FONTOS


 








1972 12 év után ismét Európába került az olimpiai láng, München adott otthont a világ legnagyobb sporteseményének, ahol immár 122 ország 8000 fiatalja jelent meg. A rövid utak olimpiájának is nevezték, mert a helyszínek nagyon közel estek egymáshoz.

A látványos megnyitó után nyugodt környezetben indult a versenyzés az aranyakért, de aztán a 11. napon sötét árnyék borult a falura. A Fekete Szeptember nevű terrorszervezet - kihasználva a laza biztonsági rendszabályokat - behatolt az olimpiai faluba és rátámadtak az izraeli küldöttségre. Az egész világ elítélte a cselekményt, gyásznapot rendeltek el, s már az olimpia félbehagyását fontolgatták, mikor a NOB mégis a folytatás mellett döntött.

Lehet, hogy ez az esemény is az oka annak, hogy küldöttségünk viszonylag szerény, számszerint 6 aranyéremmel térhetett haza. A súlyemelők kezdték az éremgyűjtést, már a második napon örülhettünk Földi Imre révén. balczoMünchenben koronázta meg pályafutását Balczó András (jobbra) is, a magyar öttusa nagy egyénisége, aki az utolsó számban (futás) biztosította győzelmét. Még ma is sokan emlegetik "Balczó futása" címen. Párbajtőrvívóink folytatták a sort, csapatban és egyéniben (dr.Fenyvesi Csaba révén) is sikerült a bravúr. Hegedűs Csaba (balra) nevéhez kötődik 100. aranyérmünk megszerzése, aki kötöttfogású birkózásban a 82 kg-osok súlycsoportjában pontozással győzött, és egyben ezzel ünnepelhette 24. születésnapját. Befejezésként Gedó György ökölvívó a bírók egyhangú pontozásával abszolválta a 6. bajnokságot.

A 1972-es olimpia hőse: Hegedűs Csaba (1948. Sárvár). Szombathelyen tűnt fel, majd 1966-ban országos ifjúsági bajnokságot nyert. A Vasasba igazolt, és egy évre rá, már junior bajnok szabadfogásban. 1971. a kirobbanó siker éve, a világbajnokság megnyerésével egyből reflektorfénybe került. A müncheni olimpián ő szerezte 100. aranyérmünket. Egy évvel később súlyos baleset érte, s csak hosszú lábadozás után térhetett vissza a szőnyegre, de ekkor már nem volt a régi. 1979. óta a magyar birkózó szövetség meghatározó embere, szövetségi kapitány és funkcionárius.

MÜNCHEN.1972

  Spitz hét aranya

 
KÉPEK

  

 
LINKEK