FONTOS


 

Többmilliós lopás
Döntés születhet az EPO-tesztről


A tiltott utakon járó sportolók napokon belül megtudhatják, hogy a sydneyi olimpián számíthatnak-e EPO-tesztekre. A legnépszerűbb doppingszer kimutatásával kapcsolatban ugyanis francia és ausztrál kutatócsoport számol be munkája eredményéről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi bizottságának. A NOB testülete kedd délutánra ígér arra választ, hogy az európaiak által előnyben részesített vizeletanalízis, vagy az ausztrálok vérvételen alapuló vizsgálata megfelel-e a követelményeknek.

-- Azt szeretnénk tudni, hogy milyen esélye van annak, hogy tévesen születik pozitív eredmény -- jelentette ki Jacques Rogge, a NOB orvosi bizottságának alelnöke. -- Ez a legfontosabb kérdés. Ha a hibás vizsgálati eredmények száma magas lesz, úgy nem tudjuk azt elfogadni. Ez ajtót nyitna a reklamálásoknak.

A 15 fős bizottság hétfőn és kedden vitatja meg a két különböző vizsgálati módszer részleteit. A franciák egyébként azt szerették volna, ha a vizeletanalízist már a Tour de France profi kerékpáros körversenyen alkalmazzák, de a nemzetközi szövetség nemet mondott. Arra hivatkoztak, hogy további kutatásokra van szükség. Az EPO, azaz az erythropoitin mintegy 10-15 százalékkal növeli a teljesítményt azáltal, hogy hirtelen fokozza a vörösvértestek számát, így a vér oxigénfelvevő képességét.

***

Körülbelül ezer, EPO-t (erytropoietin) tartalmazó ampullát loptak el az Ausztrália középső részén található Alice Springs egyik kórházából. Becslések szerint a "szállítmánynak" több millió dollár az értéke a feketepiacon. Az EPO-t a kórházban alkoholista és alultáplált betegek gyógykezelése során alkalmazták. Rendőrségi szakértők feltételezik, hogy a doppingszernek minősülő EPO-t Sydneyben akarják értékesíteni. A NOB orvosi bizottsága, amely a jövő hét elején vizsgálja a doppingszer kimutatásának lehetőségeit, kedd délutánra ígér arra választ, hogy az európaiak által előnyben részesített vizeletanalízis vagy az ausztrálok vérvételen alapuló vizsgálata megfelel-e a követelményeknek. Az EPO, azaz az erythropoietin mintegy 10-15 százalékkal növeli a teljesítményt azáltal, hogy hirtelen fokozza a vörösvértestek számát, így a vér oxigénfelvevő képességét.

***

Közlekedési előkészületek

A sydneyi nyári játékok szervezői igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a közlekedés problémamentes legyen, és ne ismétlődjenek meg az 1996-ban, Atlantában rendszeres forgalmi dugók. Michael Knight olimpiai miniszter, egyben a szervezőbizottság elnöke közölte: megpróbálnak felkészülni a váratlan eseményekre is, ha kell pótbuszokat állítanak forgalomba, és egy kommunikációs rendszert dolgoznak ki a dugóba kerülő fontos személyek szállításának megkönnyítésére.

-- Azt hiszem, jók az esélyeink arra, hogy a játékok alatt normális legyen a közlekedés -- idézte az AP Knightot. A versenyhelyszínek közelében tilos lesz a magánautók parkolása. A vonatok, gyorsvasutak folyamatosan közlekednek. Az utasok zökkenőmentes szállítását az is segíti, hogy elkészült a központot a főbb helyszínekkel összekötő új vonal.

Nemzeti Sport, 2000.07.31.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000