FONTOS


 

Balogh Gábor ötkarikás tervei
A vitrinből csak az olimpiai arany hiányzik


Balogh Gábornak két szenvedélye van: az egyik az autózás, a másik ... A másik a sport. Az öttusa. Amelyben már mindent megnyert. Kivéve ... Igen, nyilvánvalóan kitalálta már a kedves olvasó, a vitrinből csak az olimpiai aranyérem hiányzik. Most azért készül összeszorított foggal, hogy Sydneyben teljessé tegye a győzelmi lajstromot. Hogy nyerjen.

- Amikor telefonon megbeszéltük az interjút, azt mondta rossz "passzban" van. Mi a baj?
- Nincs semmi. Csak tudja, nyakamon a vizsgaidőszak ...
- Csak nem azt akarja mondani, hogy egy világbajnok fél holmi vizsgáktól?
- Nem, félreértett, nem félek én semmitől, csak sűrű a programom. Edzések, versenyek, és a tanulás. De mind az iskolában, mind a sportban próbálok sikeres lenni, a maximumot kihozni magamból. Egyébként a tanáraim a kereskedelmi főiskolán nagyon rendesek, segítenek a felkészülésben.
- A tavalyi margitszigeti diadala után, amikor csapatban és egyéniben is a csúcsra jutott, szinte médiasztár lett, nem telt el nap, hogy ne cikkeztek volna önről, ne szerepelt volna tévében, rádióban. Nem zavarta a hirtelen jött népszerűség?
- Akkoriban tényleg sokan hívtak, kerestek. S mindenkinek szívesen nyilatkoztam. Ez akkor tetszett, és úgy éreztem tartozok a magyar embereknek, a szurkolóimnak annyival, hogy megosztom velük az érzéseimet, gondolataimat. De ez az intenzív érdeklődés, az idő múlásával némileg alábbhagyott, s nem is baj, mert én szeretek nyugodtan felkészülni a versenyekre. Csak akkor foglalkozzanak velem, ha valami sikert érek el, ha valamit leteszek az asztalra.
- Dícséretes hozzáállás. Sokak szerint a vb előtt nem így gondolkodott.
- Valóban. Ahogy beértem a célba, megváltoztam. Azt is mondhatnám, hogy kinyílt a szemem, és már másként látom a világot és a dolgokat. Az is lehet, hogy felnőttem.
- Bővebben ...
- Nem is tudom ezt igazán szavakba önteni. Most, mint világbajnoknak figyelnem kell arra, hogy mit csinálok, hogy miként jelenek meg, hisz a cím kötelez ...
- Nem lehet egyszerű az élete, hiszen öntől, mint a világ jelenlegi legjobb férfi öttusázójától, mindenki olimpiai bajnokságot vár.
- Én is magamtól. Persze csak vicceltem. Iszonyatosan nehéz lesz, de azért csinálom végig ezt a pokoli nehéz felkészülést, hogy nyerjek ...
- Pokoli nehéz?
- Igen, az.
- Gondolom hajnalban kel, irány az uszoda, majd a lőtér, aztán következnek a vívó edzések, és a nap végére csak úgy levezetésként a futás és a lovaglás. És ugyanígy végestelen végig.
- Régebben tényleg fél 5kor keltem, hogy időben leérjek az uszodába, de higgye el, ez azért nem olyan rettenetes, csak szokás kérdése az egész. Manapság azonban csak úgy hét körül mászok ki az ágyból.
- Ez a világbajnok privilégiuma?
- Nem, á, dehogy ... Az az oka, hogy már nem járok nappali suliba.
- Nemrégiben Rio de Janeiro-ban edzőtáboroztak, azért az nem lehetett olyan szörnyű, napfény, tengerpart, csinos brazil lányok ...
- A brazil hölgyek nem olyan szépek, mint azt sokan gondolják. Én azt mondom, hogy a magyar lányoknak nincs párjuk ezen a planétán. S egyébként nem nyaralni, bámészkodni utaztunk Dél-Amerikába, hanem készültünk, monoton, kemény munka folyt ott is.
- Térjünk vissza Sydneyre, csalódott lenne, ha nem sikerülne nyernie?
- Persze, mint mindenki én is olimpiai bajnok szeretnék lenni, hisz ennél nagyobb dicsőség nem létezik sportoló számára De, már azzal is megvalósult életem egyik legnagyobb álma, hogy egyáltalán rlszt vehetek az ötkarikás játékokon.
- ha nyer, és reméljük így lesz, milyen színűre festi a haját? Pirosra, fehérre, netán zöldre?
- Maradok a jól bevált sárgánál, hisz ez nagyon bejött ...

E.P., Heti Sport 2000/8

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Balogh Gábor