FONTOS


 

Karambolozott az öttusa világbajnok

Balogh Gábor, a tavalyi év sportolója, háromszoros világbajnok öttusázó péntek délután karambolozott. Bár Balogh csak könnyű sérüléseket szenvedett, az éppen zajló Steffl Kupa-selejtezőt fel kellett adnia.

Balogh a kitűnően sikerült lövészetről igyekezett a Népstadionba, a futás színhelyére. A XIV. kerületi Egressy úton haladt, amikor a szemben jövő troli mögül előzött egy másik autó, s ezzel ütközött frontálisan az öttusázó Fiat Coupéja, amelyet a Sydney Klubtól kapott használatra.

A totálkárosra tört kocsiból saját lábán szállt ki, s nem sokkal később elmondta: - Megrándult a nyakam, beütöttem a térdemet, az is fáj egy kicsit. A saját felelősségemre hazaengedtek, de pihennem kell. Pedig jól lőttem és már csak könnyű futás volt hátra - bosszankodott Balogh.

Pécsi Gábor, a magyar öttusa válogatott technikai igazgatója szerint nyolc-tíz napig biztosan nem edzhet a tavalyi sikercsapat frontembere. - Úgy látszik, ebben az időszakban "kijár" neki egy sérülés, tavaly hasonló időszakban, a barcelonai edzőtáborban a bokája sérült meg, most pedig itt van ez a baleset - mondta Pécsi Gábor. - Az összetört autót látva azt kell mondanom, hogy szerencsésen megúszta a karambolt. A légzsák, amely megfogta, egyúttal meg is rándította a nyakát.

Az utóbbi időben nincs szerencséjük az autózó öttusázóknak: a közelmúltban Sárfalvi Péter karambolozott Dunavarsányban. A balesetet szerencsére ő is megúszta komolyabb sérülés nélkül.

[origo] 2000. február 18.

Kilenc magyar a döntőben
Balogh Gábort a légzsák mentette meg

Az első napi váltóversenyen szerepeltek közül az egyéni viadal pénteki selejtezőjének rajtjánál hiányzott Sárfalvi Péter, ám ott volt több külföldi menő, így a lengyelek váltóvilágbajnoka,Warabida, valamint a franciák 1998-ban kontinensbajnoki címet szerző triója,Clergeau, Clercq és Ruer. Az említetteken kívül spanyol, moldáv, észt, ukrán, svéd, fehérorosz, lett és kanadai versenyzők érkeztek meg a Steffl-kupa második felvonására, a 68 induló két 34 fős csoportban kezdte meg a csatát a vasárnapi döntőbe jutásért.

Ha öttusában valamilyen világverseny selejtező csoportjairól esik szó a versenyzők körében, mindenki azt állítja, hogy az ő csoportja volt a legerősebb, abban szerepelt a legtöbb "tigris", onnan csak a csodával határos módon lehetett a 32-es fináléba jutni. Ezúttal a B-csoport tagjai igazat mondtak, amikor a sajátjukat sokkal nívósabbnak nevezték, hiszen oda került valamennyi honi nagyágyú, Balogh Gábor, Fülep Sándor, Hanzély Ákos, Kállai Ákos, Kovács Gergő, Madaras Ádám, valamint Ruer, Warabida - és még sorolhatnánk. Persze, az A-csoportba is jutott menő - így az 1998-as vb egyéni bronzérmese, a fehérorosz Szmirnov, a francia Ibanez és Frontier, illetve az észt Tiidemann -, igaz, jóval kevesebb.

A B-csoportban szerepelt három fiatal versenyzőnk is - Fülep Attila, Horváth Viktor és Komlósy Tibor -, akik között különharcot hirdetett Pécsi Gábor technikai igazgató. A tét: a legjobb - Balogh Gábor, Kállai Ákos és Kovács Gergő társaságában - indulhat a március 16. és 19. közötti, San Antonió-i Világkupa-viadalon.

A versenyen ott volt Sárfalvi Péter is, akit mindenki az állapotáról faggatott.

- A csütörtöki lovagláson megrándult a lábam, részleges szalagszakadás lehet a combomban. Már a zárószámnál erős fájdalmat éreztem, de a csapatért teljesítettem a futást. Most viszont már nem akartam megkockáztatni az indulást, nehogy újabb sérülést szerezzek. A legfontosabb, hogy pihentessem a lábam - mondta a Csepel-Dunapack versenyzője.

Délelőtt még senki sem sejtette, hogy Sárfalvi mellett egy másik világbajnok is hiányozni fog a vasárnapi fináléból. Balogh Gábor remek szereplés, 860 pontos vívás, 190 körös lövészet után balesete miatt a futást már nem tudta teljesíteni.

Nagyot kellett futnia Balogh klubtársának, Kállai Ákosnak, hogy ott lehessen a folytatásban - sikerült neki. Kiesett viszont a San Antonió-i részvételért csatázó Fülep Attila, és óriási meglepetésre Ruer is.

A világbajnok balesete

A selejtező harmadik helyszínéről, a Mexikói úti lőtérről tartott az Olimpiai csarnokba, a záró futásra világbajnokunk, Balogh Gábor, amikor karambolozott. Szerencsére az 1999-es Év sportolója a balesetet megúszta könnyebb sérüléssel, ám az autója totálkáros lett.

- Az Egressy úton haladtam, amikor egy trolibusz mögül kivágódott a vétkes, és frontálisan ütköztünk - emlékezett vissza Balogh. - Szörnyű érzés volt, borzasztó nagy csattanást hallottam. Azt hittem, nem úszom meg élve. Szerencsém a szerencsétlenségben, hogy a kocsim, a Sydney Klubtól kapott Fiat Coupe márkás jármű, így megmenekültem a nagyobb bajtól. Ilyenkor derül ki, mennyit számít egy jó autó. A légzsák kinyílt, ami megmentett. Saját lábamon szálltam ki a kocsiból, a helyszínre érkező mentősök megvizsgáltak és a saját felelősségemre hazaengedtek. Azt mondták, elképzelhető, hogy az ütközéstől holnapra rosszabbul leszek. Most mindenesetre a térdem nagyon fáj, bedagadt, és a nyakam is megrándult, amikor bevertem a fejem.

A sportolót a baleset alaposan megviselte, a szakvezetők tanácsára taxival hazament a délutáni futás előtt.

(füredi) , Nemzeti Sport 2000. február 19.

Elsietett, felelőtlen visszatérés
Balogh agyödémával került kórházba

A Honvéd-Steffl 23 éves versenyzője az elmúlt heti fedett pályás viadal egyéni selejtezőjét volt kénytelen feladni a két versenyszám között történt karambol miatt. A baleset után Balogh saját felelősségére hazament, ám a többnapos pihenő helyett már hétfőn edzésbe állt. Nem lett volna szabad.

A szervezete ugyanis jelzett, a kocogás után megfájdult a feje. Dr. Képes Pál, a Honvéd Kórház sebészfőorvosa megvizsgálta a világbajnokot, réteges CT-vizsgálatnak is alávetette őt. Kiderült, nagyobb a baj, a világbajnoknak agyödémája van.

A fiatal versenyző olyan gyógyszert kap, amitől az ödéma gyorsabban felszívódik, ám két-három napig mindenképpen a kórházban marad, további vizsgálatok várnak rá. Az edzéseket azonban csak akkor kezdheti újra, ha az orvosok erre engedélyt adnak.

*

Csak reménykedhetünk abban, hogy maradandó sérüléseket nem szenvedett az olimpiai kvótával rendelkező versenyző. Ám esete szolgáljon intő jelül versenyzőknek, edzőknek. Mert lehet dicséretes tett a minél előbbi visszatérésre törekvés - de az már felelőtlenség, ha valaki az orvosi figyelmeztetés ellenére, az ajánlottnál jóval korábban, ráadásul alapos kivizsgálás nélkül kezd ismét edzeni.

(füredi)

SIMÓKA NÓRA BALESETE. Csütörtökön edzésen leesett a lóról Simóka Nóra, a honvédosok válogatott kerettag versenyzője. Dr. Képes Pál sebészfőorvos elmondta, hogy Simóka bal térde zúzódást szenvedett, ezért begipszelték. A fiatal öttusázónő sérülése nem súlyos, jövő kedden kell megjelennie ellenőrző vizsgálaton.

(füredi) , Nemzeti Sport 2000. február 25.

Az öttusa-világbajnok nem versenyezhet

Balogh Gábor világbajnok öttusázó, akit jelenleg agyödémával kórházban ápolnak, nem utazhat a március 16-a és 19-e között San Antonióban sorra kerülő Világ Kupa-versenyre.

Balogh a múlt pénteki autóbalesetét követően hétfőn edzeni kezdett, de nem érezte jól magát, és a Honvéd Kórházba ment kivizsgálásra. Először nem akart bent maradni, inkább otthon pihent volna, de végül edzői utasításra befeküdt.

- Futás közben megfájdult a fejem, ezért fordultam szakorvoshoz. Kiderült, hogy a balesetnél kisebb agyrázkódást szenvedtem. Hiba volt hétfőn elkezdeni az edzéseket - nyilatkozta Balogh. - A kórházban mindenki kedves velem, egyedül vagyok a szobámban, jól érzem magam.

Dr. Képes Pál, a Honvéd Kórház sebészfőorvosa szerint nagyobb a baj, Baloghnak agyödémája van. A világbajnok két-három napig mindenképpen a kórházban marad, az edzéseket pedig csak akkor kezdheti újra, ha erre orvosi engedélyt kap. Szinte biztos, hogy nem utazik el San Antonióba, mivel nem valószínű, hogy március közepéig jó formába kerül.

A férfikeretből az első VK-n (Mexikóváros, március 9-12.) Hanzély Ákos, Madaras Ádám és Fülep Sándor, a San Antonió-i versenyen Kovács Gergő, Kállai Ákos és Komlósy Tibor vesz részt.

[origo] 2000. február 25.

A beteg "bekérette" a fegyverét
Balogh hétfőn elhagyhatja a kórházat

Balogh Gábor jobban van, sokkal jobban. A világbajnok öttusázó egy hete szenvedett autóbalesetet, de akkor nem került kórházba. Csütörtökön viszont - kényszerűségből - a Honvéd Kórházba "költözött".

Van, aki azt mondja, a baleset után - az autója totálkáros lett, ő könnyebb sérülésekkel megúszta az esetet - túlságosan korán kezdte el az edzéseket, nem adott elég időt a szervezetének. Az pedig a hét elején jelzett (fejfájás). A legfontosabb, hogy az elmúlt év legjobb férfisportolója túl van a nehezén.

- Pont most járt a kórházi szobámban doktor Kóródi Gyula adjunktus, és azt mondta, minden leletem negatív, hétfőn hazamehetek. Tüzetesen kivizsgáltak, most már megnyugodhatok.

- Az első hírek arról szóltak, agyödémával került kórházba.

- Nem, agyrázkódásom van, vagy inkább csak volt.

- Pénteken volt az autóbalesete, hétfőn pedig már edzésbe állt. Elsiette?

- Talán tényleg elsiettem a visszatérést, hibáztam, de még mielőtt megkérdezné, az én döntésem volt, hogy ismét edzésbe állok. A futás közben viszont éreztem, hogy valami nem stimmel, nagyon fájt a fejem.

- Meddig kell meglennie öttusa nélkül?

- Másfél hét múlva kezdhetem el a tréningeket, de a lövészedzéseket már elkezdtem.

- Jól értem?

- Igen, behozattam a fegyveremet, a kórházi szobámban gyakorlom a célratartást.

- Képzelem, mit szólnak a nővérek...

- Semmit, feküdnöm nem kell, akkor pedig miért ne gyakorolnék?

- A hírek szerint nem utazhat az öttusaválogatottal a márciusi, San Antonió-i Világkupa-versenyre. Ha nem kerül kórházba, akkor mehetett volna?

- Nem, már korábban eldőlt, hogy nem megyek. Annak nincs értelme, hogy felkészületlenül versenyezzek.

- Az autójával mi lett?

- Totálkáros, használhatatlan. A Sydney Klub nagyon korrekt volt, már kaptam egy másik autót használatra, és az is biztos, hamarosan kapok egy ugyanolyan sportautót.

- Ez volt az első karambolja?

- Az első, és remélem az utolsó is.

(sal) , Nemzeti Sport 2000. február 26.

Balogh Gábort hazengedték a kórházból

Az előzetes terveknek megfelelően hétfőn elhagyhatta a kórházat Balogh Gábor, a tavalyi háromszoros világbajnok öttusázó, de nem edzhet, még egy hétig pihennie kell.

- Agyrázkódással, minimális agyödémával és nyakizomhúzódással került az osztályunkra, ahol az elvégzett vizsgálatok semmiféle komplikációt nem mutattak - tájékoztatott Kóródi Gyula, a Központi Honvédkórház idegsebészeti osztályának adjunktusa. - Hétfőn hazaengedjük, azzal, hogy további egy hétig pihenjen. Fizikai terhelését nem javasoljuk, az edzéseket majd egy későbbi ellenőrzés után fokozatosan kezdheti el.

Balogh Gábor február 18-án frontálisan karambolozott, kocsija totálkárosra tört, a sportolót a baleset után - saját felelősségére - hazaengedték. Három nappal később elkezdte az edzéseket, de a múlt csütörtökön rosszul érezte magát, fájt a feje, ezért került kórházba. Időközben bejelentette, hogy - megváltoztatva a korábbi programját - nem vesz részt a március 16-19. közötti idei első Világ Kupa-versenyén, San Antonióban (Egyesült Államok).

[origo] 2000. február 28.

ÖTTUSA

CIKKEK

  Balogh Gábor ismét
  kórházba került


 
LINKEK

   Balogh Gábor