FONTOS


 

Kedden eldől, hogy lesz-e EPO-teszt az olimpián

A NOB orvosi bizottságának szakértői hétfőn reggeltől estig dolgoztak, de csak kedden délután foglalnak állást abban, hogy létezik-e megbízható, már az olimpián is használható módszer az EPO (erytropoietin) kimutatására.



Ezzel kapcsolatban egy-egy francia és ausztrál csoport végzett kutatásokat, az európaiak a vizeletanalízist, az ausztrálok a vérvételen alapuló vizsgálatokat részesítik előnyben.

- Azt szeretnénk tudni, milyen esélye van annak, hogy tévesen születik pozitív eredmény - jelentette ki még a kétnapos tanácskozás előtt Jacques Rogge, a NOB orvosi bizottságának alelnöke. - Ez a legfontosabb kérdés. Ha a hibás vizsgálati eredmények száma magas lesz, úgy nem tudjuk elfogadni egyik módszert sem. Ez ajtót nyitna a reklamálásoknak.

Amennyiben az orvosi bizottság szakmailag elfogadhatónak találja az egyik, vagy mindkét módszert, a NOB jogi bizottsága vizsgálja meg, hogy alkalmazásuk nem sért-e személyiségi jogot, és a NOB álláspontja védhető-e egy esetleges per során. A végső szót a végrehajtó bizottság mondja ki az augusztus 28-29-i ülésén, Lausanne-ban.

A franciák kutatók egyébként azt szerették volna, ha a vizeletanalízist már a Tour de France profi kerékpáros körversenyen alkalmazzák, de a nemzetközi szövetség nemet mondott. Arra hivatkoztak, hogy további kutatásokra van szükség.

Az EPO, azaz az erythropoitin mintegy 10-15 százalékkal növeli a teljesítményt azáltal, hogy hirtelen fokozza a vörösvértestek számát, így a vér oxigénfelvevő képességét.

[origo], 2000.07.31.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000