FONTOS


 

Vívás: A nemzetközi szövetség nemet mondott
Öttusázókat szerettek volna a sydneyi párbajtőrcsapatba


Kovács Tamás technikai igazgató május 10-én igét hirdetett: vagyis nyilvánosságra hozta, ki képviseli a magyar színeket a sydneyi olimpián és a július 3. és 9. közötti madeirai Európa-bajnokságon. Akkor még az ötkarikás indulók névsorában Fekete Attila neve mellett kérdőjel szerepelt. Egy hete azonban eldőlt, hogy -- a kvótát szerzett Kovács Iván mellett -- a BVSC világbajnok párbajtőrözője is indulhat az olimpián, így a tőröző Marsi Márkkal kiegészülve csapatot is alkothatnak.

Az MTK Eb-bronzérmesének tehát idővel el kell kezdenie párbajtőrözni is. Adódik a kérdés: nem lenne célszerű Marsit már az Eb-n is indítani új fegyvernemében, hogy ne az olimpia legyen az első világversenye?

-- Ez több szempontból sem valósítható meg -- kezdte Kovács Tamás. -- Egyrészt azért, mert már a tavalyi, szöuli, balul sikerült világbajnokság után azt mondtam a párbajtőrözőknek, hogy az Európa-bajnokságon kell javítaniuk. Mivel akkoriban nem tűnt reálisnak az, hogy csapatunk is lehet Sydneyben, az Eb-t tettem "kötelező feladattá". Tehát azt a csapatot már nem bonthatom meg. Másrészt pedig a kontinensbajnokságig már nincs sok idő hátra, a tőrben induló Marsi nem tudna párbajtőrre is felkészülni. Szóval, erre a lehetőségre nem gondoltam.

-- Ha jól értem, másra viszont igen...

-- Bevallom, igen.

-- Megtudhatnánk?

-- Megfordult a fejemben, hogy valamelyik olimpiai résztvevő öttusázó világbajnokot, Balogh Gábort vagy Sárfalvi Pétert kellene Kovács Ivánék mellé betenni. Az öttusázóktól nem idegen a párbajtőr, hisz ők is ezzel a fegyverrel vívnak. No és volt is már rá példa, hogy öttusázó vívott a párbajtőrcsapatban. A szöuli olimpián például Fábián László tagja volt az aranyérmes öttusacsapatnak, és a párbajtőr-válogatottban is szerepeltettem. Hatodikak lettek. Úgy éreztem, most is meg lehetne valósítani ezt az ötletet, már csak azért is, mert a vívás az olimpiai program elején, az öttusa pedig a végén szerepel. Felvettem a kapcsolatot Pécsi Gáborral, az öttusázók kapitányával, aki nem zárkózott el ettől, és a MOB képviselői sem. A nemzetközi vívószövetség szabályzata azonban keresztülhúzta a számításokat. Ion Pop FIE-igazgató ugyanis kedden azt válaszolta a kérdésemre, hogy egy bizonyos fegyvernemben kvótát szerzett vívó indulhat másik fegyvernemben, de egy másik sportág képviselője nem.

*

A hét végén több külföldi viadalon is pástra lépnek a magyar vívók. A bécsi férfi tőr Világkupa-versenyen Marsi Márk, Juhász Bence és Juhász Attila indul. A női párbajtőrözők welkenraedti Vk-állomásán Szalay Gyöngyi, Nagy Tímea, Tóth Hajnalka és Király Hajnalka szerepel. Bukarestben a férfi kardozók, Ferjancsik Domonkos és Köves Csaba, valamint a női tőrözők, Knapek Edina, Lantos Gabriella és Mohamed Aida gyarapíthatják pontjaik számát. A női kardozók -- Bartók Szilvia, Csaba Edina, Nagy Annamária és Nagy Orsolya -- Tauberbischofsheimben először egyéni Vk-viadalon, majd a csapatvilágkupa döntőjében lépnek pástra.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.05.31



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000