FONTOS


 

A világbajnok Balogh Gábornak a magyar siker a fontos
Egyszer már győzni tudott

A májusi budapesti nemzetközi férfi öttusaverseny 1953 óta íródó krónikáját lapozgatva feltűnik a magyar fölény, hiszen az eddigi 48 alkalomból 37-szer született hazai és 11-szer külföldi siker. A sportág élő lexikona, Mizsér Jenő mesteredző gyűjteményéből azonban az is kiderül, hogy míg a kezdetekben alig jutottak szóhoz a vendégek - elsősorban a kilencszeres győztes Balczó András diadalmenete miatt -, mostanában már ők vitték a prímet. Az utóbbi időben megszakítás nélkül ötször külföldi lett az első, magyar sikernek legutóbb 1996-ban örülhettek a nézők, amikor Balogh Gábor berobbant a nemzetközi elitbe.

A 25 éves kétszeres egyéni világbajnok és olimpiai ezüstérmes klasszis bizakodva várja a Westel Világkupa pénteki rajtját.

- Októberben kezdtem meg a felkészülést, ami nagyon jól sikerült, ezúttal sérülés és komolyabb betegség sem akadályozta a munkát. Remélem, hogy jó fizikai és technikai számokat tudok produkálni, és akkor ott lehetek az első nyolc között - mondta Balogh.

- Igaz, hogy ebben a meghatározásban a győzelem is benne van, de vegyük a másik végletet! Megelégedne a nyolcadik hellyel is? Kilencvenhatban ön nyert, és azóta erre más magyar versenyző nem volt képes.

- Remélem, most megszakad ez a rossz sorozat, és itthon marad a Világkupa. Nagyon jó lenne újra egy magyar győzelem, és az sem baj, ha nem én leszek az, aki megtöri a külföldiek sikerszériáját. Nekem az a fontos, hogy minél erősebb legyen a csapatunk a közelgő világversenyeken, az Európa-és a világbajnokságon.

- Az április elején rendezett madridi Világkupán úgy lett nyolcadik, hogy a záró futás előtt még bronzérmes helyen állt. Ez a remek futó hírében álló Balogh Gábortól szokatlan volt, különösen azok után, hogy az idén a futást kiemelt számként kezeli.

- Madridban teljesen kifutottam magam, mindent megtettem a sikerért, de ennyire voltam képes. Ám nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy futóedzőm, Serfőző Sándor olyan programot készített, amelyben eddig sok hosszú futás szerepelt, és igazából gyors futás nem is volt benne. Ezért voltam viszonylag lassú egy hónapja. Azóta viszont elkezdtük a pályamunkát, és ennek már érezhető lesz az eredménye a hét végi versenyen, a Vidám Parkban sorra kerülő futáson.

- A futás melletti kulcsszám a vívás, amelyben új edzővel, a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győzővel vágott neki az idénynek.

- Mielőtt megkérdezné, elmondom, hogy mostanában rosszul ment a vívás az edzéseken, ezért is döntöttünk úgy, hogy rápihenek a Világkupára. Egyébként Madridban sem volt az igazi a vívásom, nem tudtam harapni a páston. A verseny közepén még elég rosszul álltam, de szerencsére sikerült 7:0-lal fejeznem, és így javítottam a mérlegen. Mit mondjak? Ha Madridban rákészülés nélkül is sikerült az élmezőnyben végeznem...

FM, Nemzeti Sport 2002.05.09.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Balogh Gábor