FONTOS


 

Pesaro más lesz, mint a Margitsziget
Balogh Gábor még érezni akarja a győzelem ízét


A tavalyi, margitszigeti világbajnokságra a magyar csapat legfiatalabb tagjaként, ám már egy világbajnoki hatodik és egy Európa-bajnoki ötödik helyezéssel a tarsolyában, no és csapat- illetve váltótagként szerzett különböző medáliák tulajdonosaként készült. A jövő heti pesarói olimpiai kvalifikációs vébére pedig címvédőként utazik Balogh Gábor.

- Hogy mi vár ránk Olaszországban? Az szinte biztos, hogy nem lesz olyan jól megrendezett a vébé, mint a margitszigeti volt. Ám ha a lebonyolítás még gördülékeny is lesz, a hangulat meg sem közelíti majd a tavalyit. Olyan körülmények között fogunk majd versenyezni, mint bármelyik másik külföldi versenyen. Azaz ha lesz is közönség, mert például kilencvennyolcban Mexikóban nem volt, nem nekünk fog szurkolni. Az erőt adó biztatást majd a székesfehérvári Európa-bajnokságon fogjuk újból érezni - mondja szinte egyszuszra az elmúlt esztendő háromszoros vb-aranyérmese.

+ A körülmények után mondana valamit saját magáról is?

- Mivel világbajnoki címvédőként állok rajthoz, így az egyik esélyesként is. Tavaly fiatal újoncnak számítottam, így esélytelenebbként indultam. Nem voltam annyira reflektorfényben... bár ez nem teljesen igaz, mert a hazai vébé előtt minden magyar versenyző reflektorfényben állt. Nagy volt körülöttünk a felhajtás. Szóval, most sok minden más. Például az is, hogy tavalyhoz képest kissé "halványabb" a felkészültségi állapotom a különböző betegségek, sérülések és egyéb problémák miatt. De igyekszem mindenen túltenni magam a világbajnokság idején, hiszen nekem a címemet kell megvédenem Pesaróban. A többiek bizonyára az én legyőzésemre törnek majd.

+ Tavaly már hetekkel a világbajnokság előtt azt mondta, hogy bár aludni még jól tud, ám a gyomra gyakran összerándul az idegességtől. Most is izgul már?

- Persze, a gyomrom most is jelez. Mégis csak világbajnokság előtt állunk... És igaz, hogy én egyszer már eljutottam a csúcsra, egyéni világbajnok lettem, de ez még nem jelenti a végállomást. Nem lehet megelégedni egyetlen vébésikerrel. Világbajnoknak lenni fantasztikusan jó érzés, még át akarom élni néhányszor. De azt hiszem, minden élsportoló így van ezzel, legalábbis, aki komolyan veszi a pályafutását. Én pedig nagyon komolyan veszem.

+ A zavaró tényezők ellenére tudott valamiben fejlődni tavaly óta?

- A futás lényegesen jobban megy. Sajnos azonban az eddigi erősségem, a lövészet kicsit gyengébb lett. Elképzelhető, hogy azért, mert a futásba jobban "odatettem" magam.

+ Nem akarok ünneprontó lenni, de egy valami biztos: Pesaróban nem szerez majd három aranyérmet, mint tavaly, mert a váltónak ezúttal a két olimpikon, Sárfalvi Péter és ön nem tagja.

- De a csapatversenynek most is aranyérmes reményekkel vághatunk neki. Az újonc Fülep Sanyi nagyon jó versenyző, Sárfalvi Peti tudását pedig ismerjük. És, ugye, hát én is mindenképpen az élmezőnyben akarok végezni egyéniben. Minden versenyen az a minimális elvárás magamtól, hogy az első hat között zárjak. Ezt tartom most is.

Füredi Marianne

Az olimpikonok doppingvizsgálata

Váratlan doppingvizsgálaton estek át az öttusázók. A világbajnokságra való elutazás előtti utolsó vívóedzésen megjelent dr. Bakanek György csapata, és a két, olimpiára készülő férfiversenyzőt, Balogh Gábort és Sárfalvi Pétert, valamint a nők közül sorsolással kiválasztott Simóka Nórát doppingvizsgálatnak vetette alá.

- A Magyar Öttusa-szakszövetség minden alkalommal támogatja az ilyen vizsgálatokat - mondta Pécsi Gábor technikai igazgató. - Mert annak ellenére, hogy biztosak vagyunk abban, hogy versenyzőink semmilyen doppingszert nem használnak, előfordulhat olyan véletlen eset, amit jobb még a felkészülés időszakában kiszűrni. Az edzők és a sportolók figyelmét mindig felhívjuk arra, hogy a legártatlanabbnak tűnő betegség esetén is csak olyan gyógyszert szedjenek be a versenyzők, amit a doppinglaboratórium munkatársai is engedélyeznek.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.06.10.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Balogh Gábor