FONTOS


 

Bécs pályázik 2012-re?
Kelet-Timor mégis indulhat Sydneyben


Elképzelhető, hogy mégis megvalósul Kelet-Timor részvétele a sydneyi nyári játékokon. Kevan Gosper, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ausztrál alelnöke csütörtökön úgy fogalmazott: a NOB az ausztrál kormánnyal egyetértésben reméli, hogy lesz mód a kelet-timoriak olimpiai részvételére.

A NOB áprilisban még azzal utasította el a kelet-timori kérést, hogy az Indonéziától függetlenedőfélben lévő ország nem tesz eleget a nevezési feltételeknek. Csak annak az országnak a versenyzői szerepelhetnek ugyanis a játékokon, amely már független és rendelkezik legalább öt sportszövetséggel.

A NOB jelenleg az ENSZ állásfoglalására vár, amely ha kedvező, már a kelet-timori részvételt jelentheti.

A 800 ezer lakosú országban tavaly augusztus 30-án tartottak népszavazást, amelyen a lakosság többsége az Indonéziától való elszakadásra szavazott. Az ENSZ szeptember 19-én küldött a térségbe békefenntartókat, a terület azóta is a nemzetközi szervezet ellenőrzése alatt áll.

Jose-Ramos Horta kelet-timori vezető eredetileg azt kérte, hogy az olimpia megnyitóján és záróünnepségén vehessen részt kisszámú küldöttségük, de kedvező döntés esetén lehetőség nyílhat három versenyző -- egy-egy súlyemelő, ökölvívó és atléta -- indítására is.

A kelet-timori küldöttség részvételéhez nagy segítséget nyújtana az Ausztrál Olimpiai Bizottság, amely a költségek egy részét átvállalná.

***

Michael Häupl, Bécs polgármestere pozitív és megvalósítható ötletnek tartja, hogy az osztrák főváros megpályázza a 2012-es nyári olimpia rendezési jogát.

Az APA osztrák hírügynökség csütörtöki jelentése szerint a polgármester mindenképpen támogatja a pályázatot, de úgy véli, hogy előbb két feltételt teljesíteni kell. Egyrészt szükség van kormánytámogatásra, s az osztrák parlamentnek is ki kell állnia -- anyagi garanciát vállalva -- a kandidálás mellett. Másrészt alapvetően szükséges, hogy az Osztrák Olimpiai Bizottság (ÖOC) maximálisan kivegye részét a pályázat előkészítéséből.

A 2012-es nyári olimpia rendezési jogára 2004-ig lehet pályázni, és egy évvel később dől el, hogy ki lesz a házigazda.

***

Az ausztrál polgári légügyi hatóság engedélyezte, hogy az olimpiai lángot repülőgépen szállítsák Görögországból Ausztráliába. "Természetesen minden esetben szigorúan tilos láng vagy bármilyen gyúlékony anyag szállítása repülőn, az olimpia érdekében azonban kitaláltunk egy egyszerű, de mégis abszolút biztos megoldást" -- mondta Mike Tolley, a légügyi hatóság igazgatója.

A fáklya, amelyre a játékok szervezőbizottságának két tagja felügyel majd, egy üléshez erősített speciális bölcsőbe kerül. A kísérőknek egy-egy tűzoltó készülék áll majd rendelkezésére.

A lángot május 10-én gyújtják meg Olümpiában, majd 10 napos görögországi körút után, május 20-án Athénban adják át a sydneyi szervezőknek. Ezután -- óceániai körutat követően -- az új-zélandi Aucklandből június 8-án érkezik meg az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkba, ahol az Atlantában olimpiai bajnok női gyeplabdacsapat egyik tagja, Nova Peris-Kneebone indítja el az ausztráliai váltót.

Nemzeti Sport, 2000.05.05



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000