FONTOS


 

Előrehozhatják az athéni versenyeket

Elképzelhető, hogy két héttel korábban kezdik a 2004-es athéni nyári olimpia versenyeit, hogy a legjobb profi labdarúgók is részt vehessenek az eseményen.

A szervezők várhatóan május 21-én hozzák meg végleges döntésüket. - A szervezőbizottság már március 21-én megvitatja a lehetőségeket. Döntés csak májusban várható, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság koordinációs bizottsága Athénba látogat - mondta Mihalisz Tszohosz, a szervező bizottság sajtófőnöke.

Az eredetileg tervezett augusztus 13-29. közti időpont megváltoztatására Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke kérte a görögöket, hogy az olimpia ne ütközzön a Bajnokok Ligájával. A változtatás lehetőséget adna az olimpiai szereplésre az európai élklubokban szereplőknek is.

[origo], 2000. március 10.

A 2008-as olimpia Pekingé lehet

Kína szerint minden eddiginél jobb az esély arra, hogy Peking megkapja a 2008-as nyári olimpia rendezési jogát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2001. július 16-án Moszkvában dönti el a 2008-as olimpia helyszínét. Peking mellett Bangkok, Havanna, Isztambul, Kuala Lumpur, Oszaka, Párizs, Sevilla, Toronto és Kairó pályázott. Vang Vej, a pekingi pályázati bizottság főtitkára úgy véli, hogy az ország és a főváros rengeteg fejlődött az elmúlt években, és jelentős eredményeket ért el azokon a területeken, amelyek miatt 1993-ban - két szavazattal - elbukott Sydneyvel, az idei rendezővel szemben.

Szakértők szerint azért nem Pekingnek ítélték a 2000-es olimpiát, mert az országban nem tisztelik az emberi jogokat, ezen kívül a környezetvédelem, valamint az általános szegénység is jelentős mértékben gyengítette a kandidálást.

A mostani állapotok szerint Kína gazdasági helyzete javult, és ezáltal a lakosság életszínvonala is emelkedett. Vang Vej azt ígérte, hogy Pekingben nyolc év múlva már csak rossz emlék lesz a szmog, köszönhetően az elkövetkező három évben erre fordítandó 5,5 milliárd dollárnak.

Az emberi jogok tiszteletben tartása terén még mindig nagy a lemaradás: a Tibet függetlenségéért harcoló 50 ezres csoport fontolóra veszi, hogy kampányt indít a pekingi pályázat ellen. Ezenkívül Kínában egy vallási szekta több vezetőjét börtönbüntetéssel sújtották.

[origo], 2000. március 13.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000