FONTOS


 

Négypróbás sportemberek

"A múló idő részleges meghazudtolása" - áll az apróbb jubileumot ünneplő quadratlon gála versenykiírásában, mégpedig "a verseny célja" fejezetben. Ami jelzi: az idén tizedik alkalommal megrendezendő, a Hungária Biztosító Kupájáért zajló dzsembori nem csupán a magukat erejük teljében érzők számára jelenthet kihívást. Ha úgy tetszik, mottóként akár az "Idősebbek is elkezdhetik" címet is használhatnák, igaz, ez "foglalt" a régi jó tévétornás kroszak óta.

Egyébként pedig sokkal keményebb kihívást jelent e gála, mint ama bizonyos összcsaládi ugrabugrálás volt. Elvégre a négypróba háromezer méter futásból, egyperces evezésből (az azt imitáló erőfejlesztő gépen), száz méter úszásból és teniszezésből áll. Első ránézésre egyik sem meríti le az "aksikat", ám a Budakeszi úti Külkereskedelmi Sportpark ötszáz méteres futóköre csak borításával idézi az atlétikai pályák rekortánját, egyébként az amuri partizánok haladási útvonalára emlékeztet (völgyvidéken és hegygerincen át ...). Az evezőspadon is megizzad minden jelentkező, pláne ha olyan eredményt akar elérni, hogy még versenyben maradhasson. A valóságos felüdülést jelentő százméteres úszást követően ugyanis már csak a legjobb 12 folytathatja a teniszpályán, igaz, a gumitalaj ott is szépen ki tudja facsarni a lábikrákat.

Hogy a viadal összetett versenyét kiegyensúlyozza, Pajor István versenyigazgató egy korponttáblázatot készített, amely harmóniába hozza az eredményeket. Így hiába számítanak idén esélyesnek a magyar sport sztárjai, mint például Balogh Gábor, Czene Attila, Erdei Zsolt, Gécsek Tibor, Kolonics György, Kovács Antal, Krocskó József, Kropkó Péter, Kulcsár Krisztián, Markovics László, Pulai Imre, Sárfalvi Péter, Savanya Norbert, Storcz Botond, ifj. Tóth János avagy Vereckei Ákos. Az eggyel (másféllel ...) idősebb generáció (például Császári Attila, Csipes Ferenc, Guczoghy György, Gyulai Zsolt, dr. Nébald György, dr. Sudár Attila, Vaskuti István) simán megelőzheti őket, ha "relatív értékben" ugyanolyan teljesítményt nyújtanak, mint a huszonévesek.

Hogy végül szeptember 7-én közülük, avagy az "amatőrök" táborából kerül ki a győztes, megjósolhatatlan. A múlt eredményei azonban azt mutatják: elég sokszor sikerült teljesíteni a versenykiírásban foglaltakat, azaz a kort - ha időlegesen is - meghazudtolni.

(csurka g.), Nemzeti Sport 1999. szeptember 7.


Quatratlon: Pulai majdnem szétszaggatta az ergométert
Sárfalvi teniszezni is nagyon tud


Negyvenegyen indultak a Külker Sportparkban az immár szokásos Quatratlon (azaz négytusa) versenyen, ahol az aktív és a már visszavonult világsztárok futásban, úszásban, ergométeres evezésben és teniszezésben mérték össze a tudásukat.

A korábbiakkal ellentétben, ezúttal a három fizikai sportág eredményei alapján tizenketten kvalifikálták magukat a végső tusára, a teniszezésre, ahol az ügyesség dominált. A végküzdelmekbe javarészt triatlonisták, kajakosok és öttusázók, azaz a legjobb fizikai erőben lévő sportolók kerültek be.

A három kilométeres, hegyen-völgyön át vezető futóversenyt a magyar bajnok triatlonista, világbajnok quadriatlon-versenyző (csak hasonlóság van a két elnevezés között) Hóbor Péter nyerte meg, nagyszerű 9.39 másodperces eredménnyel. Ez az összes korábbi futóidő közül a második legjobb. Hóbor mögött a "szaktársai", vagyis a többszörös Ironman-győztes, a magyar vasember, Kropkó Péter és a francia Benjamin Sanson végzett - vagyis nemzetközi lett a viadal.

Az úszást (100 m gyors) természetesen az olimpiai bajnok vegyesúszó Czene Attila nyerte meg 52 másodperccel, Samson és a szintén olimpiai bajnok, minden idők legjobb mellúszója, Rózsa Norbert előtt. Az evezésben a kenus világbajnok Pulai Imre majdnem szétszaggatta a gépet, eddig sohasem látott eredményt ért el. A teniszre tizenketten maradtak, ebben a számban a világbajnok öttusázó, Sárfalvi Péter bizonyult a legjobbnak, és ez az összetett elsőséget is jelentette a számára

A végeredmény: 1. Sárfalvi 4922, 2. Hóbor 4800, 3. Sanson 4728, 4. Hanzély 4677, 5. Balogh 4593, 6. Pulai 4391

ám a lényeg nem az eredmény, hanem a jókedv, a lazítás és a szórakozás volt. Ez sem maradhatott ki, így a legtöbb hírességet felvonultató versenyről mindenki elégedetten távozott.

Nemzeti Sport 1999. szeptember 8.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000