FONTOS


 

Doppingellenőrzések az olimpia előtt

Az egyre több pozitív eredménnyel záruló doppingvizsgálatnak két oka van: a korábbinál több sportoló próbálkozik tiltott szerek használatával, ugyanakkor javult az ellenőrzések hatékonysága. Magyarországon 35 millió forintot költenek az olimpia előtti kontrollokra, olimpikonjainkat az idén kétszer-háromszor ellenőrzik - mondta Bakanek György, az Ifjúsági és Sportminisztérium doppingügyekért felelős orvos szakértője.

- Az utóbbi időben felpörgött a versenyek ritmusa, s sokan nem bíznak abban, hogy teljesítményfokozók nélkül sikert tudnak elérni - fogalmazott a szakember. - Könnyen és gyorsan akarnak előrébb lépni. Gyakran a tájékozottság hiánya is szerepet játszik a doppingolásban. Léteznek ugyanis nem tiltott, alternatív módszerek, amelyekkel jelentős teljesítményjavulást lehet elérni.

Azzal kapcsolatban, hogy miért a nandrolon az egyik, ha nem a legnépszerűbb doppingszer, Bakanek György elmondta: gyorsan kiürül a szervezetből, így van esély arra, hogy nem derül ki a csalás. - Mivel azonban egyre több és hatékonyabb az ellenőrzés, sokszor bejelentés nélkül, versenyen kívül kerül sor a vizsgálatra, egyre több a pozitív eset - tette hozzá Bakanek.

A szakember szerint nem jellemző, hogy az olimpia évében - és főleg a játékokon - nőne a doppingolási kedv. Aki egyszer már indulási jogot szerzett, az az esetek döntő többségében nem akarja, hogy kárba vesszen négyéves munkája. - A magyar olimpikonokat kétszer-háromszor ellenőrizzük majd az év során. Természetesen nem közöljük előre, hogy kiket mikor, de az biztos, hogy azokat a sportolókat is vizsgáljuk, akik még nem szereztek olimpiai indulási jogot, de van rá esélyük - mondta Bakanek.

Idén a tavalyinál 25 százalékkal nagyobb összeget, mintegy 35 millió forintot biztosít az állam a doppingellenőrzések finanszírozására. Emellett a sportegészségügyet is támogatja. Bakanek György szerint nem várható, hogy az olimpiáig a vérdoppingnak számító EPO kimutatására biztonságos módszert dolgoznak ki. Előrelépést jelenthet viszont a nemzetközi doppingellenes ügynökség (WADA) létrejötte.

- Jó dolog, hogy van egy konkrét költségvetés, hogy létezik egy szervezet, amely sokat tehet az eljárások egységesítéséért, a harmonizációért - fogalmazott Bakanek, aki szerint nem feltétlenül szükséges, hogy a WADA teljesen független legyen a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, hiszen sportról van szó. A szakember bízik abban, hogy az ügynökség hatékonyan működik majd.

[origo], 2000. február 9.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000