FONTOS


 

Samaranch újfajta doppingvizsgálatokban bízik

"A Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, elsősorban az EPO és a növekedési hormonok kimutatására szolgáló doppingeljárások kidolgozásán fáradozik, mivel a vér- és a vizeletvizsgálat megbízhatatlan" - nyilatkozta az El Mundo című spanyol lap vasárnapi számának adott interjújában Juan Antonio Samaranch, a szervezet elnöke.

Fotó: Reuters
Samaranch: Le a doppinggal!
Samaranch elmondta, hogy a NOB észak-amerikai és ausztráliai tudósok témához kapcsolódó kutatásait finanszírozza. Amennyiben munkájuk hamarosan eredménnyel jár, az új módszereket már a sydneyi játékok idején bevezetik.

- A tudósok azt állítják, hogy addigra készen lesznek, de a NOB etikai bizottsága nem teljesen biztos ebben. Az olimpián ettől függetlenül mindenképpen lesz doppingkontroll, már a versenyek megkezdése előtt is. Minden résztvevőt természetesen lehetetlen ellenőrizni, de a tervek szerint jelentős hányadukat, a sportolók körülbelül tíz százalékát sikerülni fog - fejtette ki Samaranch.

Az utóbbi időben elszaporodott esetekkel kapcsolatban a NOB-elnök úgy vélekedett: nem áll meg a lábán egyes szakemberek azon véleménye, hogy a nandrolonszint megemelkedése különböző táplálékkiegészítők tartalmával magyarázható. A kutatások szerinte azt mutatják, hogy ezek a szerek csupán elenyésző mennyiségben tartalmazzák a tiltólistán szereplő anyagot.

Az El Mundo riportere arra is emlékeztette a sportvezetőt, hogy milyen nagy vihart kavart két évvel ezelőtt tett nyilatkozata, miszerint nem tekinthető doppingnak az olyan szerek használata, amelyek növelik ugyan a teljesítményt, de nincsenek káros hatással az egészségre. Samaranch erre így válaszolt:

- Most már óvatosabban fogalmaznék, de továbbra is állítom, hogy a doppingellenes harc elsődleges célja a sportolók egészségének védelme. Az, hogy mindannyian egyenlő feltételek között küzdjenek, ilyen szempontból másodlagos. Azelőtt az amatőrség volt a sportélet legfőbb témája, ma pedig a dopping. Azonban nem csak tiltásról és büntetésről van szó, hanem nevelésről, tájékoztatásról és meggyőzésről is. Két éve azt állítottam - és ezt most is megismétlem -, hogy az elsőszámú felelős maga a sportoló, de igazságtalan dolog, hogy mindazok, akik a szerek használatára ösztönzik őt, büntetlenül maradjanak.

[origo], 2000. március 5.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000