FONTOS


 

Újabb jegybotrány Sydneyben

Nem is olyan régen még óriási botrányok övezték az olimpiai jegyek forgalmazását. Ezek után robbant a bomba: a sydneyi lapokban öles reklámok hirdetik, hogy hol, hogyan, mennyiért és mire lehet még belépőt venni.



Néhány hete az ausztrál televízióban látni lehetett, amint egy óriási teremben, hosszú asztalokon, szomorú arcú indiai és kínai bevándorló nők rakják magas halmokba a beérkezett jegyigényléseket. Arra is mindenki emlékszik, hogy a borzalmas jegykáoszba számos igen magas beosztású szervezőbizottsági alvezér bukott bele, évi kétszázötvenezer dolláros fizetést vesztve.

Most azonban változtak a dolgok: a hét elején a nagy sydneyi napilapok oldalas hirdetéseket közöltek, amelyekben a SOCOG tálcán kínálja az olimpiai belépőket. "Most könnyű megvenni az Ön olimpiai jegyeit" - csábít a hirdetés. "Tárcsázza a 13 72 79 számot!" Alatta ez áll: "Atlétika: 35-455 dollár, szeptember 22-től 30-ig" (a dollár alatt ausztrál dollár értendő).

A hirdetés szerint hasonló módon lehet még jegyeket venni a ritmikus gimnasztikára, a vitorlázásra, a műugrásra, kosárlabdára, hokira, s sok más sportra, sőt - szinte hihetetlen, de - a záróünnepélyre is. Csak oda kell menni a felsorolt jegyirodák egyikébe, le kell számolni a kellő dollárösszeget és azonnal meg lehet kapni a belépőket.

[origo], 2000.07.04.

Doppingra figyelmeztető jelzés kerülhet a gyógyszeres dobozokra

Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) elnöke támogatja azt a javaslatot, hogy a doppingszernek minősülő gyógyszerkészítmények egyedi színezést kapjanak. Ausztráliában egy hatalmas fa dőlt arra az útra, melyen pillanatokkal később az olimpiai lánggal futottak.



Samaranch elképzelése szerint az orvosságos dobozokra - veszélyességüktől függően - piros, narancssárga vagy zöld kört festenének. A NOB első embere azt is javasolta, hogy a megkülönböztető jelzés mellett szerepeljen az olimpiai öt karika is.

14 méteres fa zuhant annak az útnak a közepére, amelyen néhány másodperc múlva futottak az olimpiai lánggal. A baleset Perth-től körülbelül 250 km-re történt és a fáklyavivőnek óriási szerencséje volt, mert ha egy kicsit gyorsabban fut, akkor rá és az őt kísérő mintegy 50 járműre dőlhetett volna a fa. A rendőri jelentés szerint senki sem sérült meg, a fa kidőlésének oka ismeretlen.

Az olimpiai láng június 8-án indult ausztráliai útjára és 11 ezren futnak vele szeptember 15-ig, a sydneyi olimpia megnyitójáig.

[origo], 2000.07.05.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000