbant a láng ..
Noha a tavaly kirobbant vesztegetési botrány nemcsak Salt Lake City, hanem Sydney városát is érintette (az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnöke, John Coates elismerte, hogy 70 ezer dollárral "hozzájárult" két afrikai hivatalnok segélyezéséhez - kizárólag országuk sportját támogatva!), a Sydney Organizing Committee for the Olympic Games (SOCOG), azaz az olimpia szervezőbizottsága túllépett ezen a válságos időszakon és minden energiáját a szervezőmunkába fektethette. Az olimpia költségvetése 2.89 milliárd ausztrál dollárt emésztett fel, persze az új, szupermodern létesítmények valósággal falták a pénzt. A tervek szerint a szeptember 15-i megnyitóünnepségen 198 ország 10200 sportolója lesz jelen. A versenyekre 5.5 millió belépőjegyet nyomtattak, noha a szervezők szerint elképzelhető, hogy mindez kevés lesz! Az 5100 sportvezető és kisegítő személyzet mellett kb. 15 ezer újságírót várnak (azaz ha a számok bűvöletében maradunk, majdnem másfél újságyíró jut egy versenyzőre!)

A cél persze az, hogy a záróünnepségen Juan Antonio Samaranch elnök kipréselje magából a "minden idők legnagyobb olimpiája" kifejezést. Valljuk be: Sydneynek erre minden esélye megvan. Kérdés, hogy tud-e élni a lehetőséggel?


Olimpiai Park
A világ egyik legnagyobb sportkomplexuma, amely magában foglal egy fedett arénát, egy teniszcsarnokot, íjász- és baseballstadiont, az Olimpiai stadiont, az olimpiai falut, valamint az impozáns atlétikapályát (Sydney International Athletic Center) és uszodát (Sydney International Aquatic Center)


Aquatic Center
1994 októberében adták át a nagyközönségnek: itt rendezik majd az úszó-, műúszó-, vízilabda- és műugróversenyeket. A befogadóképességet a játékok idejére 4500-ról 12000-re bővítették.
Olimpiai falu
15ezer ember teljes ellátását biztosítja. Az épületek a jövő ausztrál házainak prototípusaként szolgálnak. A környezetkímélés érdekében az építkezések a Greenpeace szervezet együttműködésével történtek.
Holsworthy Shooting Center
A lövészet színhelyén 10ezer néző szurkolhat a kedvenceknek.


Horsley Park Equestrian Center
A lóversenyek helyszínéül szolgáló impozáns létesítmény eredetileg 20 ezer néző befogadását tette lehetővé, az olimpiára azonban 50 ezresre bővítették.



Olimpiai stadion
A modern olimpiák történetének legnagyobb stadionja, befogadóképessége 110.000 fő. Az építkezést, amely 690 millió ausztrál dollárba került 1996 szeptemberében kezdték, s 1999 márciusában fejezték be. Itt rendezik a megnyitó- és záróünnepséget, az atlétikai viadalokat, valamint a labdarúgótorna fináléját.

Milleniumi kabalák
Mint minden világversenynek, természetesen a sydneyi olimpiának is lesz saját kabalafigurája. Amíg Moszkvában Misa mackó vagy Szöulban Hodori tigris hódította meg a világot, addig Sydneyben mindjárt három figura is akad Olly, Syd és Millie személyében, akiket Ausztrália gazdag élővilágának három őshonos állatáról mintáztak. Lássuk, hogyan mutatta be őket a nagyközönségnek a szervezőbizottság!

"OLLY - fajtáját tekintve nevető jégmadár - az olimpia szóból kapta a nevét. A Millenium Park legmagasabb fáin él, társaságkedvelő, kedves, szórakoztató és nyíltszívű, olyan, amilyen az ötkarikás játékok szellemiségéhez illik. A madár egyébként éles, nevetésszerű hangjáról ismert."

"SYD a 2000-es olimpia színhelyének nevét adoptálta. A kacsacsőrű emlőst formáló figura igazi sportember (sportállat) izmos testtel, tökéletes gyorsasággal. A legtöbb sportágban jártas, de természetesen az úszás a kedvence. Bár versenyt még nem nyert soha, mindig célba érkezett - számára nem a győzelem, a részvétel a fontos. Egy dolgot gyűlöl csupán: a környezetpusztítást."

"MILLIE neve az ezredfordulóra (millenium) utal. A hangyászsün a Millenium Park alatt él egy kedves kis lyukban: ő testesíti meg az új évezred reményeit. Ha tudni akarod, mi az új módi, kérdezd bátran Millie-t! Erős testével és éles eszével mindent megold. Kedvenc sportága az íjászat, a torna és a vívás. Legnagyobb álma, hogy egy békésebb, sportcentrikusabb világot építsen fel."

Pincési László, Sztár Sport 2000/20



SYDNEY.2000

CIKKEK
CIKKEK

  1999-es cikkek
  2000.01-02, 2000.03-04,
  2000.05-06, 2000.07-08,
  2000.09.01-15.

  Sydney
  kajak-kenu, műúszás,
  öttusa, úszás, vízilabda

  Modern millenium
  Aranyos reménységeink
  A három hatos ...
  Online olimpiai aukció

 
KÉPEK

  az olimpiai falu térképe

 
LINKEK

  SYDNEY 2000