FONTOS


 

Schmitt Pál osztja Samaranch aggodalmait
Veszélyben a 2004-es athéni játékok


Schmitt Pál, a MOB elnöke osztja Juan Antonio Samaranch NOB-elnök aggodalmát a 2004-es athéni olimpia előkészületeinek hiányosságaival kapcsolatban, s valósnak ítéli a veszélyt, hogy a görög fővárostól esetleg el kell venni a rendezés jogát.

Mint ismeretes, Athén, a 2004-es olimpia házigazdája a NOB történetében első alkalommal "sárga lapos figyelmeztetést" kapott Samaranch elnöktől. A bennfentesek szerint az is előfordulhat, hogy elveszik az olimpia rendezési jogát a görög fővárostól.

"Samaranch elnök bizonyos értelemben végső elkeseredésében kényszerült erre a valóban szokatlan lépésre" -- kommentálta a világszerte jelentős visszhangot kiváltó esetet Schmitt, aki a NOB protokollfőnökeként vett részt szerdán és csütörtökön a végrehajtó bizottság lausanne-i ülésén.

Schmitt Pál szerint tarthatatlan az az állapot, hogy a Jacques Rogge vezette NOB-szemlebizottságnak Görögországban egyszerűen nincs felelős tárgyaló partnere. Amióta Athén 1997-ben elnyerte a rendezés jogát, a szervezőbizottság összetétele négyszer változott. Az előkészületeknek nincs felelős gazdájuk, a kormány a mai napig nem adott teljes garanciát. Sok fontos építkezésnek még a tervei sem készültek el.

A magyar sportdiplomata hangsúlyozta, hogy miközben a létesítmények 40 százaléka már a játékok odaítélésekor készen állt, azóta semmi sem történt: a kajak-kenus és az evezőspálya helyszínét például még ki sem jelölték. Ugyanakkor a város infrastruktúrájának a fejlesztése már megkezdődött: megnagyobbították a repülőteret, korszerűsítik az úthálózatot és épül a metró.

Schmitt Pál kijelentette: ha az év végéig nem történik alapvető változás az előkészületekben, akkor az is előfordulhat, hogy elveszik az olimpiát Athéntől, s más városra bízzák, hiszen az idő rövidségére tekintettel erre 2000 végén kínálkozik az utolsó lehetőség.

Idetartozó hír, hogy a Walter Tröger, a Német Olimpiai Bizottság elnöke, a NOB tagja szerint is fennáll a veszélye annak, hogy Athéntól elveszik a 2004-es olimpia rendezési jogát. A német sportvezető szerint a közlekedés és a szállítás területén jelentkező problémák megoldhatók, de a létesítmények tekintetében akkora a lemaradás, hogy azt már nem lehet behozni.

Végül pedig még egy fontos információ Schmitt Páltól: a MOB-elnök Lausanne-ban aláírta a TOP 5-program szerződését (a TOP-program a NOB 10-12 nagy szponzorát tömöríti, és a befolyt összeget szétosztják a nemzeti olimpiai bizottságok között), ami jelentős előrelépést jelent a magyar sport számára. "Magyarországot a kiemelt kategóriába sorolták, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező négy évben negyven százalékkal nagyobb összegű támogatást kapunk a TOP-programtól, mint eddig" -- mondta a MOB-elnök.

A görögök szégyellik magukat

Theodore Pangalosz, a sportügyekért is felelős görög kulturális miniszter természetesen szintén megszólalt az ügyben. "Tudomásul vettük Samaranch úr figyelmeztetését, és mindent megteszünk azért, hogy a 2004-es olimpia szervezése a tervek szerint haladjon. Minden erőnket összpontosítanunk kell ahhoz, hogy sikeres olimpiát rendezzünk" -- idézte az AFP hírügynökség a minisztert, aki a múlt héten foglalta el hivatalát..

Pangalosz hozzátette: az eltelt rövid idő alatt már kerített időt arra, hogy tájékozódjon Panajot Tomopulosztól, a szervezőbizottság (COJO) elnökétől a jelenlegi helyzetről. A miniszter a jövő héten a NOB vezetőivel is találkozik.

Giorgosz Vaszilkopulosz, a görög kosárlabda-szövetség elnöke szerint várható volt az elmarasztalás. "Itt semmi sem mozdul. A NOB elnökének megjegyzései után az egész nemzet szégyellheti magát" -- fogalmazott a sportvezető.

Nemzeti Sport, 2000.04.22.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000