FONTOS


 

Samaranch a NOB svájci kapcsolatait rendezi

Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kedden svájci miniszterekkel találkozik, hogy tisztázzák a szervezetnek otthont adó ország és a NOB kapcsolatait.

A NOB-vezető Adolf Ogival, Svájc elnökével - egyben sportminiszterével - valamint Kaspar Villiger pénzügy- és Joseph Deiss külügyminiszterrel tárgyal majd. Az 1915 óta az ötkarikás mozgalom központjául szolgáló Lausanne képviselőit szintén meghívták a megbeszélésre. A találkozót a tavaly ősszel megalakult Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtökön kezdődő első tanácskozása elé időzítették. Samaranch az 1998 végén kirobbant korrupciós botrány nyomán életbe léptetett reformokról, és a sportvilág doppingellenes küzdelmének kilátásairól is tájékoztatást ad.

Az utóbbi hónapokban ismét javult a NOB és Svájc viszonya, amely tavaly mélypontra jutott. Svájci politikusok egy csoportja ugyanis a vesztegetési ügyekre hivatkozva meg akarta fosztani a szervezetet hagyományos adókedvezményeitől. A megoldást az jelentette, hogy a NOB maga vonta vissza az ügyben benyújtott kérelmét. Ezután a múlt nyáron Sion városával szemben az olaszországi Torino kapta meg a 2006-os téli játékok rendezési jogát, a svájci közvélemény és média egyöntetűen a NOB ellen fordult, a választásban egyfajta bosszút látva az adóvitáért. Az elégedetlenségi hullám tetőzéseként megrongálták a lausanne-i olimpiai múzeumot is.

A bírálatok következtében az is felmerült 1999-ben, hogy a NOB elköltözik Svájcból. Egyes szervezeten belüli vélemények szerint az szintén problémákat okozhat, hogy az ország nem tagja az Európai Uniónak.

[origo], 2000. január 10.

Olimpiát rendeznének a franciák

Egy felmérés szerint Franciaország lakosságának 80 százaléka szeretné, ha Párizs rendezné a 2008-as nyári olimpiát.

A Le Parisien című napilap által megkérdezettek 68 százaléka úgy vélte: egy olimpia jelentős lökést adna az ország gazdaságának. Hatvankét százalékuk gondolta úgy, hogy a rendezvény nagyban növelné Franciaország népszerűségét, míg 21 százalékuk a hazai sport fejlődését is várja az olimpiától.

A NOB 2001 júliusában dönt a 2008-as játékok színhelyéről.

[origo], 2000. január 14.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000