FONTOS


 

Varsó 2016-ban nyári olimpiát rendezne

Varsó készen áll arra, hogy pályázzon a 2016-ban sorra kerülő nyári olimpiára. A NOB-hoz 2007-ig kell benyújtani a kandidálási anyagokat.



- Lengyelországot, valamint a sporteseményeket szeretnénk népszerűsíteni. Varsó egyik fontos hosszú távú terve, hogy nyári olimpiának adjon otthont - jelentette ki Janusz Tatera, a Lengyel Olimpiai Bizottság főtitkára.

Tatera elmondása szerint az olimpiai bizottság tanult Zakopane sikertelen, a 2006-os téli olimpiára beadott pályázatának tapasztalataiból. A főtitkár szerint "lényeges, hogy ezúttal korán kezdjük a kampányt".

A lengyel fővárosban rendkívül sok munka szükséges ahhoz, hogy az ötkarikás játékokhoz nélkülözhetetlen létesítmények megfeleljenek a kívánalmaknak. Például a legnagyobb varsói stadion, amelyet az 1950-es években építettek a kommunizmus lengyelországi uralmának tízéves évfordulója alkalmából, jelenleg óriási piacként működik.

[origo], 1999. november 16.

Jelentős hiány a sydneyi költségvetésben

Közel 140 millió ausztrál dollár (körülbelül 22 milliárd forint) hiányzik a jövő évi sydneyi nyári olimpia (SOCOG) költségvetéséből. Michael Knight, a SOCOG elnöke bejelentette, hogy szigorú takarékossági intézkedésekre van szükség a 2,55 milliárd dollár összköltségű nyári játékok zavartalan lebonyolításához.



- Nem szabad többet vállalnunk, mint amennyit teljesíteni tudunk - nyilatkozta Knight. - Minél közelebb vagyunk az olimpiához, annál nehezebb kedvező feltételekkel szponzorokat találni. A legtöbb támogató hosszabb távra, több évre köt szerződéseket. Az előző hónapban egyetlen új megállapodást sem sikerült tető alá hoznunk.

Sandy Hollway, a SOCOG gazdasági vezetője január végére ígéri az új költségvetést, amit egy független pénzügyi tanácsadó cég készít el.

- A jegyeladásokból még komoly összeghez juthatunk, ennek ellenére muszáj csökkenteni a kiadásokat - mondta Hollway. - Elbocsátásokra már nincs lehetőségünk, most is túl kevesen vagyunk, ezért nem könnyű kigazdálkodni a hiányzó összeget. Egyszer már csökkentettük a tervezett kiadásokat 60 millió dollárral, fogalmam sincs, honnan vehetnénk el még 140 milliót.

Az ausztrál parlamentben különbizottságot állítottak fel, melynek feladata a jegyeladások körül történt visszaélések kivizsgálása: a SOCOG-ot azzal vádolják, hogy a kiemelt érdeklődésre számot tartó sporteseményekre érvényes belépőket jelentősen megemelt áron, kluboknak és gazdag sportrajongóknak, törvénytelen módon adta el.

[origo], 1999. november 18.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000