FONTOS


 

Rekordszámú pályázó a 2008-as olimpiára

Hétfőig tíz város jelezte: pályázni kíván a 2008-as nyári olimpia megrendezésére. Ez az utolsó pillanatig hezitáló további három érdeklődő nélkül is rekordnak számít. Schmitt Pál, a NOB protokollfőnöke elmondta: a kandidálók nagy száma a játékok változatlan népszerűségét, a lebonyolítás gazdaságosságába vetett általános meggyőződést bizonyítja.

Január 31-én éjfélkor jár le a szándéknyilatkozatok benyújtásának határideje. Az eddigi jelentkező Oszaka, Peking, Bangkok, Párizs, Isztambul, Toronto, Sevilla, London, Havanna és Kuala Lumpur mellett - ha hinni lehet a korábban hangoztatott terveiknek - még Buenos Aires, Kairó és Fokváros csatlakozása is elképzelhető.

A hatalmas ráfizetést hozó 1976-os montreali olimpia után mélypontra esett a pályázók száma (a moszkvai játékokra eredetileg ketten kandidáltak, a Los Angeles-ire pedig egyedül a későbbi nyertes), de azután nőtt az érdeklődés, most pedig máris annyi kandidálót regisztráltak, mint még soha.

A közelmúltban életbe léptetett reformok alapján azonban az érintettek még nem tekinthetők hivatalos pályázónak. A NOB végrehajtó bizottsága a következő két-három hónapban - de legkésőbb fél éven belül - előzetes vizsgálatnak veti alá az össze jelentkezőt. Schmitt Pál elmondta: az adott országok sportmúltjának, infrastruktúrájának, versenyszervezői tapasztalatainak felmérése alapján a gyengébbeket kiselejtezik. A megmaradókat kérik fel a formális jelentkezés - és a NOB költségeinek fejében körülbelül félmillió dolláros garancia - beadására.

A mintegy 20 tagú értékelő bizottság végiglátogat minden lehetséges helyszínt, majd a pályázati anyagokat is figyelembe véve beszámol a legfeljebb tízfős úgynevezett preszelekciós bizottságnak, amely - valószínűleg csak kevéssel a végső döntést meghozó, 2001 szeptemberében esedékes moszkvai NOB-közgyűlés előtt - négyre szűkíti a létszámot. Közöttük választ titkos szavazással a teljes tagság, amely ezúttal sem látogathatja meg a vetélkedő városokat, ahogy az már a 2006-os téli olimpia rendezését végül elnyerő Torino és társai esetében is előírás volt.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke - aki NOB-alelnökként maga is volt már tagja az utolsó előtti lépcsőt jelentő "előválasztó" bizottságnak - kifejtette: Bangkok, Kuala Lumpur és Havanna szándéka meglepetés, a többiek közül mindenki volt már rendező vagy legalább kandidáló (a kivétel Oszaka pedig a fejlett Japánt képviseli). A komoly érdeklődés mögött szerinte az áll, hogy bár a kandidálás nem olcsó, nagyon csábító a minden esetben érzékelhető hosszú távú infrastrukturális, gazdasági, illetve sportbeli fejlődés lehetősége. Schmitt szavaival "új város születik" ott, ahol a játékok végül otthonra lelnek.

[origo], 2000. január 31.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000