FONTOS


 








1908 A NOB Rómának szánta a IV. nyári olimpiai játékok rendezésének jogát, de ők visszaléptek, így London ugrott a helyükre. Kevés idő alatt sikerült biztosítani a feltételeket s ha voltak is kisebb hibák, az angolok nagy hozzáértéssel rendezték meg - már 22 ország részvételével - az első, méreteiben és külsőségeiben is tényleg igazi világversenyt.

Londonba 63(!) fős magyar csapat utazott, s 3 bajnokságot sikerült nyernünk. Kardozóink végig remekeltek, megnyerték a csapatversenyt és az egyéniben is fényesen szerepeltek: az első 6 közé 5 magyar került. A döntőt két magyar vívta, s dr.Fuchs Jenőnek (jobbra) egy elővágással sikerült nyernie. A harmadik aranyérmet kötöttfogású birkózásban a nehézsúlyú Weisz Richárd érdemelte ki.

Az 1908. és 1912. olimpia hőse: Dr.Fuchs Jenő (1882.Budapest-1955.Budapest) Fényes, de rövid versenykarriert futott be, annak ellenére, hogy több mint 50 éven át vívott, főleg nagy mesterek termeiben asszózott. Elsősorban a Rákossy- és Santelli-termekben elárult félelmetes tudása, néhány bajnoki helyezése alapján került be az olimpiai csapatba, s lett négyszeres olimpiai bajnok.

LONDON.1908

  Zavaros idők, zűrzavaros
  olimpiák


 
KÉPEK

  

 
LINKEK