FONTOS


 

Aki igyekszik mindenkinek megfelelni
A Nemzeti Sport szerint az Év embere: Balogh Gábor

Ki más is lehetne az Év embere öttusában, mint a felejthetetlen margitszigeti világbajnokság egyéni férfi győztese, Balogh Gábor. A már juniorként világ- és Európa-bajnoki címekkel büszkélkedő versenyző - aki még mindig csak 23 éves! - idén a felnőttek között is letette a névjegyét, kiérdemelve ezzel többek között a sportújságírók szavazatai alapján odaítélt Év sportolója címet is.

+ Összeszámolta már, hány szavazáson választották a legjobbnak az év végi számadás során?

- Nem számolom - mondta Balogh Gábor. - Minden díjat nagyon megtisztelőnek tartok és őszintén örülök is neki.

+ A júliusi vébé óta szinte egy szabad perce sincs, hiszen fotózásokra, élménybeszámolókra, különböző kulturális és sportrendezvényekre, show-műsorokba hívják. Nem emészti föl az energiáját a sok szereplés?

- Jólesik ez a megkülönböztetett figyelem, és igyekszem is mindenkinek megfelelni, de nem tagadom, már egyre nehezebb, hiszen elkezdődött a felkészülés a sydneyi olimpiára. Ezért el is határoztam, hogy jövőre már teljes erőmmel a sportra koncentrálok.

+ Ezek szerint egy kis téli pihenőt sem iktathat be a programba?

- Ha azt mondom, hogy még szilveszter napján is lesz edzésem, azt hiszem, már meg is adtam a választ. Januárban azért lesz egy kis közös kikapcsolódásunk a klubtársakkal, amikor elutazunk a szokásos, kéthetes brazíliai edzőtáborozásunkra.

+ Gondolta volna év elején, hogy ilyen sikeres esztendőt zár?

- Dehogy! A bokaszalag-szakadásom után nagyon nehéz volt újra talpra állni, egyáltalán azért is nagyon meg kellett küzdenem, hogy bekerüljek a csapatba. Szerencsére aztán minden a lehető legjobban alakult, és július tizennyolcadikán átélhettem életem eddigi legszebb pillanatát.

A leg legjei

Balogh Gábor összeállította minden idők legjobb tíz öttusázójának a listáját. Íme a névsor, szigorúan ABC-sorrendben: Balczó András, Benedek Gábor, Fábián László, Eva Fjellerup (dán), Mizsér Attila, Igor Novikov (szovjet), Szombathelyi Tamás, Dmitrij Szvatkovszkij (orosz), Török Ferenc, Vörös Zsuzsanna

Balogh Gábor első "igazi" felnőtt éve az öttusában 1998 volt (1997-ben még a juniorok között indult, de a váltó tagjaként a felnőtt világbajnokságon is bemutatkozott), ezért az akkortól elért eredményeit emeltük ki a csúcsig, a margitszigeti vb-ig. Az 1998-as mexikói vb-n 6. lett, 1999 májusában, a drzonkówi Eb-n 5., míg 1999. július 18-án a világbajnoki dobogó tetejére állhatott.

Füredi Marianne és Csanálosi Beáta , Nemzeti Sport 1999.12.28.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Balogh Gábor