FONTOS


 

A tízek "bandája"

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) képviselői néhány napja megtartották az első találkozót a 2008-as nyári játékok megrendezésére pályázó tíz város képviselőivel, akikkel a kandidálás feltételeit, részleteit beszélték meg. A NOB-hoz a megadott határidőre tízen adtak be pályázatot: Peking, Bangkok, Kairó, Havanna, Isztambul, Kuala Lumpur, Oszaka, Párizs, Sevilla, Toronto.

Az érdekelteknek minden eddiginél nehezebb rostán kell túljutniuk. Az illetékesek először a minimális rendezési feltételeket vizsgálják meg, ilyen például a politikai és gazdasági helyzet, a játékok támogatottságának mértéke, illetve a pénzügyi garanciák. Az a város lesz augusztus végétől hivatalos jelentkező -- tehát most még egyik sem az --, amelyik megfelel ezen a rostán. Elképzelhető, hogy valamelyik kandidálótól már ekkor el kell búcsúzni. A NOB-nak ez a döntése a megtakarítást szolgálja, ugyanis az elbukóknak nem kell több pénzt költeniük az előkészületekre.

Az állva maradók közül a teljes NOB 2001 júliusában Moszkvában titkos szavazással választ.

Arról már tavaly decemberben döntés született, hogy a vesztegetési botrányba keveredett olimpiai bizottság tagjai a pályázó városokba nem utazhatnak el.

"Ha nincs utazás, nincs ajándék sem -- jegyezte François Carrard, a NOB főtitkára. -- A reformok óta teljes változáson mentünk keresztül. Ez új NOB, új rendszerrel."

A tíz város Lausanne-ban megjelent képviselője örömmel fogadta a kandidálással kapcsolatos szigort. "Ez a választási verseny olyan, mint maga a sport. Ha pontosan ismerjük a szabályokat, minden tisztább és világosabb lesz" -- mondta Sandra Levy, Toronto küldötte, gyeplabdázó olimpikon.

José Ramón Pérez, a Kubai Olimpiai Bizottság elnöke szerint minden ország minden városának joga van jelentkezni az ötkarikás játékok megrendezésére. "Kuba sportnagyhatalom, a sport az emberek mindennapjainak szerves része. Nem csak a világ gazdag országai pályázhatnak" -- így Pérez.

Bicsaj Rattakul thaiföldi miniszterelnök-helyettes úgy véli, eddig mind a tíz város azonos "cipőben" jár: valamennyien boldogok, hogy az előzetes listán vannak. Mahmut Barakat, az Egyiptomi Olimpiai Bizottság tagja szerint Kairónak javítja az esélyeit, hogy Afrikából egyedül pályázott.

Az esélylatolgatás szerint Peking az egyik fő várományos. A kínai főváros csupán két szavazattal maradt el Sydney mögött az idei olimpiáért folytatott versengésben. A pályázat gyenge pontja a politikai helyzet, mivel a nemzetközi szervezetek szerint az emberi jogokat nem mindig tartják tiszteletben az országban.

Szintén az esélyesek között emlegetik Párizst, de a franciák helyzetét rontja, hogy 2004-ben szintén Európában, Athénban lesz az olimpia.

"Párizs minden kritériumnak megfelel" -- mondta örömmel Alain Geles, a Francia Olimpiai Bizottság főtitkára.

A tíz város közül Bangkok, Kairó, Kuala Lumpur és Oszaka még sohasem jelentkezett az olimpia megrendezésére, ugyanakkor Párizs 1900-ban és 1924-ben már volt házigazda.

*

Mieczyslaw Nowicki egykori kerékpáros bajnokot nevezték ki kedden a lengyel Testnevelési és Sporthivatal elnökévé.

Nowicki a múlt pénteken botrányos körülmények között felmentett Jacek Debskit követi az átszervezett és mostantól az oktatási minisztériumhoz tartozó hivatal élén. Az új elnök 1975-ben amatőr kerékpározásban világbajnoki címet is szerzett csapatversenyben, és az 1976-os montreali olimpián bronzérmet nyert az egyéni országúti versenyben. Jelenleg a Lengyel Olimpiai Bizottság és a Lengyel Kerékpáros-szövetség alelnöke.

A leváltott Debski -- a Szolidaritás Választási Akció Társadalmi Mozgalmának (RS AWS) tagja -- a múlt héten a Gazeta Wyborcza című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy tavaly októberben hivatalában felkereste őt az AWS egyik magas rangú tisztségviselője, és Aleksander Kwasniewski államfőt kompromittáló anyagok felkutatását követelte tőle.

Jerzy Buzek miniszterelnök pénteken reggel aznap 15 óráig kért magyarázatot a kijelentésekre, s mivel a hivatal elnöke ezt nem tette meg, leváltotta őt.

MTI, 2000. március 1.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000